Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ilčić i Šimundić predstavili kandidaturu: 'Napada se nacionalni identitet, pretjerali su s LGBT agendom, puno je nelogičnosti u ribarstvu'

Ilčić i Šimundić predstavili kandidaturu: 'Napada se nacionalni identitet, pretjerali su s LGBT agendom, puno je nelogičnosti u ribarstvu'

Ribari su im pružili podršku

Ladislav Ilčić predstavio je u Splitu kandidaturu za nadolazeće europske izbore - u društvu Mate Šimundića, drugog na njegovoj nezavisnoj listi - ističući važnost odluka koje se donose u Europskom parlamentu. Ukazao je pritom na nepovoljne posljedice onih donesenih u proteklom razdoblju.

'Svjedočimo protestima farmera diljem Europe. Europska komisija praktički je namjerno smanjila poljoprivrednu proizvodnju za 20 %. Tih 20 posto uvozili smo iz trećih država koje još manje drže do okoliša od same Europske unije. Ni na koji način, dakle, nismo doprinijeli zaštiti planeta, već smo samo naštetili europskoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

Generalno, problem nije samo u gospodarstvu koje je trenutno u jako lošoj situaciji - pod utjecajem ljevice u Europskom parlamentu, već i u namjeri centralizacije EU-a. Voditelji tog procesa žele sve nas amalgamirati u bezličnu masu bez identiteta. Povijest je pokazala da narodi bez identiteta, koji ne poštuju svoje vrijednosti, prije ili kasnije izumiru ili jednostavno nazaduju. Kako smo mi Hrvati stoljećima opstajali upravo zbog svog identiteta - znali smo tko smo, što smo i u što vjerujemo, nama je važno održati ga i tako se izboriti za svoj opstanak i napredak.

Napada se ponajprije nacionalni identitet. Pozivali su nas iz Europske komisije i Europskog parlamenta da ne navijamo za svoje nacionalne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu, da ne čestitamo Božić kako ne bismo diskriminirali nekršćane... Prisutan je i udar na osobni identitet s rodnom ideologijom koja negira postojanje muškarca i žene; jako su popularni promjena spola i LGBT agenda… - pretjerali su. Europi je potreban povratak odlukama koje su temeljene na zdravom razumu i temeljnim vrijednostima. Imamo povijesno dokazane koncepte života koji su donosili dobre rezultate i paralelno današnje koji očito donose loše po društvo, po gospodarstvo te po zaštitu okoliša', uvodno je istaknuo Ladislav Ilčić. 

Mate Šimundić kazao je kako se rado odazvao pozivu na pridruživanje njegovoj nezavisnoj listi jer dijele viziju kršćanske Europe te iste 'dokazane' vrijednosti koje se, prema njihovim riječima, pozivaju na zdrav razum. U njih je ubrojao energetsku sigurnost kao i prehrambenu sigurnost, demografsku obnovu, osobito u Hrvatskoj, te općenito pitanje identiteta, odnosno zaštite kršćanskih vrijednosti naspram rodne ideologije. Apostrofirao je i problematiku ilegalnih migracija o kojima namjeravaju progovarati u Europskom parlamentu. 

'O ovim stvarima želimo govoriti, odnosno želimo da naš narod progovori u Europi. Treba priznati da od nje puno dobivamo, ali red je i da joj damo ono što je dobro. Hrvati možda nastupaju s odmakom jer smatraju da smo mali, da nas se ne pita puno i da nas je malo u parlamentu, međutim nije tako. Borimo se i sa zastupnicima iz drugih europskih zemalja za ove vrijednosti, nije bitka izgubljena. Borba za istinu i za dobre stvari na kraju pobjeđuje', istaknuo je Šimundić. 

Podršku su im na konferenciji za medije pružili i ribari. Neno Vela, profesionalni ribar iz Podgore, rekao je kako su jedini saslušali njihove probleme povezane s Mediteranskom uredbom koja njihovu egzistenciju, kako je naveo, dovodi u pitanje. 

'Borimo se za hrvatske ribare, hrvatske otoke, hrvatsku obalu i tradiciju. Svi nominalno držimo do tradicije, a drugačija je priča kad nešto za nju moramo napraviti. Najviše nas muče zakoni koji se donose u Europskoj uniji. Primjerice, migavica koja je bila naš tradicijski alat zabranjena je, a bojimo se da će se isto dogoditi s koćama, plivaricama… Samo slušamo što se ne smije i što se zabranjuje, još nismo čuli što se smije. Očekujemo da će Ilčić uz potporu naših i stranih zastupnika promijeniti Mediteransku uredbu kako bismo mogli normalno funkcionirati', naznačio je Vela. 

Antonio Šunjić, ribar iz Splita i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije u Cehu ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, također gaji velika očekivanja od Ilčićeve liste. Napomenuo je kako je, pored toga što ih je prvi i kao jedan od rijetkih saslušao, izišao na teren te uvidio zašto se bune. 

'Problemi su u ribarstvu, kako EU donosi nova pravila, iz godine u godinu sve veći, a nitko se ne buni, nego ih prihvaća. Došli smo u fazu kojoj nestaje tradicionalno ribarstvo, dosta je alata izbrisano. Naši su djedovi na njima odgojili naše očeve, naši očevi nas. Ostali su samo veliki, no i oni su upitni zbog zaštite okoliša. Ribari su zadnja karika u nizu', konstatirao je Šunjić. 

Ilčić je podsjetio kako su odluke po kojima ribari danas ribare u velikoj mjeri donesene prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Sukladno tome, nisu uvažile specifičnosti ribarenja u Jadranu, potpuno drugačijeg u odnosu na, primjerice, ono u Finskoj ili Nizozemskoj. 

'Naši su ribari prisiljeni prelaziti na tehnike za one vrste riba koje su ionako pod najvećim ribolovnim naporom. Postoji puno nelogičnosti o kojima govore kako ribari tako i stručnjaci te o kojima se netko mora pobrinuti ne samo radi interesa ribara, već i svih nas koji želimo jesti ribu, zdravu hranu', zaključio je.

Vaša reakcija na temu