Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Danica Baričević: Hrvatska nema vremena za eksperimente

INTERVJU Danica Baričević: Hrvatska nema vremena za eksperimente

U Sabor želim donijeti žar i borbenost za sve one koji se boje, šute, trpe i strepe

Danica Baričević je HDZ-ova kandidatkinja u X. izbornoj jedinici. Evo što kaže povodom utrke za Sabor...

Koji je Vaš glavni motiv za ulazak u kandidaturu za Sabor?

- Nakon 15 godina aktivnog bavljenja politikom čast mi je što sam po drugi put izabrana kao kandidatkinja na listi HDZ-a za X. izbornu jedinicu. To je velika čast i odgovornost i prvenstveno tu kandidaturu gledam kao nagradu za svoj dosadašnji politički rad. U politici ne postoje mladi i stari političari, niti muški i ženski političari. U politici je jedino bitno imati rezultate i biti političar koji čini svoj maksimum za građane koji su ga birali.

Koji su najvažniji projekti za koje ćete se zalagati ako prođete u Sabor? 

- Kao gradska i županijska vijećnica svjesna sam da mnogi razvojni projekti moraju imati potporu nacionalne politike definirane kroz rad nadležnih ministarstava. Kao zastupnica u Hrvatskom saboru zalagat ću se za ravnomjeran razvoj naših otoka, bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, borbu protiv svih vrsta nasilja, posebno obiteljskog nasilja. U sabornicu ću donijeti isti žar i borbenost za sve one koji se boje, koji šute, trpe i strepe. Kao Bračanka navikla sam na udare bure i juga, te ću i nadalje hrabro i bez straha, u Hrvatskom saboru, istupati i braniti interese mog Brača i Dalmacije. 

Što mislite o preustroju lokalne samouprave?

- Zalažem se za učinkovitu i brzu lokalnu samoupravu i državnu upravu. Ne bih generalizirala jer efikasnost pojedinih jedinica samouprave ponekad nije proporcionalna njenoj veličini. Dobrom organizacijom rada i podjele poslova može se od postojećih 'tromih' općina, gradova i županija napraviti vrlo efikasan administrativni aparat koji će u potpunosti biti na usluzi naših građana. Oporba uvijek kritizira, što je u krajnosti i njena zadaća, ali nažalost imali smo prilike vidjeti i SDP i druge političke opcije kad su bili na vlasti nisu napravili ništa po pitanju preustroja lokalne samouprave, tako da njihove inicijative ove vrste gledam samo kao pusta predizborna obećanja. 

Jesu li ovo u konačnici izbori između Plenkovića i Bernardića za premijera? 

- Ovo su izbori u kojima hrvatski narod mora odlučiti između stabilne i sigurne politike premijera Plenkovića ili pustih, nerealnih obećanja g. Bernardića. Vrlo je neozbiljno u trenutcima pandemije Covid-19, dok se Vlada bori za očuvanje radnih mjesta, spas gospodarstva i zaštitu zdravlja hrvatskih građana, kritizirati aktualnu politiku, kao što to čini oporba. Hrvatska nema više vremena, a niti gospodarske snage za eksperimente 'igranja visoke politike'. Hrvatskoj treba Vlada koja će nastaviti pozitivan gospodarski trend, čuvati radna mjesta, redovito isplaćivati mirovine, voditi odgovornu fiskalnu politiku i raditi na ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. Mislim da je izbor, kada se sve sagleda u cjelini, vrlo jednostavan - HDZ i Andrej Plenković. Za našu djecu, za buduće generacije Hrvatska treba biti stabilna i sigurna. 


OSOBNA ISKAZNICA

Mjesto rođenja, brak, djeca: 
Rođena sam u Australiji, u sretnom braku već 22 godine i ponosna majka sina Matka. 
Godine: Smatram da sam u najboljim godinama.
Životni moto: Radom i čistim obrazom kroz život. 
Osoba koja je najviše inspirira: Osobe. Moji roditelji.
Omiljeni hobi: Rad u vrtu ispred kuće.
Sportski klub/ovi za koj navija i prati: Hajduk, naravno.
Što je najviše utjecalo na njeno bavljenje politikom: Udruga brački pupoljci, godine 2009., zbog kojih sam pokrenula prvi humanitarni koncert na otoku Braču.
Vaša reakcija na temu