Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Inovatic popularizira robotiku i STEM aktivnosti među mladim Splićanima: 'Posebno se ponosimo LEGO kurikulumom'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Inovatic popularizira robotiku i STEM aktivnosti među mladim Splićanima: 'Posebno se ponosimo LEGO kurikulumom'

U okviru projekta 'Naš grad 2024.' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

U serijalu članaka posvećenih organizacijama civilnog društva koje obavljaju najrazličitije društveno važne djelatnosti na splitskom području, koji Dalmatinski portal donosi u okviru projekta 'Naš grad 2024.', predstavljamo Udrugu za robotiku 'Inovatic'. 

Na čelu joj je predsjednik prof. Jozo Pivac. Dok je radio kao učitelj informatike i tehničke kulture u osnovnim školama primijetio je problem nedovoljne zastupljenosti praktičnih i tehničkih vještina u radu s učenicima. Budući da predmeti informatika i tehnička kultura, kako je istaknuo, nisu u dovoljnoj mjeri pokriveni satnicom, opremom i ostalim potrebnim uvjetima za njihovu kvalitetnu realizaciju, trebaju i traže dodatne aktivnosti izvan školske nastave. Tako je 2014. došao na ideju osnivanja udruge koja bi imala korisnu ulogu u promicanju potrebnih aktivnosti za mlade u sredini u kojoj djeluje.

Inovatic tako od tada djeluje u cilju popularizacije robotike i STEM aktivnosti. Provodi razne aktivnosti poput radionica, kampova, festivala i natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce. 

'Naši mladi članovi zainteresirani su polaznici naših radionica. Kroz igru i rad stječu korisna znanja i vještine u području robotike, automatike i programiranja. Pratimo trendove u edukaciji iz robotike te koristimo suvremene edukacijske alate i materijale prilagođene za rad sa djecom. Koristimo moderno opremljene učionice, adekvatne za uspješan rad u manjim grupama.

Razvijamo i pišemo kurikulume za provođenje izvanškolskih aktivnosti iz robotike. Plod su dugogodišnjeg iskustva u radu s mladima te stručnog rada profesora i metodičara u području edukacije iz prirodnih i tehničkih znanosti', naveli su predstavnici udruge. 

Posebno se ponose razvijenim LEGO kurikulumom naziva 'Svijet lego robotike 1-5', koji se u najvećoj mjeri pohađa. Sastoji se od pet stupnjeva, ovisno u uzrastu i predznanju. 

'Prepun je životopisnih projekata koji se obrađuju kroz više cjelina poput zabavnih sustava, prometnih sustava, industrijskih sustava, znanstvenih sustava i autonomnih vozila. Polaznici naših LEGO programa oduševljava što su veoma kreativni i zabavni, ali i što uz to sadrže mnoga područja kojima se bavi moderna robotika poput konstrukcije i dizajna, mehanike, elektronike i programiranja', napominju. 

Osim naglaska na prenošenju znanja i vještina iz navedenih područja robotike, veliku pažnju posvećuju timskim vještinama poput suradnje, komunikacije i zabave. Tako najmotiviranije članove pripremaju i vode na razna ekipna natjecanja iz robotike kao što su First lego league (FLL), World robot olympiad (WRO), Robokup i sl.

'Dugogodišnji uspjeh u radu s djecom zahvaljujemo našem entuzijastičnom timu predavača ili, kako ih djeca vole zvati, 'robo trenerima'. Naš tim okuplja mlade studente i profesore koji motivirano i sustavno prenose svoja znanja i vještine na naše polaznike. Posebno smo ponosni na suradnju sa studentima i profesorima nastavničkog smjera odjela Politehnike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Zajednički djelujemo na raznim projektima, festivalima i natjecanjima', kazali su iz Inovatica.

Napomenuli su i da su okrenuti suradnjama s drugim udrugama, zajednicama i školama. Najistaknutije su one sa Zajednicom tehničke kulture grada Splita (ZTK Split), Hrvatskom zajednicom za tehničku kulturu (HZTK) te Hrvatskim robotičkim savezom (HROBOS). Izrazili su, nadalje, želju za surađivanjem i s predškolskim ustanovama. 

'Naša udruga bila je nositelj projekta 'Bilo kuda, STEM svuda', UP.04.2.1.10.0090, koji su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade RH. U njegovu sklopu, od srpnja 2021. do srpnja 2023., s partnerima smo s ponosom proveli besplatnu edukaciju za 1500 osnovnoškolaca. Aktivnosti su bile raznorazne - od jednodnevnih i višednevnih radionica, preko online lige, pa sve do ljetnih kampova robotike za socijalno ugrožene skupine djece. 

Za vrijeme pandemije COVID-a, u 2020., u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom osmislili smo i proveli Robotičko-simulacijsku ligu (ROSIL) koja je za cilj imala uključiti što više mentora i učenika u natjecateljsku ligu. Ovim pristupom omogućili smo online edukaciju iz robotike u razdoblju ograničenja provedbe fizičkih radionica.

Provodimo već desetu godinu zaredom cjelogodišnje radionice iz robotike za učenike osnovnih i srednjih škola u obliku izvanškolskih aktivnosti. Također, već deset godina zaredom provodimo radionice iz robotike za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika za osnovnoškolce', naveli su iz Inovatica. 

Dodali su kako svake godine sa svojim učenicima sudjeluju na raznim državnim i regionalnim natjecanjima iz robotike, pri čemu ostvaruju izvrsne rezultate. Značajniji su među njima prvo mjesto na državnom natjecanju Robokup 2022. u Stubičkim Toplicama kao i prvo mjesto na državnom natjecanju iz Robotičko-simulacijske lige (ROSIL), održanom online 2020. 

Udruga za robotiku 'Inovatic' sredstva za rad pribavlja samofinanciranjem, preko javnih poziva koje raspisuje Grad Split za programe namijenjene zadovoljavanju javnih potreba u tehničkoj kulturi, zatim javnih poziva za predlaganje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi u 2023. te kroz članstvo u Hrvatskom robotičkom savezu. 

S predstavnicima udruge može se stupiti u kontakt preko e-mail adrese info@udruga-inovatic.hr. Dostupni su i na broju 0993936993.

Vaša reakcija na temu