Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Iduće godine će porasti minimalna studentska satnica. Koliko, ne zna se

Iduće godine će porasti minimalna studentska satnica. Koliko, ne zna se

'Za sada imamo raspon prijedloga o povećanju minimalca za osam do najviše 27 posto', poručuje Jerko Šarić predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu

Od 1. siječnja 2024. godine rast će minimalna plaća u Hrvatskoj. Minimalna plaća u Hrvatskoj usklađena je s minimalnom studentskom satnicom i to znači da će i ona biti uvećana od nove godine. Za koliko - još nije poznato, tek će se idući tjedan sastati povjerenstvo koje bi trebalo odlučiti o postotku povećanja minimalne plaće. U novoj godini ponovno će rasti minimalna plaća u Hrvatskoj, a time će se povećati i minimalna studentska satnica. Naime, ministar rada Marin Piletić najavio je da će se idući tjedan sastati stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće koje će Vladi uputiti konačni prijedlog o iznosu minimalne plaće od Nove godine. Povjerenstvo će se sastati već idući tjedan u Ministarstvu rada i onda ćemo Vladi uputiti i konačni prijedlog. Za sada imamo raspon prijedloga o povećanju minimalca za osam do najviše 27 posto.

'Definitivno treba povećati minimalnu bruto plaću čime bi se povećala i minimalna studentska satnica, te bi se na taj način osiguralo da studenti koji rade i slabije plaćene poslove budu adekvatno plaćeni. Studenti koji žive od svog rada, a i oni koji dopunjuju svoj proračun koji dobiju od roditelja mogli bi se više  posvetiti učenju i samom studiranju. Međutim, povećanjem minimalne satnice potrebno je povećati i porezni limit za one studente koji su svojim roditeljima porezna olakšica kao i limit za neoporezivu godišnju zaradu. Ukoliko se to ne dogodi studentima će navedeno povećanje minimalne satnice biti beznačajno', poručuje Jerko Šarić predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.  

'Potrebno je analizirati stanje na tržištu rada, te donijeti odluke koje će studentima ići u korist u suprotnom će se samo povećati broj onih koji rade na crno. Prošlih godina kad smo od ministarstva tražili povećanje limita za studente naišli smo na suradnju, te vjerujem da će tako i biti ovaj put. Zasigurno ćemo kao i prijašnjih godina poslati naš prijedlog i izračun koji će zasigurno biti koristan za studente. Vjerujem da bi studenti bili zadovoljni kada bi satnica od iduće godine bila  minimalno 5 eura čime bi dnevno zarađivali 15% više nego do sada', poručuje Šarić.

Kako se izračunava minimalna studentska satnica?

Valja još jednom pojasniti kako se izračunava minimalna studentska satnica. Naime, Zakonom o obavljanju studentskih poslova propisano je da se računa tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. Što bi značilo da se studentska satnica povećava automatski nakon što se poveća i minimalna plaća u državi. Trenutno, u 2023. godini, minimalna studentska satnica iznosi 4,38 eura neto u radnim danima te 6,57 eura za dane blagdana i nedjeljom te za noćni rad. Nakon što Vlada donese službenu odluku o povećanju minimalne plaće u državi, ministar obrazovanja, propisuje Zakon, donosi zasebnu odluku o minimalnoj studentskoj satnici za nadolazeću godinu.

Vaša reakcija na temu