Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IMAMO MAIL Je li ovo dokaz Ivoševićevog sukoba interesa? Čekali smo odgovor tri dana...

IMAMO MAIL Je li ovo dokaz Ivoševićevog sukoba interesa? Čekali smo odgovor tri dana...

Nastavlja se sukob u gradskoj upravi

Je li dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević sudjelovao u izradi Pravilnika o davanju gradskih stanova u najam i tako bio u sukobu interesa jer njegov otac koristi jedan takav? Ovo je ključno pitanje i najveći problem za aktualnu gradsku vlast nakon raskola s  Majom Đerek, suspendiranom pročelnicom Upravnog odjela za gradsku imovinu. Ona, naime, tvrdi da je Ivošević bio uključen, što gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik smatraju plasiranjem neistina.

Iz internog gradskog dokumenta na 17 stranica, koji je usred sukoba Maje Đerek s gradonačelnikom i zamjenikom objavljen u medijima, mogu se iščitati izjave aktera po ovom pitanju.

Puljak je naveo da se kod slučaja kadrovskih i socijalnih stanova pokazuje 'razina manipulacije i neistina kojima se služi gospođa Đerek'.

'Ona neprestano ponavlja u javnosti da je smijenjena nakon što je predložila da se kadrovski stanovi ukinu i daju osobama slabijeg imovinskog stanja,  a da je razlog njene suspenzije činjenica da u jednom takvom kadrovskom stanu živi otac zamjenika Ivoševića, te da je zamjenik bio u sukobu interesa jer je odlučivao o Pravilniku o najmu stanova. Istina je potpuno suprotna, što gospođa Đerek jako dobro zna. Zamjenik Ivošević nije sudjelovao u donošenju pravilnika o kadrovskim stanovima. U stručnoj službi Grada sam se raspitivao kako bih provjerio navode Maje Đerek vezano uz potencijalni sukob interesa zamjenika Ivoševića te sam saznao da je njegov otac stan dobio prije 15-ak godina. Jedina odluka donesena koja se odnosi na njega je da mu se najamnina povisi oko pet puta i da će, nakon što ode u mirovinu, imati mogućnost ostati u tom stanu ako želi. Te pravilnike sam potpisao ja, kao gradonačelnik, i to na prijedlog gospođe Đerek, koja ih je izradila, bez ikakvog uplitanja zamjenika Ivoševića. Stoga je njegovo spominjanje u negativnom kontekstu oko kadrovskih stanova bezočna neistina koju i dalje širi gospođa Đerek, što sam se osobno uvjerio', očitovao se Puljak povjerenici za zaštitu dostojanstva  u Banovini koja je odlučivala o pokretanju postupka po prijavi Đerek.

Bojan Ivošević je, pak, naveo da je 'potpuno šokiran neistinama' koje iznosi Đerek, te da postoji pisani trag njene proturječnosti. Evo dijela u kojem se iznosi Ivoševićevo viđenje stvari:

'Kao primjer izmišljotine navodi iskaze Maje Đerek da je bio dio radne skupine koja je donosila Pravilnik o davanju stanova u najam 2021. godine jer niti je radna skupina postojala niti je on sudjelovao u njegovom donošenju, što je jasno vidljivo i unutar poslovne aplikacije gradske uprave EGOP. Uz navedeno ističe kako je Maja Đerek javno objavila svoju poruku gradskom vijećniku Igoru Skoki u kojoj upravo ona njega 23. srpnja 2023. godine poziva sudjelovati na sastanku u svezi navedenog pravilnika. Zaključuje kako dana 23. srpnja 2023. Maja Đerek smatra da je u redu da sudjeluje u raspravi o navedenom pravilniku, desetak dana kasnije izmišlja da je sudjelovao u izradi 2021. godine kada ona uopće nije bila službenica Grada Splita ne bi li to zlonamjerno prikazala kao navodni sukob interesa. Zamjenik gradonačelnika Ivošević se u svom očitovanju pita je li sastanak koji su pokušavali sazvati 23. srpnja 2023 bio dio njene namjere da ga prezentira kao osobu u sukobu interesa.'

Donosimo i tu poruku upućenu tajniku stranke Centar Igoru Skoki.

'Molim te, ako ikako možeš da zakažeš sastanak ovaj tjedan sa svim vijećnicima Centra i ako može da bude prisutan i Ivica i Antonio i Bojan. Teme su Turistička palača, poštivanje ugovora o plodouživanju i nova Odluka o davanju stanova u najam i socijalna dodjela stanova. Mislim da moramo imati konsenzus oko tih stvari', poslala mu je Đerek.

A on je odgovorio:

'Ufff, je li to baš hitno? Pola nas radi, top sezona je, imamo o sjednicu GV-a...'

No, vratimo s ključnom pitanju s početka teksta: je li Bojan Ivošević sudjelovao u izradi Pravilnika o davanju gradskih stanova u najam? Sve strane tvrde da se njegovo ime ne nalazi u nikakvoj radnoj skupini delegiranoj od Puljka. No, Maja Đerek navodi da je postojala neformalna radna skupina koja je radila na pravilniku. Dalmatinski portal je u posjedu maila koji cirkulira Banovinom, a Đerek ga smatra potvrdom njenih tvrdnji.

'Molim te, ako mi možeš napisati tko je imenom i prezimenom sudjelovao u kreiranju zadnjeg Pravilnika za davanje stanova u najam da predložim odmah imenovanje radne skupine', poslala je Maja Đerek upit djelatnici Odsjeka za gospodarenje gradskom imovinom.

Ona joj je odgovorila:

'Nije bila imenovana formalna radna skupina već smo se nalazili na sastancima vezano za utvrđivanje kriterija za bodovanje u sastavu: Bojan Ivošević, Magda Vrvilo (ex pročelnica), Nada Mladinić, Marina Elez Urlić (CZSS Split i još jedna gospođa iz Centra) te Dado Lelas (Udruga Most).'

Rezultat je donošenje Pravilnika kojim se reguliralo korištenje i tzv. kadrovskih stanova, koji koristi i otac Bojana Ivoševića. Kada se prvi put spominjao ovaj slučaj, zamjenik gradonačelnika je, među ostalim, naveo da njegov otac neće otići u mirovinu tijekom njihovog aktualnog mandata te da neka iduća vlast može opet promijeniti pravilnik.

Inače, nedugo nakon odgovora zaposlenice, Đerek je predložila članove formalne skupine za izradu novog pravilniku o davanju stanova u najam, koji je bio u planu. Tu, po njenom prijedlogu, nije bilo mjesta za Ivoševića jer je držala da bi njegovo sudjelovanje u izradi tog dokumenta predstavljalo sukob interesa. Potom je suspendirana.

Gradskoj upravi smo postavili pitanje je li postojala neformalna skupina prilikom izrade Pravilnika, ali nakon više od 72 sata čekanja nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga ako ga dobijemo.

Neki od aktera su nam, pak, potvrdili da su se sastanci održavali i da je Ivošević bio na njima. Čak su, u najboljoj namjeri, pohvalili agilnost tima. 

Vaša reakcija na temu