Foto: Veljko Martinović INTERVJU Ante Zoričić: Dobio sam što sam htio od Baldasara, Anđelke Visković, Keruma, Opare i Bobana, a nitko ne može reći da sam njihov

INTERVJU Ante Zoričić: Dobio sam što sam htio od Baldasara, Anđelke Visković, Keruma, Opare i Bobana, a nitko ne može reći da sam njihov

Vijećnik nije doslovno izgovorio ovo što je u naslovu, ali iz intervjua se itekako da iščitati ta poruka

Ante Zoričić, gradski vijećnik stranke Popravi grad, zbog 'slučaja Orišac' je izložen kritikama onih s kojima se do jučer borio za besplatan parking stanarima stare gradske jezgre. I izborio. Ali to je samo povod za razgovor s političarem koji je na Kerumovoj listi ušao u Gradsko vijeće, pa je izašao iz koalicije i od tada je još zanimljivije njegovo ponašanje u vijećnici. 

Odlično ste surađivali s 'Dnevnom dozom splitskog nereda' po pitanju besplatnog parkinga za stanare stare gradske jezgre, ali nisu Vas štedjeli zbog reciklažnog dvorišta za koji ste tražili da se izmjesti na drugu lokaciju?

- To me nije ni najmanje iznenadilo jer je njihova snaga upravo u beskompromisnosti. Zbog toga ih i cijenim. Oni su to vidjeli na jedan način, a ja na drugi i to su relativno sitni problemi, pa su i razlike u pogledima manje važne. Daleko su važnija neka druga pitanja o kojima imamo dijametralno suprotne poglede. 

Kao na primjer?

- Recimo po pitanju turizma koji je u Splitu nastao gotovo spontano, a pri tome ja splitske ugostitelje smatram najzaslužnijima što su samoinicijativno odgovorili tome izazovu i time omogućili razvoj grada. Bojim se da ih oni doživljavaju neprijateljima. 

Neprijateljima?! Niste za uvođenje reda u centru grada?

- Uvođenje takvog reda gdje bi Pjaca bila prazna, a ostao samo štekat Centrala meni je neprihvatljivo. Na Gradu je da donese jasna pravila i da osigura njihovu provedbu. Ali izbaciti 70 posto ugostitelja iz stare gradske jezgre ne mogu i neću podržati. 

Mislim da se ne radi o tim postocima...

- Pročitajte konzervatorske smjernice za koje se zalažu aktivisti.

S čime se još ne slažete?

- Razlikujemo se i po pitanju Marjana. Prihvaćam argumente da su stari Splićani poklanjali svoju zemlju za šumu na sjevernoj strani, ali su južnu ostavili sebi i potomcima za obrađivanje i daljnje iskorištavanje. To što je netko u jednom trenutku i to područje proglasio šumom unatoč činjenici da tu nikada nije bilo stabala otvara brojna pitanja o kojima sam barem spreman razgovarati i sagledati sve činjenice. Oni nisu. 

Što će ostati od Marjana nakon sanacije? 

- Nažalost, i to je nešto oko čega se bitno razlikujemo. Upravo je aktivizam onemogućio sanaciju na način kako je to predlagala Javna ustanova park šume Marjan pa smo kao rezultat prosvjeda i iznimno jakog pritiska dobili ovo što sada oni i sami smatraju katastrofom. 

Aktivisti su pokrenuli stvari s mrtve točke...

- Jedna stvar je na nešto ukazati, a druga nešto nametnuti. Sjetite se kako je sve počelo. JUPŠM je izašla s prijedlogom sanacije koji je u smislu devastacije bio kamilica u odnosu na ove metode. Stvorila se histerija o pripremi vlaka za gradnju kuća na Marjanu samo da bi se izvuklo ljude na ulicu i u tome se uspjelo. Onda su se počele primjenjivati druge metode, a ovo što se sada događa posljedica je toga. Najbolje su tu situaciju opisala šestorica najvećih hrvatskih stručnjaka koji su u pismu, povodom izlaska Povjerenstva za Marjan kolege im dr. Perneka, ukazali na 'nemoguću atmosferu pritiska medija i udruga civilnog društa' te apelirali da se posluša riječ struke.

Ma, dajte, sada ispada da su za sve krivi aktivisti koji su alarmirali javnost, a ne oni koji su godinama primali plaću da štite Marjan...

- Za ove što su godinama primali plaću, a nisu za Marjan napravili ništa dobro nemam lijepe riječi. Ali mi pričamo o posljednjim događajima, a ne desetljećima zanemarivanja Marjana od strane odgovornih. Sanacija koju je predložio ravnatelj Grubšić minirana je od strane aktivista i dobili smo ovo što smo dobili. Namjere su bez sumnje bile dobre, ali su metode bile krive. Lagalo se ljude da se Marjan priprema za građevinski lobi, a s rezultatom te manipulacije moraju se nositi oni koji su je upotrijebili. 

Dobro, da zaključimo, razlike Vas i aktivista su ipak prevelike da biste bili dio ikakve zajedničke priče na sljedećim izborima, suradnja je počela i završila s borbom za besplatan parking stanovnicima stare gradske jezgre?

- O tome je bespredmetno razgovarati jer je cijeli forte njihovog aktivizma obećanje da se neće kandidirati na sljedećim izborima zbog čega i imaju toliko puno pratitelja. Znajući o kakvim se principijelnim ljudima radi, ne vidim ni najmanju šansu da oni prekrše to obećanje. 

Stječe se dojam da ste u Gradskome vijeću u jednom trenutku dio vlasti, pa onda oporbe. Sve prema potrebi... 

- Možda će Vam zvučati neobično to priznanje, ali taj je dojam točan. Držim da smo mi tu da rješavamo lokalne, najčešće komunalne probleme i tu u mojim razmišljanjima nema mjesta ideološkim podjelama. To što ja svojim odgojem i svjetonazorom pripadam desnijem političkom spektru ne sprječava me da surađujem sa svima ako smatram da je neki projekt značajan za grad. Surađivao sam s gradonačelnikom Ivom Baldasarom oko hospicija Matošić i stanova za djecu Maestrala, gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom oko realizacije tih projekata, udrugom Get i Dnevnom dozom splitskog nereda oko parkinga u staroj gradskoj jezgri. Sada opet s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom oko rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s najtežim oštećenjima koji je ustvari projekt udruge Anđeli, a ja sam im samo podrška. Surađujem sa županom Blaženkom Bobanom oko velikog centra za osobe s invaliditetom u Dugopolju... Kada je bila aktualna stranica Popravi grad surađivali smo, bolje rečeno svađali smo se, s gotovo svakom institucijom u gradu i županiji. U prošlom mandatu sam surađivao s gospođom Anđelkom Visković, sada s gospodinom Željkom Kerumom. Nisam isključiv i ne rušim mostove. 

Zašto ste u vijećnici opet blagonakloni prema gradonačelniku, a prije godinu dana ste javno izišli iz vladajuće koalicije?

- Ako pogledate moje izjave unazad godinu dana, onda ćete vidjeti da sam se razišao s vladajućima ovim riječima: 'Ne krivim nikoga osim sebe jer sam predugo vjerovao da će projekti koje sam započeo u prošlom mandatu biti realizirani'... Upravo je Dalmatinski portal donio naslov 'Ovo je ucjena, ako ne dobijem odgovor tko je i zašto zakočio projekte, neću više biti dio vladajuće koalicije'. 

Projekti koje sam započeo u prošlom mandatu u jednom trenutku su potpuno stali i dugo nije bilo nikakvih pomaka ili vrlo malih. Sada kada ti projekti opet žive, štoviše, idu svojoj konačnoj realizaciji, opet surađujem s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom i njegovom administracijom. To je moj princip rada koji možda nije 'politički mudar' i dugog vijeka, ali je učinkovit dok traje. Ako moram birati između kratkog i učinkovitog mandata ili glumljenja principa, a ustvari mlaćenja prazne slame koja donosi dugi opstanak u politici - onda biram ovo prvo. 

Dobro, niste od jučer u politici, 'plivate' još od vremena Franje Tuđmana. Mlatili ste praznu slamu par desetljeća?

- Ponosan sam na to razdoblje. Ali samo zato što sam bio dio generacije koja je imala priliku biti uz tog velikana. Ali što se tiče moje tadašnje osobne učinkovitosti - da, to je bilo mlaćenje prazne slame. Iako, da naglasim, nikada nisam bio uhljeb.

Zar principi nisu važni u politici?

- Važni su, ali zašto bi bili važniji u politici nego općenito u životu? Evo vam primjer. Političari ne žele međusobno surađivati oko interesa grada jer ih priječe principi i svjetonazor. Nema šanse da lijevi imaju posla s desnima i obrnuto jer važni su principi, odnosno što će njihovi birači misliti o njima. A onda neki političar doživi prometnu nesreću. Nije ga više briga spašava li ga lijevi ili desni liječnik, Srbin, crnac ili gay. Potežu se veze, samo da je najbolji. Toliko o principima. 

Malo mi je nategnuta ta paralela...

- Jednu stvar želim naglasiti. Vrlo je važno držati se dogovora kojeg ste postigli u onom trenutku kada ulazite s nekim u nekakav odnos. Vi znate da sam izabran u Gradsko vijeće jer sam kao partner s inicijativom Popravi grad bio na listi Željka Keruma i njegovog HGS-a. Prije nego su uopće zaključene liste mi smo razgovarali o budućem djelovanju u Gradskom vijeću i imali smo jasan dogovor kojega još nitko nije prekršio. 

Kakav dogovor?

- Da ću imati samostalnost djelovanja zbog realizacije dva aktualna projekta i započinjanja trećeg. Govorim o velikim projektima, svi ovi manji su sporedni u tom dogovoru. Kada je to došlo u pitanje i kada smo zajedno zaključili da se u tadašnjim okolnostima narušenih odnosa s drugim partnerima ne može ništa napraviti, ja sam napustio koaliciju, a on je za to imao razumijevanje. Svi su se čudili kako se nismo grubo razišli kako to obično biva u takvim situacijama. A on je upravo biranim riječima na Dalmatinskom portalu izrazio žaljenje što je do toga došlo. Zato je vrlo važno sve dogovoriti u samom početku, a ne da vas poslije netko doživljava kao da ste ga izdali ili da ste se prodali. O važnosti držanja date riječi govorio sam i ranije po pitanju Dnevne doze splitskog nereda. Ako prekršiš dogovor ili obećanje, onda tu prestaje svaka priča. I ljudska i politička. 

Kakav je sada Vaš odnos sa Željkom Kerumom?

- Odličan.

Je li društvo zrelo za prihvatiti tako, kako Vas je netko nazvao, lutajućeg političara? Vi ste 'prebjeg' na mjesečnoj razini...

- Ako me pitate za društvo u cjelini, onda je odgovor negativan. 

Tko će onda prepoznati to što radite?

- Svakako neće oni kojima su važne podjele na ustaše i partizane jer za njih je moje ponašanje prevrtljivost i sablazan bez obzira radim li zbog općeg dobra ili privatnog interesa. A oni koji razmišljaju šire od tih okvira to itekako razumiju. Iako tako nije bilo u početku, osjećam da je i dosta Vaših kolega novinara shvatilo što radim pa me ponekad poštede i kada zabrljam. Jedan od najdražih trenutaka koliko sam vijećnik u ove tri godine je bio kada ste vi novinari onako vidno uzrujani spontano napustili vijećnicu u trenutku rasprave o Drugom svjetskom ratu. Tada sam najbolje osjetio da se razumijemo i baš mi je bilo drago da ste to napravili. Zbog vašeg čina se vjerojatno više nikada neće ponoviti situacija da političari u vijećnici maltretiraju takvom temom. Znači da ste svojom gestom napravili nekakvu promjenu u društvu. 


Ali bez obzira na taj pomak, vijećnica je jasno ideološki podijeljena. Bojite li se da ćete ostati sami gurajući projekte?

- Pa i ne baš jer ja za ove projekte koristim podršku i jednih i drugih. Do sada je sve prolazilo jednoglasno, samo je Pametno bilo protiv hospicija. Uopće se ne nastojim nikome svidjeti niti imam potrebu bilo kome podilaziti. A i vi novinari bi ih rastrgali da ne podrže takve projekte samo zbog toga što nekome od njih nisam simpatičan, ha, ha. Savjest mi je mirna, radim najbolje što znam, činim i pogreške, ali znam osnovni cilj.

Koji?

- Završiti započeto bez obzira s kim pri tome morao surađivati. To nije uvijek lako. Ponekad treba balansirati, zatezati strunu pa je olabaviti prije samog pucanja. I držim se upute našeg Gospodina: 'Budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao golubovi'.

Zašto su ovako velike podjele u društvu?

- Zato što imamo krvavu prošlost, a nemamo je snage ostaviti iza sebe. To su napravili Nijemci, Francuzi, Španjolci... mi smo to napravili samo u jednom trenutku, kada nas je predsjednik Tuđman vodio u stvaranje države. I kasnije bi se povremeno dogodio poneki bljesak, npr. oslobađajuća presuda našim generalima ili proslava uspjeha nogometaša. Sve ostalo je zatrovano mržnjom na naše i vaše. 

Takvo nam je i Gradsko vijeće?

- Nažalost. Ono je samo preslika stanja u cijelom društvu. 

Ima li iz Vašeg kuta gledanja pozitivnih primjera u vijećnici?

- Naravno da ima. Meni je najveće iznenađenje u ovome mandatu predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić. Gotovo mi je nevjerojatan preobražaj od šutljivog i mogao bih reći mladića u grču bez ikakvog političkog iskustva u političara od formata, staloženog, korektnog i fokusiranog na dužnost koju obavlja kao predsjednik. Sjedio je do mene kao vijećnik, a kada se premjestio na mjesto predsjednika kao da se radilo o drugoj osobi. Svaki dan nas predstavlja u nekakvim protokolarnim obvezama i stvarno možemo biti ponosni jer svojom pojavom i ponašanjem to radi na najvišem nivou. U tome inače vidim jednu specifičnu sposobnost Željka Keruma koji prepoznaje potencijal onda kada ga nitko drugi ne vidi. Istu je sposobnost potvrdio i u slučaju v. d. pročelnika za upravljanje gradskom imovinom Ivana Leke koji je, nakon što je dobio priliku svojim radom svih zadivio. 

Zašto je onda još v.d.?

- Ha, zanimljivo pitanje. Ali za gradonačelnika. 

A od opozicijskih vijećnika?

- Neka se nitko ne uvrijedi, ali klasa iznad svih su Mostov tandem Ante Čikotić i Ante Bradarić-Šljujo. Oni su svojim radom i brojnim prijedlozima znatno podigli kvalitetu Gradskoga vijeća. Kao i svi, i oni imaju nekakva svoja svjetonazorska opredjeljenja, ali nitko ne zna kakva su jer ne dopuštaju da se o tome priča u vijećnici nego se samo drže projekata u korist grada. Projekt solarnih panela na Karepovcu i besplatan javni prijevoz električnim autobusima osmišljen od Ante Čikotića je vizija ravna MIS-u. Od opozicijskih vijećnika još mi se sviđa stil vijećnika SDP-a doktora Joška Markića. Mislim da će on svojoj stranci biti najjači adut za sljedeće izbore. 

Kada smo kod sljedećih izbora, vidite li u nekoj kombinaciji i sebe kao kandidata za dogradonačelnika ili možda čak gradonačelnika? 

- S obzirom na to kako se u ovom trenutku osjećam, više mi nije izazov biti niti vijećnik, a kamoli gradonačelnik. 

Razočarali ste se?

- Da bih se razočarao morao bih imati i nekakva nerealna očekivanja, a to kod mene nije slučaj. Više bih rekao da sam se umorio. Od žongliranja, nerazumijevanja, gotovo svakodnevnog potezanja za rukav kojima smo izloženi nas nekolicina aktivnijih vijećnika, pa do povremenog osjećaja nemoći da se napravi neki krupniji korak kakav je gradu potreban. 

Još je poprilično vremena do lokalnih izbora. Možda se predomislite?

- Možda. Ali kako sada stvari stoje - čisto sumnjam.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51679, "");
Pregledaj komentare
29