Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INOVATORSKA ČAROLIJA IZ IMOTSKE KRAJINE: Upoznajte ambicioznog kreatora bicikla s funkcijom turističkog vodiča

INOVATORSKA ČAROLIJA IZ IMOTSKE KRAJINE: Upoznajte ambicioznog kreatora bicikla s funkcijom turističkog vodiča

Do sada smo uložili nekih 100 tisuća eura u kalupiranje, opremanje našeg proizvodnog pogona i svu proizvodnju, kaže Mario Ljubičić

Kada je dobio priliku sudjelovati na predstavljanju portala Digitalna Dalmacija i družiti se s dalmatinskom startup scenom, mladi Mario Ljubičić nije ni slutio koliko će mu to raznoraznih vrata i prilika otvoriti. Osim toga još jednom se pokazalo da ICT županija svojim projektima za startup zajednicu ima za svakog ponešto i da sudjelovanjem u edukacijama ili radionicama koje organizira pomaže razvoju splitske i dalmatinske startup scene. A da naglasak nije uvijek na Splitu, kao središtu županije, pokazala je i priča ambicioznog mladića iz Runovića.

- Bio sam uistinu sretan gostovanjem na predstavljanju projekta ICT županije Digitalna Dalmacija na kojem sam dobio priliku i prezentirati svoj rad. Bila mi je to velika čast i sami početak naše zajedničke suradnje. Toliko sam zadovoljan što sam, zahvaljujući projektima, upoznao brojne ljude iz ovog sektora, povezao se s njima i poslovno i privatno – govori Ljubičić i dodaje: 'Startup scena Splitsko-dalmatinske županije konačno cvate, a ono što me posebno raduje je to što priliku za napredak dobivamo i mi koji nismo iz Splita.'

Zahvaljujući boravku i druženju s communityjem, Ljubičić je saznao i za GrowIT natječaj na kojem je osvojio prvu nagradu u iznosu 250.000 kn u kategoriji već osnovanih IT tvrtki. Kvalitetan proizvod kojeg je prezentirao žiriju jest projekt električnog vozila koji je zapravo ima funkciju turističkog vodiča – Guide B.

Prije samog Guide B projekta, samostalno je od nule izgradio vlastiti električni automobil, te čak osmislio patent automobila koji prilikom zagrijavanja elektromotora puni bateriju koristeći tu toplinu motora i elektromagnetske sile. Automobil je posjedovao mnoštvo senzora: od onog za automatsko otvaranje vrata pa do praćenja cestovne trake, a publici ga je prezentirao 2018. godine. Ali zbog svoje želje za pokretanjem proizvodnog pogona u Imotskom odlučio se prebaciti na razvoj električnog bicikla za koji je bilo primjerenije pokrenuti serijsku proizvodnju u malom mjestu s manjkavim resursima za tehnološki razvoj i proizvodnju, poput Imotskog. Sve više turista u Imotskom kraju potaknulo ga na stvaranje i realiziranje ove ideje, a Guide B, naime, funkcionira na bilo kojem jeziku i kreira korisnicima rute, objašnjava im i prezentira zanimljivosti grada. Može prijeći do 160 kilometara, a sa svojih 18 kilograma postiže brzinu od 25 kilometara na sat, što je regulirano zakonom.

- On ima sve što jedan biciklist, entuzijast, rekreativac treba. Mi sada surađujemo s turističkim agencijama i zajednicama gradova koji su nam dostavili kvalitetne informacije koje naš softver prevodi na jezik koji prethodno stavite. Mi naravno pregledamo je li sve posloženo kako treba dok predstavnici zajednica, agencija, turistički vodiči unose informacije o lokacijama – objašnjava Ljubičić koji je uistinu zadovoljan razvojem i potražnjom električnog bicikla. Od trećeg mjeseca čak 400 naručitelja iščekuje svoj bicikl.

A gdje nastaje ovakva čarolija? Na relaciji Posušje-Imotski. Točnije, aluminijski okvir bicikla nastaje iz sirovih aluminijskih ploča koje nabavljaju u Hercegovini, a režu, obrađuju i savijaju u Tehnološkom parku u Posušju. Zavarivanje se potom odvija u pogonu u Runoviću, a daljnja finalizacija, te sklapanje nastavlja u centru za sklapanje u Imotskom u kojem se nalazi i razvojni centar u kojem se vrši kompletno projektiranje, proizvodnja baterija, elektronike i softvera. Nevjerojatno je kojim tehnološkim znanjima Mario i njegov mladim tim raspolažu, a što postane jasno kada poslušate Marija dok objašnjava kako se vari Wolframovim elektrodama ili 12 sati peče aluminij na temperaturi 250 stupnjeva da mu se stabilizira kristalna rešetka ili kako su programirali elektroničke jedinice koje su sami razvili. A vrhunac je baterija vrhunskih performansi koju su sami projektirali i razvili i u konačnici dobili partnerstvo s nekim od najpoznatijih svjetskih brendova, a odnedavno surađuju i sa Samsungom što je dokaz zrelosti Ljubičić Technology.

- Do sada smo uložili nekih 100 tisuća eura u kalupiranje, opremanje našeg proizvodnog pogona i svu proizvodnju. Zahvaljujući osvojenim bespovratnim sredstvima zaposlit ćemo nove snage i uložiti u proizvodnju koja će se poboljšati i ubrzati za 200%. Sada nas ima ukupno šest zaposlenih uz četiri vanjska suradnika, ali pridružuje nam se polako još ljudi - ističe mladi, entuzijastičan IT-evac i student iz Runovića koji je od početka studija krenuo raditi na električnim pogonima i inovacijama te odlazio na sajmove inovacija na kojima je osvajao i brojne nagrade i tako se razvijao.

Osim domaćih klijenata poput Next Bike-a, hotela, turističkih zajednica, kuća za odmor i pojedinaca, šire se i na inozemno tržište pa tako trenutno odrađuju narudžbu preko 100 bicikala za njemačku kompaniju koja je naručila proizvod nakon predstavljanja projekta.

Ono po čemu je ovaj mladi i talentirani inovator prepoznatljiv je i njegova želja da ostane živjeti u svom mjestu i živi svoje snove, a obitelj mu predstavlja najveću podršku u tome. Smatra da je ključno boraviti u svom rodnom kraju i boriti se za daljnji napredak, kako osobni, tako i društveni. Cilj mu je, stoga, pokrenuti novi pogon u Imotskoj krajini i na taj način omogućiti zapošljavanje mladim ljudima.

Vaša reakcija na temu