Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Inflacija nam je otvorila oči - ušteđevinu sad čuvamo u zlatu!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Inflacija nam je otvorila oči - ušteđevinu sad čuvamo u zlatu!

U posljednjih 50 godina cijena mu se povećala u prosjeku više od 8% godišnje

I Hrvatska i eurozona bilježe novu rekordnu stopu inflacije. Kod nas je ona već probila granicu od 10%, a idući bi nam mjesec, sa značajnim rastom cijena usluga u turističkom sektoru, mogao donijeti novi rekord i približavanje razinama od 12 posto! 

S istom količinom novca može se, dakle, kupiti sve manje. Građani koji imaju gotovinu u banci odnosno oni koji je drže kod kuće najviše su pogođeni inflacijom. Kamate na oročenu štednju u bankama su praktički nepostojeće, a uz to, na njih se plaća porez.

- Po nekoj navici novac držimo u banci. I tako već godinama, zapravo desetljećima - započinje priču jedan bračni par iz Splita. Suprug je neko vrijeme plovio, a nekoliko su godina živjeli i radili u Njemačkoj pa su kroz godine uspjeli skupiti nešto ušteđevine. Za hrvatske pojmove - solidan iznos. Teško zarađeni novac, sada im, međutim, vrijedi sve manje.

- Dio novca namijenili smo olakšanju budućih umirovljeničkih dana, a s dijelom smo namjeravali pomoći kćerki kako bi s obitelji mogla urediti kuću - nastavljaju. 

- No, s obzirom na ovaj divlji rast inflacije, tog je novca sve manje. Točnije rečeno, za njega se može kupiti sve manje. Evo konkretnog primjera: za 100.000 kuna koje stoje na banci jer su trebale biti utrošene na uređenje kuće, moći ćemo kupiti 10.000 ili čak 12.000 kuna manju vrijednost nego prije - zaključuju rezignirano.

- Čitajući te podatke o inflaciji, razmišljao sam o tome kako nema smisla pustiti novac da propada. Bolje je taj novac uložiti u nešto drugo, nešto što ne gubi vrijednost. Jer novac gubi vrijednost i u periodima niske inflacije, a kamoli tek uz ovakve stope! Raspitivao sam se o raznim mogućnostima ulaganja i shvatio da nam je najbolje novac prebaciti u zlatnu štednju. To jest kupiti investicijsko zlato - objašnjava ovaj Splićanin.

Naime, podaci posljednjih godina, pa i desetljeća, govore kako upravo zlato predstavlja najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti protekom vremena. U posljednjih 50 godina cijena mu se povećala u prosjeku više od 8% godišnje, a s obzirom na to da se na njega ne plaća porez, kao ni kamata, trenutačno je jedan od najisplativijih načina štednje. 


Zlatne polugice odlučili su nabaviti u Auro Domusu, u poslovnici na Poljička cesta 8 zbog najpovoljnijih uvjeta i dobre korisničke podrške koju su im pružili na besplatnom broju telefona 0800/7372.

- Kad dođe vrijeme, zlato ćemo brzo moći prodati i doći do gotovine. Štednjom u zlatu spriječit ćemo obezvrjeđenje naše ušteđevine i ostat će više za umirovljeničke dane te za kćerkinu kuću - zaključuju zadovoljno.

Vaša reakcija na temu