Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Baldasar: Milanović me kopira, Puljak se iživljava na meni, a ponosan sam na odrađeno sa zamjenicima

INTERVJU Baldasar: Milanović me kopira, Puljak se iživljava na meni, a ponosan sam na odrađeno sa zamjenicima

Mislim da sam održao najveći dio obećanja, a do kraja mandata ima još vremena da potvrdim da su mi zaista projekti najvažniji

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kao nezavisni kandidat na listi 'Koalicija za premijera' koju predvodi Milan Bandić tražit će svoj put u Sabor kao prvi na listi u X. izbornoj jedinici.

Prvo pitanje koje se nameće je zašto suradnja s Milanom Bandićem?

- Dijelimo slične stavove, orijentirani smo na rad, posao, današnjost i budućnost. Bandić godinama proklamira da ne postoje 'mi i oni', nego da se uhvatimo rada, sve ono što i ja radim otkada sam gradonačelnik. Mi smo socijaldemokrati u suštini, a ne u formi. Na koncu, imali smo i sličnu sudbinu u SDP-u. S ovolikom količinom licemjerja u vrhu SDP-a, koju sam zapravo davno primijetio, kao i odsustvo demokracije, zaista nisam mogao. Dovoljno je pogledati najnovije izjave Zorana Milanovića, ne mogu vjerovati da je čak i u politici toliki postotak licemjerja moguć.

Na što konkretno mislite?

- Milanović sada govori da ne želi o ustašama i partizanima, nema više u govoru 'mi' ili 'oni', nema više one teške retorike. Sve što je meni zamjerao kada sam govorio da trebamo konačno reći da je Drugi svjetski rat završio i da se moramo pokloniti svim žrtvama - sada kopira. Zbog toga sam ja ovdje išao s braniteljima na otvaranje spomenika HOS-u, poslao cvijeće i jasno rekao da to nema veze s NDH, nego s mladićima koji su ginuli u Domovinskom ratu. Kada sam javno zastupao antifašizam i kada sam jedini u SDP-u otvoreno govorio protiv postrojavanja tzv. Glavaševe garde, nitko od mojih tadašnjih kolega riječ nije rekao. Mene su optužili da ideološki vrludam, a sada se on i tako ponašaju, ali na jedan zaista licemjeran način jer im tako odgovara. Poziva i na sastanak braniteljske udruge protiv kojih je otvoreno bio. Zaista ne znam kojim povodom osim čistog populizma.

Ako se vratimo unazad, upravo je u Splitu i počela teška retorika. Na Vama kao kandidatu za gradonačelnika. Žešće je možda bilo samo u Vukovaru...

- Istina, ali ta kampanja prema meni je bila podržana od dijela struktura iz SDP-a. Iako teška, bila je uspješna i nisam se ni tada osvrtao na to, a ne želim ni danas. Razlikujemo se, ali poštujmo se i zajedno radimo danas za budućnost. Rekao sam da ću biti a to i jesam, gradonačelnik svih građana.

Ako osvojite mandat, koje bi bile Vaše glavne odrednice djelovanja u Saboru?

- Kao gradonačelnik drugog grada po veličini, o mnogim temama sam kvalificiran kazati što znam, a ponajprije s terena koji su problemi. Prvenstveno u birokraciji. Uočili smo što treba mijenjati i koje mjere poduzeti. Glavni problem države je birokracija koja zaustavlja reforme, a veliki gradovi imaju puno više iskustva u tome nego male sredine. Sigurno bih radio i na promjeni zakona o službenicima u područnoj i regionalnoj upravi i u državnoj upravi, ili pojednostavnjeno, o ljudima koji rade u gradovima, općinama, županijama, ministarstvima i državnim institucijama. Svakako, da status velikog grada dobiju Split, Rijeka i Osijek. Uz Zagreb, ova tri grada bi povukli regije za sobom i bili bi prave lokomotive razvoja. Dapače, rekao bih da je obveza buduće Vlade priznati status velikoga grada Splitu da može u potpunosti raspolagati sa svojim resursima.

To je bio jedan od Vaših prvih zahtjeva Vladi Zorana Milanovića. Bez uspjeha. Je li tu bio početak kraja u Vašim odnosima?

- Upravo je na tom pitanju i puklo. U početku je bio tihi, a poslije otvoreni bojkot. Nažalost, za vrijeme Milanovićeve vlade odradio se samo završetak brze ceste Solin-Klis, što bi bila prava sramota da se nije ni tada dogodio, te vanjski vezovi. I to je sve.

Do lokalnih izbora Split čeka i izglasavanje proračuna. Posljednjih nekoliko sjednica Gradskog vijeća upravo su Vaši bivši stranački kolege stopirali nekoliko točaka. Kako očekujete da će se postaviti prema proračunu?

- Nažalost, dio njih će biti protiv. Tužno je da je nekome važnija stranka nego javni interes, važnija nego grad, pa i prijateljstvo. Meni je, moram priznati, malo čudno da netko sebe proglašava vojnikom partije i da mu je stranka ispred vlastitog grada.

Split nakon Keruma

Preuzeli ste upravljanje gradom nakon Željka Keruma, govorilo se zbog toga da nitko nije trebao imati lakši posao gradonačelnika. Da se možete vratiti tri godine unazad, biste li išli s nekim drugim idejama i smjerom?

- Za početak, ne smatram da sam imao lagan zadatak. Vratili smo ugled i dignitet Splitu koji je prestao biti 'grad slučaj'. Na desetine veleposlanika i uglednika koji su prošli kroz grad mogu to potvrditi. Također, sigurno ne bih promijenio ni ideje. Sve što sam prezentirao, najveći dio sam i realizirao. Možemo moji zamjenici i ja biti ponosni na napravljeno. Nismo se koncentrirali na neku grandioznu stvar, nego na niz poslova koji su unaprijedili Split. Da nije bilo 310 milijuna kuna dugova i ovrha iz prijašnjih mandata, napravili bismo i dodatnu infrastrukturu. Mislim da sam održao najveći dio obećanja, a do kraja mandata ima još vremena da potvrdim da su mi zaista projekti najvažniji.

Kao...

- Prvenstveno tu mislim na Trg hrvatske bratske zajednice, Stari Hajdukov plac i Istočnu obalu. Upravo bih drugi mandat volio dobiti da završim te projekte. Ponovit ću još jednom da ćemo sa sanacijom Karepovca početi do konca godine. Kada sam izabran za gradonačelnika vidio sam se svi planovi vezani za Karepovac mogu baciti u more jer nije bilo riješeno bazično pitanje, ono imovinsko, zbog čega sam zaista bio bijesan. Na tome smo uporno i strpljivo radili i priveli stvari kraju. Ukratko, sve što sam počeo morao sam početi gotovo od nule i za to je trebalo vrijeme. Danas mnogi ističu Šibenik kao uspješan grad, ali uz dužan respekt prema sadašnjem gradonačelniku, imao je kontinuitet projekata koje je uspješno realizirao. Tako će biti i u slučaju ako ja ne pobijedim na lokalnim izborima. Ostavit ćemo elaborate, analize i sve pripremljeno. Trebat će samo završiti. Ostat će i GUP, za koji vjerujem da će biti izglasan.

Ne žele da se meni pripisuju zasluge

Mislite da neće biti političkih kalkulacija i da će se usvojiti strateški prostorni dokument?

- Moguće je da će biti, ali izgubit će grad barem šest mjeseci. Svjestan sam da se s GUP-om može dogoditi kao npr. s Muzejom Domovinskog rata, kalkuliranja da se meni ne pripisuju zasluge. Tako je, nažalost, bilo i s Istočnom obalom. Kada se vidjelo da se može lako realizirati, kalkulantski je zakočeno. Trebala je samo politička odluka da se krene, ali je izostala.

Jedna od glavnih zamjerki je zapošljavanje u Vašem mandatu. Hoće li biti još do kraja mandata?

- Spinovi su da sam masovno zapošljavao, sve se može provjeriti, brojke ne lažu. Zbog fluktuacije i odlaska ljudi, vjerojatno će ići još jedan natječaj. Vidjet ćemo, ali ukupan broj zaposlenih u četverogodišnjem ciklusu će biti najviše 'plus četiri', možda i manje. Ne računam prometno redarstvo koje nam je bilo zakonska obaveza.

Za vrijeme Ivana Kureta stvorio se 'zametak' agilnijeg djelovanja udruga, u Kerumovo doba su se potpuno afirmirale, umjesto oporbe koja nažalost u Splitu nikada nije ostavila prepoznatljiv trag. U Vašem mandatu se pak profilirala Marijana Puljak kao oporba.

- Možemo prije reći da se na meni iživljavala. I ja sam bio više puta iznenađen količinom destrukcije, ako govore da su pametni, ne razumijem zašto su često puta glasali protiv zdravog razuma. Vrlo lijepo zvuče na riječima, ali u suštini su destruktivni.

Andro Krstulović Opara je samo dijelom u pravu

Više puta ste isticali da ste ponosni na razvoj turizma. HDZ- ov Andro Krstulović Opara koji je najavio kandidaturu za gradonačelnika je pak kritizirao ovakav smjer turizma.

- Andro je pristojan i kulturan čovjek i ako on bude kandidat, onda je sigurno da ćemo se boriti argumentima, a ne nikakvim podzemnim makinacijama ili vrijeđanjem. Jednim manjim dijelom je u pravu  i slažem se da moramo dignuti Split kao destinaciju, ali to je vezano za dugoročni projekt gradnje hotela i ulaganja u infrastrukturu. S onim dijelom o Splitu kao mjestu elitnog turizma se ne slažem. Činjenica je da smo ušli na sve turističke mape kao jedna od ključnih destinacija i tu je fazu bilo najteže postići, a naravno da moramo raditi na dodatnom dizanju destinacije i krenuti u novu novoj razvojnu fazu.

Od lokalnih tema izdvojimo i pitanje Našeg Hajduka i upravljanje klubom...

- Mislim da je najvažnije da se politika maknula od Hajduka. Čak i simbolički to pokazujem time što ne odlazim na utakmice, kako bi se spriječilo bilo kakvo politikantstvo. Stanje pratimo, jednako kao i navijači.

I na kraju, što ako ne osvojite mandat u Saboru? U kojoj mjeri će to odrediti Vaše buduće političko djelovanje?

- Nadam se dobrom rezultatu, ali neće biti tragedija niti ako ne prođem. Svakako nastavljam svoje političko djelovanje neovisno o rezultatu. Nakon parlamentarnih izbora osnovat ću stranku za lokalne izbore i pozvati sve koji slično razmišljaju da mi se pridruže. Nadam se zbog Splita da će biti dosta kvalitetnih kandidata i neka pobijedi najbolji. Čak i ako ne budem izabran za gradonačelnika, siguran sam da ćemo imati pristojan broj vijećnika i da ću i dalje odlučivati u politici našega grada.

Vaša reakcija na temu