Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović I SPLITSKA OBALA Vratili djelatnicu na posao nakon 100.000 kuna otpremnine

I SPLITSKA OBALA Vratili djelatnicu na posao nakon 100.000 kuna otpremnine

Tu mogućnost ne predviđa pravilnik

Nisu se ni stišale strasti oko angažmana umirovljenika u Javnoj ustanovi Športski objekti kojemu je isplaćena otpremnina, a isplivao je sličan slučaj i u drugoj gradskoj firmi.

U Splitskoj obali su koncem godine isplatili radnici otpremninu da bi otišla u prijevremenu mirovinu, a potom su je vratili na isto radno mjesto na pola radnog vremena. Novi direktor Marijan Ciprijan ne vidi ništa sporno u tome, dapače, kaže da su se na taj korak odlučili zbog uštede. Djelatnica je imala preko 20.000 kuna bruto plaću, sada ima oko 10.000 i s otpremninom od 100.000 kuna, kaže, su u naredne četiri godine uštedjeli 500.000 kuna.

- Suglasnost gradonačelnika nisam pitao, upoznat je Nadzorni odbor, naša namjera je bila isključivo ušteda - kaže.

Zbog ušteda se i drugim djelatnicima smanjuje plaća, dodao je. Splitska obala u problemu je, podsjetimo, jer ne smije više naplaćivati privez brodova na Zapadnoj obali, a to je bio najveći izvor prihoda.

Inače, ovakvu otpremninu ne predviđa pravilnik. Prema unutarnjem aktu dobila bi, otprilike 50.000 kuna i bez povratka na posao. Odnosno, tri neto plaće i jednu dodatnu. 

Ciprijan nam je rekao da se pozvao na Zakon o radu. 

-  Tu mogućnost više djelatnici ne mogu koristiti zbog financijskog stanja, ponuda je bila samo do Nove godine - dodao je.

Dakle, ispada da ste se pozvali na Zakon o radu zbog jedne osobe, još smo ga pitali.

- Svi su znali za to - kaže.

U Splitskoj obali kažu da nisu znali za tu mogućnost niti su dobili službenu obavijest o toj ponudi. A još manje da mogu uzeti otpremninu pa ostati zaposleni na pola radnog vremena.

Vaša reakcija na temu