Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Herceg INTERVJU Ante Škrobica: Bilićev SDP i Brkanov HDZ su u dogovoru, vrijeme je da Trogir krene naprijed!

INTERVJU Ante Škrobica: Bilićev SDP i Brkanov HDZ su u dogovoru, vrijeme je da Trogir krene naprijed!

Smatram da bi rezultat za listu za Gradsko vijeće veći od tisuću glasova bio jasan znak da su Trogirani u bližoj budućnosti spremni za potpuni politički zaokret

O aktualnoj situaciji na trogirskoj političkoj sceni i planovima za nadolazeće lokalne izbore razgovarali smo s Antom Škrobicom.

Nedavno ste u Trogiru predstavili novu političku opciju. O čemu se radi? 

- Zajedno s brojnim kolegicama i kolegama sudjelovao sam u formiranju Građanske platforme Zajedno za Trogir. Radi se o opciji koja okuplja političke stranke, građanske inicijative i nezavisne pojedince s područja grada Trogira s ciljem izlaska na nadolazeće lokalne izbore. Mnoge je iznenadila činjenica da smo jedina opcija koja je za financiranje političkih aktivnosti odbila primati donacije od strane pravnih osoba. Tako želimo poslati jasnu poruku - nije nam prihvatljiva sprega interesnih lobija i politike te ćemo se protiv korupcije uvijek beskompromisno boriti. Kvalitetu naše Platforme prepoznalo je nekoliko parlamentarnih stranaka čije ćemo podrške tek objaviti, ali smo na izbore odlučili izaći isključivo kao nezavisna lista upravo radi stavljanja naglaska na kvalitetne ljude i ideje, a ne na stranačke iskaznice. Raduje me što su nam se pridružili Trogirani različitih dobnih skupina i svjetonazora od kojih mnogi do sada nisu bili politički aktivni.

Donedavno ste bili član HDZ-a. Neki će vam to možda zamjeriti? 

- U stranku koju su između ostalih stvarali moja baka i djed krajem 80-ih učlanio sam se u srednjoj školi iz 'dječačkih ideala'. Činjenica je da se radi o državotvornoj stranici, ali je isto tako činjenica da stranka prethodnih godina ne ide dobrim putem i o tome sam bez ustručavanja nekoliko puta javno govorio. Osim ideološkog vrludanja, najviše mi je smetalo to što nisu ponuđena jasna rješenja za borbu protiv korupcije i klijentelizma. Nadao sam se da je moguće mijenjati stranku iznutra te sam se na unutarstranačkim izborima odlučio kandidirati za predsjednika HDZ-a Trogir. Odmah nakon kandidature i najave obračuna s korupcijom u trogirskoj politici, krenule su prijetnje od najviših stranačkih dužnosnika koji su ispod stola dogovorili da mi se protustatutarno uskrati pravo kandidature. Za HDZ nikada nisam bio vezan interesnom pupčanom vrpcom i kada sam vidio da su maske pale te da je dio aktera duboko kompromitiran i isprepleten interesnom mrežom, izišao sam iz stranke. 


U prethodnim javnim nastupima često ste ukazivali na to da su trogirski SDP i HDZ u dogovoru. Na temelju čega ste to zaključili?

- Dovoljno je pogledati broj HDZ-ovih medijskih istupa koji se u aktualnom mandatu može nabrojati na prste jedne ruke. Meni je osobno neshvatljivo nekorištenje poslovničke mogućnosti sazivanja tematskih sjednica Gradskog vijeća. To se donekle moglo pripisati političkom antitalentu čelnika trogirskog HDZ-a da nedavno nije isplivala šokantna informacija. Uoči drugog kruga lokalnih izbora 2017. održan je sastanak između tadašnjeg SDP-ovog gradonačelničkog kandidata Ante Bilića te tada člana - sada lidera HDZ-a Siniše Stojana i njegova mentora, bivšeg dogradonačelnika Vinka Brkana. Na sastanku je dogovorena podrška SDP-u jer su Stojan i Brkan znali da će, ako HDZ izgubi izbore s Ivicom Baturinom, oni imati priliku preuzeti stranku, što se na kraju i dogodilo. Ne čudi me ni to što se Ante Bilić pristao naći s pravomoćnim osuđenikom Vinkom Brkanom jer je on razinu svoje imunosti na korupciju pokazao kada je u aktualnom sazivu Gradskog vijeća koalirao s vijećnikom kojeg USKOK tereti za primanje mita. 

Ako su svi kako kažete u dogovoru, postoji li šansa za suradnju?

- Trenutno je na snazi prešutna koalicija Bilićevog SDP-a i Brkanovog HDZ-a. Smatram da je krajnje vrijeme da se politički obračunamo s kompromitiranim političarima i da Trogir napokon krene naprijed! Neću generalizirati pa reći da su svi članovi SDP-a i HDZ-a kompromitirani. To nije istina jer u obje stranke postoje brojni moralni i kvalitetni pojedinci koji su zgroženi ovom političkom trgovinom i žele promjenu. Ne vjerujem da se pošteni socijaldemokrati i demokršćani koji su iz ideala članovi jedne ili druge opcije slažu s postupcima svojih lidera Bilića i Brkanove marionete Stojana. Zbog toga u javnim nastupima uvijek govorim o 'Bilićevom' SDP-u i 'Brkanovom' HDZ-u. Oni su svojim djelima pokazali da nemaju izgrađen vrijednosni sustav, nego da se vode drugim agendama. Nije nam prihvatljiva suradnja s onima koji krše zakone, a s onima koji nisu sudjelovali u nečasnim radnjama uvijek možemo razgovarati u interesu grada Trogira.

Protiv gradonačelnika Ante Bilića podnijeli ste prijavu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa? 

- Prije nekoliko mjeseci kolega Ivan Šustić i ja podnijeli smo prijavu protiv gradonačelnika Ante Bilića jer je prema našim saznanjima prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Naime, gradonačelnik u imovinskoj kartici nije prijavio članstvo u Nadzornom odboru društva Brodotrogir d.d. u vlasništvu Danka Končara za koje je godinama dobivao naknadu. S druge strane, Bilić je odmah po dolasku na vlast za 2,4 puta smanjio komunalni doprinos koji isto društvo mora plaćati Gradu Trogiru. Prema imovinskoj kartici gradonačelnik raspolaže ušteđevinom od 600 tisuća kuna za koju nije jasno naveden način stjecanja, a ako se radi o naknadi koju je primio kao član Nadzornog odbora i ako ga Povjerenstvo proglasi krivim, moralno bi bilo da se povuče iz politike i da ostavku. Kada sam već spomenuo Danka Končara, treba naglasiti da je on poslodavac i čelniku trogirskog HDZ-a Siniši Stojanu. Pametnome dosta. 


Kako ocjenjujete mandat SDP-ove gradske uprave predvođene gradonačelnikom Bilićem?

- U tri i pol godine iz gradskog je proračuna potrošeno više od 300 milijuna kuna, a od toga je svega nekoliko milijuna išlo za obnovu Batarije i neke sitnije komunalne zahvate. Svi ostali projekti u Trogiru financiraju se iz različitih fondova, državnog i županijskog proračuna ili kroz kreditna zaduženja koja se već sada broje u desecima milijuna kuna. Postavlja se pitanje na što su onda potrošeni svi ti silni gradski milijuni. Nadalje, Trogir kao turistički biser nema direktora Turističke zajednice gotovo tri godine, krši se zakon jer se sjednice Gradskog vijeća ne sazivaju u roku, godinama se ne raspisuje natječaj za gradske pročelnike, u tijeku su sudski sporovi nezakonito otpuštenih službenika zbog čega je Grad već pretrpio financijsku štetu. Nažalost, mogao bih ovako do unedogled. Gradonačelnik je toga itekako svjestan pa Grad Trogir za troškove peglanja imidža odnosno PR-a godišnje izdvaja gotovo pola milijuna kuna, što je bačen novac. 

Najavili ste izlazak na lokalne izbore s listom za Gradsko vijeće i kandidatom za gradonačelnika. Koji rezultat očekujete? 

- Važno je istaknuti kako ćemo voditi izrazito konstruktivnu kampanju koja će se temeljiti na perspektivnom i razvojnom programu, a ne na ideološkim prepucavanjima. Smatram da bi rezultat za listu za Gradsko vijeće veći od tisuću glasova bio jasan znak da su Trogirani u bližoj budućnosti spremni za potpuni politički zaokret. Kada govorimo o izborima za gradonačelnika, očekujem da će se naš kandidat ravnopravno uz bok velikih stranaka boriti za ulazak u drugi krug. Ipak, sve je na kraju na našim sugrađankama i sugrađanima. Ne mogu jamčiti da ćemo dobiti vlast u Trogiru, ali mogu garantirati da naše birače nikada nećemo iznevjeriti. Nikada nećemo pristati na nemoralne političke ponude i uvijek ćemo djelovati u skladu s našim temeljnim načelima. Biti neovisan, nepristran, dosljedan te s čistim obrazom nakon što završimo svoj politički i životni put - za nas nema cijenu. 

Vaša reakcija na temu