Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IDEJA ZA SPLIT 'Treba vratiti poglavarstvo, gradonačelnikov tim koji s njim dolazi i odlazi'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

IDEJA ZA SPLIT 'Treba vratiti poglavarstvo, gradonačelnikov tim koji s njim dolazi i odlazi'

Svoj stav po ovom pitanju je dao iskusni političar

'Treba vratiti poglavarstvo!', glasi ideja čitatelja Dalmatinskog portala. Radi se o tome da gradonačelnik imenuje poglavare za određena područja rada koji s njim dolaze i odlaze...

Za komentar smo pitali Ivicu Grubišića Giru, predsjednika Gradskog kotara Sirobuja koji je bio savjetnik za komunalnu gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari. Osim toga, bio je i gradski vijećnik, a još ranije predsjednik nekadašnje Koordinacije istočnih gradskih kotareva i mjesnih odbora, tako da i te kako poznaje kako splitska gradska vlast funkcionira, odnosno gdje nastaju problemi.

- Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2009. načelnici općina, gradonačelnici i župani biraju se neposredno, a ne više u Vijeću ili Skupštini kao do tada. Taj zakon ih je trebao zaštititi od smjene od strane Vijeća ili Skupštine. Međutim, to se u više sredina pokazalo da su se upravo oni počeli ponašati kao nedodirljivi odmetnuti lokalni šerifi pa se zato taj zakon ironično i zove Lex šerif. Upravo se zbog toga taj zakon 2017. i mijenjao po kojemu se omogućila lakša smjena navedenih lokalnih dužnosnika koji su se oteli kontroli. Kako političkoj, tako i zakonodavnoj. Velika je greška što je 2009. godine istim zakonom ukinuto poglavarstvo - jasan je Gire.

Objasnio je svoj stav:

- Poglavarstvo je imalo zakonsku snagu donošenja odluka. To je ustvari bilo i stručno i političko tijelo. Poglavari su dolazili i odlazili s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima, što znači da je bilo reizborno. Članovi poglavarstva su imali svoje resore za čije funkcioniranje su bili zaduženi. Ono je bilo od velike pomoći gradonačelniku, kako u preraspodjeli posla i zaduženja, tako i u donošenju što stručnijih i ispravnijih njegovih odluka. Formacijski ispod poglavara bili su pročelnici koji su predstavljali stručne službe i upravne odjele, te nisu bili reizborni. Ukidanjem poglavarstva pročelnici su se popeli skalinu više i zapravo su postali gradski 'ministri'. Interesantno je da ukidanjem poglavarstva pročelnici nisu postali reizborni, a dobili su veće ovlasti. Zato bi pročelnici trebali biti reizborni pa se onda ne bi svake četiri godine nakon izbora činio cirkus s raspisivanjem natječaja za izbor unaprijed točno određenih pročelnika (to je činila svaka vladajuća garnitura) ili neka se vrati poglavarstvo, pa bi pročelnici ostajali kao šefovi stručnih službi koji nisu reizborni. Zadnjih godina su u više navrata neki gradonačelnici, čak i oni na čelu velikih gradova, predlagali novu izmjenu zakona i povratak poglavarstva. Svakako bi trebalo vratiti poglavarstvo!

Šaljite nam svoje ideje

Dalmatinski portal nastavlja sa serijalom 'Dobra ideja za grad', koji realiziramo u sklopu projekta 'Naš grad', tako da i dalje svoje prijedloge možete slati na info@dalmatinskiportal.hr, pod naslovom 'Dobra ideja za grad'. Dio ideja ćemo prezentirati na Dalmatinskom portalu.

Vaša reakcija na temu