Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Baćo: Plenković ili Bernardić? Jako je teško uspoređivati nekog tko ne spada uopće u istu kategoriju. Jedan je odličan za predsjednika Vlade, a drugi za predsjednika kućnog savjeta

INTERVJU Baćo: Plenković ili Bernardić? Jako je teško uspoređivati nekog tko ne spada uopće u istu kategoriju. Jedan je odličan za predsjednika Vlade, a drugi za predsjednika kućnog savjeta

HDZ-ovac je naveo da je osoba koja ga najviše inspirira - Sylvester Stallone

Ante Bačić Baćo HDZ-ov je kandidat za Sabor u X. izbornoj jedinici.

Koji je vaš glavni motiv za ulazak u Sabor?

- U Hrvatski sabor sam ušao kao predstavnik mladih, tada sam bio predsjednik Mladeži i imali smo program za mlade 'Biraj bolju budućnost' koji se sastojao od mjera koje je do danas Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem provela i danas mladi imaju i bolji standard i uvjete života. Studentska minimalna satnica je porasla na 25 kuna; broj zaposlenih mladih do 30 godina povećan je za 18 tisuća, osigurane su specijalizacije za više od 200 mladih liječnika, iz EU fondova osigurano preko 50.000 studentskih stipendija, mladi su oslobođeni obveze plaćanja poreza na dohodak, a novac će im biti isplaćen kroz povrat poreza itd. Za neke od navedenih mjera sam se i osobno zalagao i ponosan sam što sam u mogućnosti predstavljati mlade i biti njihov glas u Hrvatskom saboru. 

Koji su najvažniji projekti za koje ćete se zalagati kada uđete u Sabor?

- Kvalitetno obrazovanje - razvoj studentskog standarda - mogućnost pristupačnijeg i modernijeg sustava visokog obrazovanja svim skupinama mladih; paralelno s mjestom zastupnika volontiram kao savjetnik rektora splitskog Sveučilišta upravo za infrastrukturu i razvoj studentskog standarda. 

- Siguran posao i adekvatna plaća - daljnjim poreznim rasterećenjem omogućiti mladima lakši pristup tržištu rada - veće plaće i posao na neodređeno. Zajedno s mladim kolegama zastupnicima trudio sam se, a to ću i nastaviti, osigurati što više sredstava i mjera za poticanje zapošljavanja mladih. 

- Stambeno zbrinjavanje; zalagat ću se i dalje razvijati sve oblike poticaja subvencija stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Cilj mi je da nastavimo programe poput POS-a i Zakona o subvencioniranim kreditima za mlade i time osigurati 20.000 mladih obitelji njihov prvi dom. 

Što mislite o preustroju lokalne samouprave (inicijativi oporbe za ukidanje određenih općina i županija?)

- Ukidanje općina bi bila loša ideja, mnoge općine baš iz razloga postojanja vlastite administracije budu u mogućnosti izboriti se za svoje mjesto, pripremiti projekte i unaprijediti svoju općinu. Njihovo ukidanje zaustavilo bi razvoj ruralnih mjesta u Hrvatskoj do kojih nam je jako stalo. Istina, možda se ponegdje mora poraditi na efikasnosti, uspostaviti određene centre koji obuhvaćaju više općina za projekte koji su od interesa cijelog područja. 

Jesu li ovo u konačnici izbori između Plenkovića i Bernardića za premijera?

- Biramo tko će iduće 4 godine biti na čelu Vlade Republike Hrvatske i bez obzira na sve dodatne opcije izbor se svodi na kraju Plenković ili Bernardić. A tu je izbor sasvim jasan. Jako je teško uspoređivati nekog tko ne spada uopće u istu kategoriju. Jedan je odličan za predsjednika Vlade, a drugi za predsjednika kućnog savjeta. Andrej Plenković je pokazao da može voditi Hrvatsku prema razvoju i nositi se sa svim izazovima. Sigurna Hrvatska. 


OSOBNA ISKAZNICA

Mjesto rođenja, brak, djeca: 
Split, zaljubljen
Godina36
Životni moto: Keep punchin' - Rocky 
Osoba koja ga najviše inspirira: Sylvester Stallone, volim takve osobe koje nemaju baš preduvjete za uspjeti, ali svejedno uz motivaciju i uporan trud uspiju. 
Omiljeni hobi: Candy crush saga
Sportski klub/ovi za koje navija i prati: Iskreno, ne pratim baš sport i teški sam antitalent. Volin Hajduk i emociju grada prema njemu.
Tko ili što je najviše utjecalo na njegovo bavljenje politikom: Od vrtića sam volio zastupati i 'skakat' za druge, ali u konačnici najviše je utjecao moj ćaća Pajo.
Vaša reakcija na temu