Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Incident na Čoji: Mirku Hrgoviću uvjetna za napad razbijenom čašom, žrtvi ostavio ožiljak na licu

Incident na Čoji: Mirku Hrgoviću uvjetna za napad razbijenom čašom, žrtvi ostavio ožiljak na licu

Zaiskrilo je oko doprinosa razvoju sinjskog nogometnog kluba

Bivši igrač Hajduka i Dinama, Sinjanin Mirko Hrgović kažnjen je na splitskom Općinskom sudu uvjetnom kaznom za napad razbijenom čašom na poznanika Antu Poljaka tijekom Čoje 2014. godine pred ugostiteljskim objektom Potkova. Snažno ga je udario u glavu oštricom čaše pri čemu Poljak tek pukim slučajem nije zadobio tešku ozljedu, već reznu ranu na lijevoj strani lica dugu šest do 10 centimetara. Za tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju Hrgović je dobio osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Poljak, koji traži naknadu štete od 150 tisuća kuna, upućen je u parnicu. 

Koncem 2014. splitski sud je protiv Hrgovića izdao kazneni nalog kojim je osuđen na nešto blažu kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, no Hrgović je uložio prigovor te je slučaj završio na suđenju. Na raspravi 2018. Hrgović je izjavio kako se ne smatra krivim. Prisjetio se kako je bila subota, natjecanje za Čoju. Bio je društvom i u jednom trenutku prišao mu je Poljak kojeg poznaje iz grada. Uočio je da je pijan, bio je prilično neugodan, vrijeđao i njega i obitelj. Spominjao je klubove za koje je igrao i procjenjivao njegov doprinos razvoju nogometnog kluba u Sinju. 

Shvatio je da bi moglo doći do sukoba pa ga je zamolio da ga ostavi na miru, no Poljak je prilazio sve bliže i naguravao ga. U jednom trenutku zamahnuo je rukom u kojoj je bila vinska čaša sa stalkom i udario ga u lice. Vlasnica lokala zamolila ga je da ode, navečer ili sutra kontaktirao je Poljaka želeći izgladiti sukob, bilo mu je žao što ga je ovako ozlijedio. Ovaj ga je nazvao nekoliko puta, tražio pet ili deset tisuća eura i govorio da ga neće prijaviti ako mu plati. Zaključio je da ga isključivo zanima novac pa mu se prestao javljati. 

Ovakva obrana odstupila je od prvog ispitivanja kada je Hrgović kazao da ga je Poljak najprije udario šakom u lice. Hrgović je rekao da je to točno te da je zaboravio reći da je Poljak trčao za njim i da ga je udario još dva puta. 

Poljak je, pak, naveo kako Hrgovića poznaje godinama. Javio mu se i započeli su razgovor u kojem je došlo do blažih tenzija i nesuglasica oko Hrgovićevog sudjelovanja u razvoju nogometa u Sinju. Kazao je i kako mu nije bila namjera vrijeđati, već baš suprotno, prema Hrgoviću ima veliko poštovanje s obzirom na njegove sportske rezultate. Zaključio je da je njegove izjave pogrešno shvatio, a to mu je i sam priznao kada ga je nazvao na telefon. 

Bocom ga je, kaže, udario u naočale. Misli da je tada boca puknula. Uvjeren je da se radilo o boci jer je na podu vidio razbijenu pivsku bocu. Napad je uslijedio iznenada, bio je potpuno neočekivan pa se nije ni stigao obraniti. Umiješali su se drugi i rastavili ih. Hrgović je bio prilično agresivan i pokušavao ga je udariti dok su ga smirivali. Kasnije se ispričao i ponudio dogovor da izbjegnu sudski postupak i stvar riješe na miran način, no nakon toga je promijenio mišljenje i više se nije javljao. 

Nakon incidenta, Poljak je završio na Hitnoj pomoći u Sinju gdje su mu sašili i previli ranu. Zainteresiran je za Hrgovićev kazneni progon. 

Sud je zaključio da je Hrgović počinio djelo s izravnom namjerom, svjestan radnje i posljedica. Htio je počinjenje djela iako ga nije dovršio. Puknuta čaša u svakom slučaju predstavlja izuzetno opasno i pogibeljno sredstvo napada prema vitalnom dijelu glave pa nije prihvaćena obrana okrivljenog da nije htio teško ozlijediti. 

'Motiv je bio obračunati se sa žrtvom. No pobuda, koja se očituje kroz neadekvatno reagiranje na banalni povod, pokazuje da se radi o okrivljenikovom nastojanju rješavanja sukoba s oštećenikom na potpuno neprihvatljiv i nezakonit način', stoji u presudi. 

Otegotne okolnosti su bile raširenost i pogibeljnost konkretnog kaznenog djela, činjenica što je Hrgović kažnjen zbog prometnog prekršaja i to što je Poljak zainteresiran za kazneni progon. Olakotne okolnosti su bile kaznena neosuđivanost, obiteljske prilike, kao i činjenica što je od događaja proteklo više od osam godina.

Vaša reakcija na temu