Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić Incident na objavi presude: Ringwaldu i ostalima 54 godine za ubojstvo u Omišu, revoltirani napustili sudnicu

Incident na objavi presude: Ringwaldu i ostalima 54 godine za ubojstvo u Omišu, revoltirani napustili sudnicu

Nervozno je reagirala i žena u publici

U Splitu su danas na ukupno 54 godine zatvora u ponovljenom suđenju za ubojstvo Karmelina Fistanića osuđeni Stjepan Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević izrekao im je sankcije u rasponu od 19 godina za Ringwalda do 17 godina za Zolotu. Na identične kazne osuđeni su i na koncu prvog suđenja. Ringwald je osuđen za neposrednu likvidaciju, a Pirić i Zolota za logističku podršku u realizaciji samog ubojstva.

Očekivano, optuženici nisu izdržali poslušati obrazloženje do kraja. 

'To su sve gluposti', digao se u jednom trenutku Pirić, a nervozno je reagirala i žena u publici. 

'Sve su to laži, samo ste prepisali staru presudu…'. Unatoč upozorenju, nije prestala vikati, pa je sudac Ivanišević naložio da se udalje svi koji ne žele saslušati obrazloženje presude. 

Za Pirićem su pošli i Ringwald i Zolota, a sudnicu je napustio veći dio publike. 

Zaključak sudskog vijeća je da su okrivljenici postupali zajednički i dogovorno po izrađenom planu u kojem nije bilo nikakve spontanosti. Prihvaćeni su dokazi tužilaštva, videosnimke skinute s nadzornih kamera na potezu od Šibenika do Omiša, na kojima je zabilježeno kretanje optuženika na dan ubojstva 9. studenog 2019. godine. 

'Sudsko vijeće uočilo je znatnu nelogičnost obrane koja najprije tvrdi da optuženici nisu snimljeni i da nemaju nikakve veze s ovim kaznenim djelom, a potom cijelo vrijeme problematiziraju snimke i traže njihovo izuzimanje. Čemu to ako optuženici nisu snimljene osobe?', zapitao se sudac Ivanišević.

Kamere su snimile Ringwalda kako se očevim Renaultom dovezao do gradskog groblja Lovrinac u Splitu i potom prebacio u Fiat Doblo s Jerkom Pirićem i Vladom Zolotom. Trojka je potom otišla u Omiš do apartmana iz kojeg je Ringwald izašao u motociklističkoj opremi i sjeo na Yamahu T-max te se zaputio za VW Polom u kojem su bili Karmelino Fistanić i njegova djevojka. 

Prišao im je dok su bili zaustavljeni na ulazu u Omiš te je u Fistanićevu glavu i vrat iz neposredne blizine ispalio šest hitaca iz nepoznatog oružja. Potom se, koristeći svoje vještine bivšeg motociklističkog asa, znalački i hrabro, kako su to naveli svjedoci, odvezao nazad do Lovrinca, ostavio motor, sjeo u kombi i vratio se u Šibenik, kazao je sudac Ivanišević. 

Policija je nedugo nakon ubojstva pronašla motor u Splitu, a u pretrazi stana u Šibeniku nađena je Ringwaldova jakna s, kako se poslije ispostavilo, tragom krvi ubijenog Fistanića.

S obzirom na visinu kazne Ringwald, Pirić i Zolota ostaju u pritvoru, a sudac Ivanišević obavezao ih je i na plaćanje 27.000 eura troškova postupka. 

Ringwaldu je otegotna bila ranija osuđivanost, među ostalim i za kaznena djela s elementima nasilja, Pirića je dodatno teretilo i to što se poznavao s Fistanićem te su bili i poslovni partneri, a svima je kao otegotna okolnost uzeto ubojstvo u malom mjestu koje je duboko uznemirilo građane. 

Kao što smo već izvijestili, Piriću sude za potpalu plažnog objekta u Pisku kojeg je vodio s Fistanićem, a ubijeni ga je i tužio za naknadu štete.

O samom motivu likvidacije Karmelina Fistanića nije bilo rečeno ni slova.

Vaša reakcija na temu