Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Muzej grada Splita IDEJA ZA SPLIT 'Lazaret je bio jedan od najvećih u Europi, moramo poraditi na kulturi sjećanja'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

IDEJA ZA SPLIT 'Lazaret je bio jedan od najvećih u Europi, moramo poraditi na kulturi sjećanja'

Kontaktirali smo Muzej grada Splita

Nakon što smo pozvali čitatelje da nam pošalju svoje ideje za poboljšanje života u Splitu, zaprimili smo dosta poruka. Jedna se tiče bogate prošlosti i odavanja počasti splitskom lazaretu.

- Splitski lazaret bio je jedan od najvećih i najmonumentalnijih u Europi. Obuhvaćao je desetinu tadašnjeg Splita. Nakon što je oštećen u bombardiranju 1943., nakon Drugog svjetskog rata donesena je odluka o njegovom potpunom rušenju. Zanimljivo, čak nije cijeli uništen, već je sustavna devastacija trajala više od dva desetljeća - opisuje čitatelj Dalmatinskog portala.

No, kaže, zato se može poraditi na kulturi sjećanja.

- Predložio bih da se na određenom mjestu koje je splitski lazaret zahvaćao podigne spomen-obilježje koje će prolaznike upućivati na to što se tu nekada nalazilo, te bi obilježje ukratko pružalo osnovne informacije o lazaretu - navodi.

Vraćajući se u povijest, ističe kako je prvotna ideja bila je da se lazaret gradi na poluotoku Sustipanu, koji se nalazi na samom ulazu u splitski zaljev. Luka u Splitu tad je obuhvaćala tek sjeveroistočni dio današnje. Naposljetku, ipak je odlučeno da se lazaret izgradi uz luku, i to baš istočno od pročelja Dioklecijanove palače. Svoj konačan oblik lazaret je poprimio sredinom 1600-ih.


Fototeka Muzeja grada Splita

Poslali smo upit Muzeju grada Splita o ideji Splićanina, a konkretno su nam odgovorili da će se lazaret naći u jednoj od tema koje pokriva budući postav Jugoistočne kule.

Splitski lazaret, podsjećaju, bio je jedan od najstarijih u Europi, čija je gradnja započela 1581. godine. Prvi dio dovršen je 1592. godine kada je i službeno otvoren, a postepeno je nadograđivan sve do 1629. godine. U to vrijeme Split je bio glavna izvozna luka na Balkanu, a zbog pojačane trgovine i opasnosti od širenja kuge, lazaret, kojeg čine skladišta s karantenom, bio je neophodan. 

Zgrada lazareta bila je podijeljena u šest dijelova koji su bili međusobno povezani vratima i prolazima, a svaki dio imao je svoju namjenu. U stalnom postavu Muzeja grada Splita nalaze se dvije hvataljke za raskuživanje robe i kantar iz lazareta.

Šaljite svoje prijedloge

Dalmatinski portal nastavlja s ovim serijalom za bolji Split, koji realiziramo u sklopu projekta 'Naš grad', tako da i dalje svoje prijedloge možete slati na info@dalmatinskiportal.hr , pod naslovom 'Dobra ideja za grad'. Dio ideja ćemo prezentirati na Dalmatinskom portalu, kontaktirat ćemo i gradske službe ili tvrtke koje bi mogle dati konkretno mišljenje.

Dalmatinski portal prati više od 100 tisuća čitatelja dnevno, a mjesečno najmanje 700 tisuća, tako da poruka sigurno neće ostati neprimijećena.

Vaša reakcija na temu