Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IMA LIJEKA, FALI NOVCA Prikupljaju se donacije za liječenje Omišanina s teškom dijagnozom

IMA LIJEKA, FALI NOVCA Prikupljaju se donacije za liječenje Omišanina s teškom dijagnozom

Šansu za život traži u klinici u SAD-u

Još su uvijek nedostatne donacije koje se već danima prikupljaju za Damira Koševića, oboljelog od retroperitonealne fibroze, drugim nazivom Ormondove bolesti. Ovaj 40-godišnjak iz Omiša - suprug i otac djevojčice - nakon što je u više navrata hospitaliziran zbog abnormalnih bolova, visoke temperature i konstantnog povraćanja, šansu za život traži u klinici u SAD-u. 

Riječ je o iznimno rijetkoj kroničnoj imunološkoj bolesti nepoznatog uzroka - njegova supruga Nina Stanić Košević kazala nam je kako su joj u Centru za rijetke bolesti u Zagrebu potvrdili da nemaju upisanog ni jednog pacijenta. Međutim ima lijeka!

'Problem je što je potrebno napraviti biopsiju da bi dobio terapiju, a, iako smo došli do najboljih doktora, nisu mu je napravili ni u Splitu ni u Zagrebu. Upozorili su da je preopasna za njega te da je ne bi preživio', pojasnila nam je.

Kako Koševićev brat živi u New Yorku i radi u tamošnjoj bolnici, preko njega je uspio stupiti kontakt s njih nekoliko ondje. Pronašli su tako kliniku s timom od pet imunoloških stručnjaka spremnih liječiti ga. 


Procjenjuje se da sam početak - promatranje koje će trajati šest mjeseci i postavljanje dijagnoze - košta oko 100.000 američkih dolara. Kompletan iznos taj će pak 'debelo' premašiti. 

'Upravo nam sudski tumač prevodi nalaze koje ćemo im poslati. Oni će nam pak dostaviti plan liječenja i predračun za početak. 

Tu su i dodatni troškovi. Na primjer, neophodna je medicinska, B2 viza jer će morati ostati duže od šest mjeseci ondje. Za uopće podnijeti zahtjev za vizu, potrebno je imati 15.000 dolara na privatnom računu. Bude li se liječio u Americi, vjerojatno će to biti doživotno, što znači da će barem jednom u pola godine ili godinu morati putovati ondje', također nam je rekla. 

Svakako, najvažnije joj je da mu se barem za početak napravi biopsija kako bi se znalo koji će lijek primiti. Njihovi su obiteljski prijatelji, stoga, pokrenuli crowdfunding kampanju na platformi GoGetFunding kako bi oboljelom Damiru omogućili put u Ameriku. Zasad je uplaćeno nešto manje od 20.000 dolara. 

'Teško je prikupiti novac čak i kada su posrijedi humanitarne akcije za liječenje djece, a osobito za odrasle', konstatirala je naša sugovornica. 

Iz tog je razloga izrazito zahvalna svima koji su se na bilo koji način uključili - bilo donacijom ili tek dijeljenjem broja računa na društvenim mrežama. Apel za pomoć proširile su i poznate osobe kao što su njena prijateljica, tenisačica Petra Martić i brojni nogometaši poput Ivana Perišića i Joška Gvardiola

Oni koji također žele dati svoj doprinos mogu to učiniti kako preko spomenutog GoGetFundinga tako i na račun Ninine majke s podacima na vizualu u nastavku. 


Vaša reakcija na temu