Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Gordana Restović: Žene su jedini pravi borci, svaki mali pomak je važan, a one to razumiju

INTERVJU Gordana Restović: Žene su jedini pravi borci, svaki mali pomak je važan, a one to razumiju

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug govorila je o prednostima udruživanja

U splitskom hotelu Radisson Blu održava se Prva zajednička konferencija foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja u organizaciji HGK Županijske komore Split. U srijedu će se u 14.30 sati održati Okrugli stol za poduzetništvo žena, čiji će drugi panel biti posvećen mrežama poslovnih žena i poduzetnica te potpori koju one pružaju ženama u poslovanju, jedna od panelistica će biti Gordana Restović, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i ravnateljica Pula Film Festivala.

Predsjednica ste Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, kako biste ukratko opisali udrugu kojom predsjedavate?

- Kao skup poslovnih i otvorenih žena spremnih za suradnju i nove izazove.

Udruga Krug je osnovana 1992. godine, a danas broji više od 150 članica u Zagrebu i u ograncima Split, Rijeka, Pula, Šibenik, Virovitica i Dubrovnik. Što biste istaknuli kao najveći doprinos udruge u razvoju ženskog poduzetništva?

- Kroz 26 godina uz sve naše predsjednice i kolegice  aktivno smo sudjelovali u stvaranju strategije ali i ostalih zakonskih okvira za razvoj ženskog poduzetništva. Utemeljili smo nagradu za najbolju menadžericu, poduzetnicu i socijalnu poduzetnicu na razini države sa željom da podupiremo žene u njihovim uspjesima i nadahnjujemo druge. Umrežavamo bezbroj žena te organiziramo razne skupove i konferencije tijekom godine a u mnogima i sudjelujemo. Svi naši susreti i aktivnosti oduvijek su bili uz podršku HGK kao našeg glavnog partnera i to volimo posebno istaknuti. 

Koje su specifičnosti ženskog poduzetništva? Je li danas poduzetnicama lakše nego prije desetak godina?

- Svakako su moderna vremena i tehnološke promjene donijele velike napretke u poslovanju i omogućile ženama da budu prisutnije i vidljivije pa je samim time način poslovanja u usporedbi s onim prije deset godina uveliko različit. No, ta 'sveprisutnost' često nije praćena standardom koji je potreban ženama i majkama da se u potpunosti posvete i realiziraju u onome što rade. Mislim da je tu uloga žena važna i da su one jedini pravi borci koji se trude da se to svakim danom poboljša počev od njihova okružja do nacionalnih razina. Svaki mali pomak je veliki, a žene to razumiju.


Danas kada je riječ o poduzetništvu žena kao najveći problem ističemo da žene često nemaju mogućnosti da dođu do financijskih potpora. Slažete li se s tom tvrdnjom?

- Važna je točna i pravovremena informacija da bi one ostvarile svoje pravo. Mislim da se umrežavanjem puno toga podijeli i da su tako one konkurentnije. Ne mislim da im je pravo uskraćeno jer i one su dobre ili loše poduzetnice, bez obzira na spol.

Potencijal žena u poduzetništvu nije dovoljno prepoznat i cijenjen u postojećem okružju, na koji način udruge poslovnih žena mogu pridonijeti promjenama u tom području?

- Svaka ženska udruga svojim radom ostavlja pozitivan trag u svom okružju i postaje mjesto okupljanja, povezivanja i informiranja. Mjesto koje ženama pomaže u svakom pogledu i zato se  ne smijemo gledati međusobno kao konkurencija već da nam bude cilj biti na usluzi ženama koje traže pomoć. 

Hrvatska je prije tri godine dobila prvu ženu za predsjednicu, više je žena koje završavaju fakultete, međutim iako su obrazovanije, u poduzetništvu ih je manje od muškaraca i znatno ih je manje na upravljačkim funkcijama, smatrate li da posljednjih nekoliko godina ipak dolazi do napretka u korist žena te da se predrasude prema ženama polako smanjuju? 

- Statistike pokazuju napretke a na nama je da pomognemo da oni budu veći i brži. I ova je Konferencija jedan od takvih trenutaka.

Smatrate li da žene moraju poraditi na solidarnosti?

- To nikad nikome nije naškodilo, no važno je da rade, stvaraju i da se povezuju. Svaka je žena poseban cvijet osebujna mirisa i posebne boje. Zamislite kako je tek buket lijep.

U Vašoj bogatoj poslovnoj karijeri svoj doprinos ste dali i dajete u turizmu, medijima i kulturi... S obzirom na vaše poslovno iskustvo i rad u različitim sektorima, što biste istaknuli kao najveće poteškoće, ali potpore s kojima ste se susretali?

- Naravno da sam tijekom radnog vijeka baš kao i ostali, imala teških i neugodnih trenutaka iz kojih nešto naučite i idete naprijed .Ono što uvijek pamtim su dobri i dragi ljudi koje sam na tom putu sretala i uvijek se s radošću veselim novima.

Vaša reakcija na temu