Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO Grad Split izdao uporabnu dozvolu, Villa Harmony unatoč USKOK-ovoj optužnici otvara za Uskrs

INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO Grad Split izdao uporabnu dozvolu, Villa Harmony unatoč USKOK-ovoj optužnici otvara za Uskrs

Sporna je preizgrađenost objekta i korištenje državnog terena za dodatnu kvadraturu

Villa Harmony, luksuzan hotel bankara Zorana Sikirice, prošao je tehnički pregled i ima pravomoćnu uporabnu dozvolu, potvrdio nam je njegov odvjetnik Vinko Ljubičić. Uporabnu dozvolu izdao je Grad Split i hotel, kaže Ljubičić, može već večeras otvoriti vrata. Kako doznajemo, planirano je da Villa Harmony prve goste primi za Uskrs. Hotel je uređen vrlo luksuzno, gosti će imati nezaboravan pogled, možda i najbolji u gradu, jer odmah ispod nalazi se najčuvenija splitska plaža Bačvice. Cijena noćenja u sezoni iznosi između 300 i 400 eura. 

'Ministarstvo je potvrdilo dopunu građevinske dozvole, uporabna dozvola je pravomoćna. Sada bi trebalo obustaviti i kazneni postupak jer se pokazalo da se sve radilo sukladno zakonu', kaže Ljubičić. 


Uporabna dozvola izdana je prije koji mjesec nakon što je prošla izmjena i dopuna građevinske dozvole za hotel koji je po USKOK-ovoj optužnici preizgrađen korištenjem terena HC-a za dodatnu kvadraturu. U lipnju prošle godine dignuta je optužnica protiv sedam osoba, vlasnika hotela Sikirice, arhitekta Damira Rake, Josipa Bienenfelda, bivšeg načelnika sektora u Ministarstvu graditeljstva, Željka Korice, bivšeg inspektora ministarstva, kao i bivše voditeljice Odsjeka za graditeljstvo Grada Splita te dvoje službenika katastra. 

Službenica Grada Splita tereti se da je pogodovala Sikirici za najmanje 181.440 eura jer je na njegovo traženje da se izda građevinska dozvola za hotel veće površine od one koja se može izgraditi na postojećoj površini, postupila suprotno Zakonu o gradnji, GUP-u i zaključku gradonačelnika kojim je prihvaćen glavni projekt. Izdala je dozvolu iako je utvrdila da je granična nekretnina na zapadu čestice državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti, niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava pa se tako ni njena čestica ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice. 

Voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove te viša upravna savjetnica Ureda za katastar terete se da su na traženje Sikirice mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu.

Raku terete da je na traženje Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji i GUP-a. USKOK navodi da je na temelju takvog glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine i oblika građevinske čestice, izdana građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti.

Vaša reakcija na temu