Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Incident na izricanju presude zločinačkoj Deana Majstorovića: Luka Buzdovačić vikao tužiteljici da je lažljiva vještica

Incident na izricanju presude zločinačkoj Deana Majstorovića: Luka Buzdovačić vikao tužiteljici da je lažljiva vještica

Nepravomoćno su osuđeni na ukupno 39 godina zatvora

Na ukupno 39 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđena zločinačka organizacija Deana Majstorovića zvanog Điđi. On je dobio najviše - 11 godina, Dino Stojanović sedam godina, Luka Budzovačić i Jerko Malvasija po šest godina, Bosiljko Šakić pet godina te Ivan Šunjić i Hrvoje Miljak po dvije. 

Sedmorka je proglašena krivom za niz kaznenih djela, među kojima su planiranje likvidacije Tomislava Malenice zbog duga od 270.000 eura, krijumčarenje veće količine droge iz Južne Amerike, potpaljivanje objekata i bacanje molotovljevih koktela u cilju zastrašivanja kao i posjedovanje oružja. 

Napomenimo kako je riječ o ponovljenom suđenju. Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu obrane i ukinuo prvu presudu splitskog Županijskog suda. USKOK ih je, naime, teretio da su se udružili za počinjenje kaznenih djela od polovice 2019. do uhićenja u svibnju 2020. godine, no Visoki kazneni sud nije zaključio da su okrivljenici nakon pokušaja atentata na Majstorovića u listopadu 2019. poduzeli ikakvu protupravnu radnju, a presuda je obuhvatila i to razdoblje. Ipak, danas izrečene kazne gotovo su identične prvotno izrečenima, izuzev Stojanoviću koji je tada dobio sedam godina i šest mjeseci zatvora. 

Današnje čitanje presude obilježio je incident u sudnici. Najprije se Buzdovačić ustao i krenuo prema izlazu, verbalno napadajući članove sudskog vijeća i zastupnicu optužbe, zamjenicu ravnateljice USKOK-a Nataliju Petković. Vikao je, naime, 'zločinačka ste vas dvojica pijanaca i lažljiva vještica'. Ispratili su ga policajci. 

I drugi su optuženici potom krenuli napuštati sudnicu. No Điđi je to 'smireno' odradio - tražio je dozvolu predsjednika sudskog vijeća Dinka Mešina da izađe 'kako ne bi bilo neugodnosti'.

Revolt je bio i među publikom. Dio je također izišao, uz glasno negodovanje zbog izrečenih kazni. 

Mešin je prilikom obrazloženja presude istaknuo kako su svi dokazi išli u prilog tome da se radilo o organiziranom udruženju. Napomenuo je kako je kao svjedok ispitan i Željko Melvan, koji je inače pravomoćno osuđen zbog ubojstva Vedrana Marendića Saruna, a koji je pritom izjavio da mu je Majstorović ponudio 50 tisuća eura za likvidaciju Malenice. 

Vaša reakcija na temu