Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Boban: Treba nam Plenković na kapetanskom mostu koji će sa svojim timom znati pobijediti sve oluje koje nas čekaju i državu odvesti u sigurnu luku

INTERVJU Boban: Treba nam Plenković na kapetanskom mostu koji će sa svojim timom znati pobijediti sve oluje koje nas čekaju i državu odvesti u sigurnu luku

Za budućnost hrvatskog naroda i svih njenih građana bilo bi pogubno da Bernardić sastavlja Vladu jer se radi o izazovnom vremenu pred nama za koje predsjednik SDP-a nije dorastao

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na HDZ-ovoj je listi za Sabor u X. izbornoj jedinici.

Koji je Vaš glavni motiv za ulazak u kandidaturu za Sabor?

- Moj glavni motiv je, bez obzira na ulazak u Sabor, bio i ostao, borba za jaku Dalmaciju, svoju županiju i sve njene gradove i općine, bez obzira koja je politička opcija na vlasti u tim lokalnim zajednicama. Želim činiti dobro za sve svoje sugrađane. Također želim da se čuju i rješavaju problemi našeg čovjeka, kako onog iz Zagore, tako onog s priobalja i otoka. Želim biti njihov glas. Ne libim se žestoko, ali pravedno zastupati njihove interese. 

Koji su najvažniji projekti za koje ćete se zalagati ako prođete u Sabor? 

- Jedan od glavnih projekata je razvoj poljoprivrede i stočarstva u Dalmatinskoj zagori. Želimo potaknuti proizvodnju ekološke hrane i njen brzi plasman prvenstveno diljem Dalmacije, a onda i dalje. I ova kriza s koronom nas je učvrstila u tom smjeru. Naravno, preduvjet je provesti kvalitetno navodnjavanje naših polja. Vrgoračkog, Imotskog i Sinjskog, te i dalje ustrajavati na izgradnji i rekonstrukciji cestovnih vertikala od dalmatinske zagore prema autocesti i našem priobalju. Također su bitni projekti koje smo osmislili u našoj županiji. 'Pomorsko je dobro' projekt kojima štitimo od devastacije, i uvodimo red na našem obalnom pojasu. Projekt 'Tu je tvoj dom' potiče izgradnju i adaptaciju domova za mlade obitelji, jer su oni pokretači razvoja naših za sada slabo naseljenih krajeva u dalmatinskoj zagori. Naravno da to pratimo sa značajnim sredstvima kojima potičemo razvoj OPG-ova i mladih poduzetnika početnika, kao i sufinanciranje rata kredita srednjih i većih gospodarskih subjekata. Ono što želim posebno istaknuti je i projekt ICT županije koji razvijamo u našoj županiji, a koji je kompatibilan s našim nastojanjima ostanka i povratka u naše krajeve u Dalmatinskoj zagori. To su projekti koje ću zastupati i prema izvršnoj i zakonodavnoj nacionalnoj razini, kako bi se i dodatno sufinancirali.


Što mislite o preustroju lokalne samouprave (inicijativi oporbe za ukidanje određenih općina i županija)?

- Takve inicijative nisu ništa novo. I one se  periodično javljaju uoči samih izbora. Naravno, uvijek sve lijepo upakirano objašnjavajući narodu kako je sadašnji ustroj općina i županija prevelik. I na tome im se temelji sav program. Dobro se sjećamo i '92, '93 i '94. godine kada su određene političke grupacije u jeku Domovinskog rata željele pod krinkom regionalizacije provesti autonomašku politiku, kako u ostatku Hrvatske tako i kod nas u Dalmaciji. Naravno, nitko od nas nije bio naivan da ne vidi krajnji cilj takvih inicijativa. Probajte zamisliti kako bi građani Dubrovačke, Šibensko-kninske i Zadarske županije reagirali kada bi im nametnuli ideju regije sa sjedištem u Splitu. I tada bi se radilo o centralizaciji i došlo bi do otpora. Županije su između ostalog i garant razvoja svakog našeg kraja, odnosno općine. Postoji niz poslova koje ne mogu obavljati Općine, gdje im je Županija potpora kako bi se mogle dalje razvijati. A što se tiče inicijative za spajanjem određenih jedinica lokalne samouprave, želim se sjetiti da je Solin bio crno predgrađe dok je bio sastavni dio zajednice Split. Nastavno tome možete li se sjetiti kako su bili razvijeni Muć, Dugopolje i Klis dok su bili pod Solinom? Sada su to sve uzorne jedinice lokalne samouprave koje se dalje razvijaju, upravo zbog svoje samostalnosti. Tako je i s ostalim općinama. Ne možete me uvjeriti da bi se bolje i brže razvijale pod jednom velikom zajednicom. Ono gdje vidim prostor je određene zajedničke institucije, poput zajedničkog vrtića, škole ili komunalne tvrtke u manjim susjednim općinama. Također, ovisno o proračunu, moguće je razmotriti mogućnost volonterskih čelnika manje općine.

Jesu li ovo u konačnici izbori između Plenkovića i Bernardića za premijera?

- To od samog početka ističem. Za budućnost hrvatskog naroda i svih njenih građana bilo bi pogubno da Bernardić sastavlja Vladu jer se radi o izazovnom vremenu pred nama za koje predsjednik SDP-a nije dorastao. U ostalom, to su mi u neformalnim razgovorima vrlo često isticali i čelnici lokalnih zajednica iz njegove političke opcije. Ova Vlada pod dirigentskom palicom premijera Plenkovića je pokazala da se zna nositi s najvećim krizama i iz njih uspješno izlaziti. Čeka nas teški period izlaska iz epidemiološke krize koja još uvijek traje i oporavka gospodarstva kada će trebati znati državu dignuti na noge. Naravno, bit će izuzetno bitno na čelu Vlade imati jaku osobu koja će znati voditi takvu bitku, koja će znati povući i eu sredstva. Slikovito rečeno, treba nam Andrej Plenković na kapetanskom mostu koji će sa svojim timom znati pobijediti sve oluje i nevere koje nas čekaju i državu odvesti u sigurnu luku. Ovo više nije samo stranačka stvar. Ovo se tiče svakog od nas. Ovo ne bi trebao biti izbor HDZ-a već svakoga kome je stalo do njega samog, njegove djece, roditelja, a naposljetku i opstojnosti hrvatske države.


OSOBNA ISKAZNICA

Mjesto rođenja, brak, djeca: Rođen sam u Splitu, trajno nastanjen u Solinu gdje živim u obiteljskoj kući. Oženjen sa suprugom Maricom i živim u sretnom braku već 35 godina. Imam troje djece i četvero unučadi. 
Godine: 60 godina mi je tek.
Životni moto: Poštenim putem ići kroz život. 
Osoba koja ga najviše inspirira: Osoba koja me najviše inspirirala je moj pokojni otac. Bez obzira na svoje godine, ne libim se istaknuti da je on je taj koji me je naučio kako treba imati svoj stav, i paziti u životu da ne radiš drugom ono što ne bi želio da tebi drugi radi. Naučio me je od samog djetinjstva čestitosti i poštenju, u zajedništvu s majkom usađivao značaj vjere i obitelji. To sve sam prenosio na svoju djecu.
Omiljeni hobi: Balote sa svojim društvom.
Sportski klubovi za koje navija i prati: Iznad svega naši 'Vatreni', te svakako Hajduk i moj Solin. 
Tko ili što je najviše utjecalo na njegovo bavljenje politikom: Dr. Franjo Tuđman koji me nadahnuo svojom vizijom i borbom za uspostavom hrvatske države, te kardinal Franjo Kuharić s kojim sam se imao čast sretati na vjerskim druženjima i za vrijeme dok smo živjeli u komunizmu. Njegova blagost, spremnost na oprost, ljubav prema čovjeku i Bogu, ljubav prema Hrvatskoj me jako dojmila i inspirirala. Tako mogu zaključiti da su to dvije osobe sa svojim spomenutim osobinama koje su me i politički usmjerile.
Vaša reakcija na temu