Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Herceg INTERVJU Ante Škrobica: Trogir godinama nespreman dočekuje turističku sezonu. Komunalnu stihiju treba zaustaviti!

INTERVJU Ante Škrobica: Trogir godinama nespreman dočekuje turističku sezonu. Komunalnu stihiju treba zaustaviti!

Na mjesnim izborima stranka Zajedno za Trogir pozicionirala se kao druga najjača opcija u Trogiru ostavivši iza sebe čak i nacionalno vladajući HDZ

O rezultatima mjesnih izbora, aktualnoj trogirskoj političkoj sceni i komunalnoj problematici uoči glavnog dijela turističke sezone razgovaramo s Antom Škrobicom, zamjenikom predsjednika stranke Zajedno za Trogir.

Prije mjesec dana u Trogiru održani su mjesni izbori na kojima ste ostvarili drugi najbolji rezultat uz 25% glasova. Kako to komentirate? 

- Jako smo zadovoljni jer smo jedina opcija koja je na tri puta manju izlaznost u odnosu na prošle lokalne izbore poboljšala rezultat te smo se s osvojenih 9 vijećnika pozicionirali kao druga najjača opcija u Trogiru ostavivši iza sebe čak i nacionalno vladajući HDZ. Osnaženi podrškom Suverenista i HSLS-a, na Čiovu smo dobili tri vijećnika, Travarici i Gradu dva vijećnika, a u Mastrinci i Arbaniji jednog vijećnika. Volim raditi izbornu analitiku pa ću izdvojiti jedan detalj kojim se najviše ponosim. Naš najveći uspjeh je što smo se nametnuli kao uvjerljivi lideri među mladima što je najbolje vidljivo iz prosječne starosti naših kandidata - 35 godina, dok su kandidati SDP-a i HDZ-a prosječno stariji od 50 godina. 

U vašem čiovskom Mjesnom odboru uspjeli ste prijeći 30% što gotovo dva desetljeća nije uspio čak ni HDZ.

- Čiovo je SDP-ova najveća utvrda i jako nas veseli što smo ostvarili najbolji rezultat neke desne opcije u zadnjih 15 godina. Posebno je zadovoljstvo kad susjedi nagrade vaš rad i kad vam pruže povjerenje s više od 30% glasova. Nedostajao je samo jedan vijećnik da ljevica izgubi većinu i to možemo tumačiti kao početak promjena trogirske političke klime u narednom razdoblju. Naša opcija je kroz prethodne dvije godine kadrovski, ali i iskustveno dodatno jačala. Trebalo nam je određeno vrijeme da sazremo kroz rad u Gradskom vijeću i da pokažemo da smo spremni uskoro preuzeti odgovornost voditi Grad Trogir, a to su naši sugrađani s podrškom na mjesnim izborima znali prepoznati.

Zašto ste se odluči na koaliciju s Hrvatskim suverenistima i HSLS-om?

- Lokalni izbori 2021. bili su prvi izbori na kojima smo se uopće natjecali i tada smo donijeli odluku o izlasku kao nezavisna lista da vidimo koliko kod birača vrijedimo imenom i prezimenom bez stranačkog predznaka. U konkurenciji od osam lista za Gradsko vijeće osvojili smo visoko treće mjesto, odmah iza SDP-a i HDZ-a. S obzirom na izborni uspjeh logično je bilo da formaliziramo našu priču i da osnujemo stranku Zajedno za Trogir. U lokalnoj politici nema previše ideoloških tema, ali ipak ne treba zanemariti činjenicu da većina naših članova svjetonazorski pripada centru i umjerenoj desnici. Iz tog razloga i potrebe za političkom širinom, donijeli smo odluku da želimo okupiti koaliciju od centra do desnice, a rezultat s mjesnih izbora sugerira da smo dobro odlučili. 


Kada govorimo o komunali, u kakvom stanju Trogir dočekuje nikad veći broj turista? 

- Trogir godinama nespreman dočekuje turističku sezonu! Imam osjećaj kao da se čekaju prvi turisti da krenu radovi po javnim površinama. Tek prije nekoliko dana privremeno je betonirana najveća ugostiteljska ulica kroz Pašike, a predsezona traje već dva mjeseca. Iz tog razloga, predložili smo da se ugostiteljima iz tog dijela grada umanje računi za bašte za mjesece u kojima su bili spriječeni raditi. Jasno je da je projekt sanacije vodoopskrbnog, kanalizacijskog i elektroenergetskog sustava od kapitalnog značaja za Trogir i apsolutno ga podržavamo, ali je isto tako jasno da cijeli grad živi od turizma i izrazito je neodgovorno da se „gradski oci“ tu nisu čvršće postavili pred izvođačem radova. Radi se i na Čiovu pa ima situacija da se od starog čiovskog mosta do Arbanije mora voziti kroz nekoliko semafora. To je klasičan primjer komunalne stihije koju moramo zaustaviti!

Jučer je objavljeno da na ljeto kreće rekonstrukcija ceste do Segeta odnosno tzv. zapadnog ulaza u grad.

- Procjenjuje se da navedenom dionicom dnevno prometuje oko 8.000 vozila što je čini drugom najprometnijom županijskom cestom pa ostaje nejasno koji su stručnjaci odobrili da rekonstrukcija ceste krene s početkom špice turističke sezone. Ovdje više ne govorimo o komoditetu lokalnog stanovništva nego o ugroženom ugledu Trogira kao turističke destinacije jer je pitanje tko će nam se od gostiju više ikad vratiti. Apeliramo na gradsku upravu da dogovore početak radova po okončanju glavne turističke sezone. Neka se onda, ako treba, radi i u tri smjene! Problem je što je izvođačima radova skupo plaćati noćne sate radnicima, a političari se ne žele zamjerati. Tako da će opet, radi sve prisutnije politike nezamjeranja, deblji kraj izvući stanovnici Trogira i njihovi gosti. 


Uvažavamo primjedbu, ali ipak treba napomenuti da se gradsku upravu tu malo pita jer je investitor projekta ŽUC.

- Istina je da su investitori brojnih projekata koji su realizirani u Trogiru 'više razine' vlasti. Onda možemo postaviti pitanje je li se politički korektno hvaliti novoizgrađenim mostom, obnovljenim starim čiovskim mostom, lučkim pristaništem, pa sutra i ovim projektom zapadnog ulaza u grad, a kad je neki problem onda pilatovski prati ruke da Grad nema ništa s tim. Trogir je u zadnjih 6 godina SDP-ovog mandata imao ogroman porast proračunskih prihoda radi nacionalne porezne reforme 2017. pa se u tom razdoblju potrošilo gotovo 100 milijuna eura. Za što? Sve gore navedene veće projekte plaća netko drugi, a važni lokalni projekti koje bi Grad trebao riješiti ne pomiču se s mrtve točke. Dovoljno je navesti samo drveni most koji ne funkcionira tri godine. 

Ovo je prvo ljeto da će u Trogiru biti na snazi novi sustav prikupljanja otpada. Je li Trogir Holding spreman za to? 

- Holding nikad nije imao veće prihode i skuplju uslugu, a grad nikad nije bio nečistiji. Ovo ljeto nas tek očekuje kulminacija nereda vezanog uz odlaganje smeća. Problem je što navedeno komunalno društvo u svom djelokrugu ima i druge elemente koji nisu profitabilni pa nedostaje sredstava za ono najbitnije – odvoz otpada. Tu prvenstveno mislim na Gradski radio Trogir, koji je prema izvješćima za prethodne godine poslovao u minusu od više stotina tisuća kuna, pa onda taj minus plaćamo svi mi kroz veće iznose na računima za smeće. A koja je uloga Radio Trogira? Prvenstveno promocija vladajuće političke opcije uz minimalan prostor za oporbu. Kad kroz kampanju idućih izbora budete slušali program u kojem se, kroz spominjanje projekata s kojima Grad nema previše veze, hvali SDP-ova gradska uprava, sjetite se tko to plaća - upravo svi mi.

Vaša reakcija na temu