Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović INTERVJU Jakša Balov: Ponosan sam što me ne podržavaju 'najjači HDZ-ovci' nego članstvo

INTERVJU Jakša Balov: Ponosan sam što me ne podržavaju 'najjači HDZ-ovci' nego članstvo

'Što ih je do sada sprječavalo da se radi na širini i zajedništvu u stranci, koje sada reklamiraju?'

Jakša Balov, Andrija Čaljkušić, Enco Kovačević i Tomislav Šuta kandidati su za predsjednika HDZ-a Split. Izbori će se održati 11. prosinca, a predstavljanje intervjuom na Dalmatinskom portalu ponudili smo svim pretendentima na funkciju čelnika splitskog ogranka najjače hrvatske stranke. Krećemo s Jakšom Balovom...

Poručili ste da je krajnje vrijeme da izgradite novi splitski HDZ. Što je loše u sadašnjem HDZ-u Split pa to želite promijeniti? 

- Prethodna vodstva splitskog HDZ-a nisu se dovoljno bavila javnim interesom i potrebom društva, čemu politika jedino treba težiti. Stoga, ideje, motivi, način upravljanja, uključivost, znanje i odlučnost za javnim djelovanjem je prilično zaostala u vremenu te je g. Puljak u dva kratka izborna navrata pokazao i razotkrio našu političku nedoraslost u novim političkim vremenima. 

Želim stranku u Splitu približiti svim postojećim članovima koji su marginalizirani, ali jednako tako i svim novim članovima, koji su obrazovani, poslovno realizirani i kao takvi se žele staviti u kontekst političkog angažmana isključivo za dobrobit splitske zajednice. Ima ih u stranci, samo ih treba pozvati i ovaj put im otvoriti vrata. 

Rekli ste da ako dobijete priliku da će 'stav i izričaj splitskog HDZ-a biti definiran novim vrijednostima koji će pokazati kapacitet i strogu orijentiranost prema budućim izazovima'. Što to konkretno znači? 

- Svrha i cilj političke stranke, odnosno politike je služenje svojoj sredini, a u našem slučaju, gradu Splitu i našim sugrađankama i sugrađanima. Stoga, već sam sažeo taj stav u tri osnovna pojma kojih se držim i od kojih politički ne odstupam. Inzistiram na politici poniznosti, vizije i znanja. 

S prvom vraćamo politiku u njenu službu, odnosno službu služenja. Čini mi se da je posljednje vrijeme općenito splitska politika i njen ego, nedohvatljiva običnom čovjeku i mnogo se izdignula pa ne vidi stvarne potrebne i prioritete ovoga grada. 

S politikom vizije želim pokazati da smo kao stranka i politička opcija u Splitu, sposobni detektirati stvarnu problematiku i u budućnosti ne bježati od nje.

Politikom znanja se tek trebamo dokazati biračima u Splitu da smo sposobni i kapacitirani ponuditi najbolja rješenja za prethodnu navedenu problematiku. Tek tada možemo od sugrađana zatražiti povjerenje na izborima. Ispred nas je otprilike 2,5 godine da se ovakvim formatom predstavimo splitskoj javnosti koju osobno uvažavam i poštujem.

Koje su dobre strane Vaših protukandidata? 

- Osobno ih ne poznajem toliko dobro, a u političkom obliku se tek trebaju pokazati.

U javnosti je percepcija da su Šuta i Čaljkušić favoriti jer imaju podršku najjačih HDZ-ovaca u Splitu. Slažete li se? 

- Što znači 'najjačih HDZ-ovaca' u Splitu? Jesu li to oni koji su se smjenjivali u vodstvu dosadašnjeg splitskog HDZ-a zadnjih 10-ak godina? Ako jesu, a drugih i nema, tada sam ja ponosan što sam 'sam' s ostatkom članstva. Iskreno, oba tima u snažnoj pozadini uključuju garniture iz tih prošlih vremena, a ja sam isključivo stava da se takvim članovima treba zahvaliti i poslati ih u zadnji navijački red. Uostalom, što ih je do sada sprječavalo da se radi na širini i zajedništvu u stranci, koje sada reklamiraju? Ili da se stranka u Splitu orijentira na kvalitetu i sposobnosti cijelog članstva, a ne zatvori za grupice pojedinaca. Što? Upravo takvo vodstvo nas je dovelo u poziciju da nemamo vlastite kandidate za gradonačelnika, a lista za Gradsko vijeće se sastavlja hazarderski.

Dolazite iz realnog sektora, iz ugostiteljstva, što Vas motivira za ovu borbu? 

- Privatni poduzetnik sam nešto više od 20 godina, a ugostiteljstvo je samo jedna od djelatnosti koje su u mom portfelju. Poduzetnička pozicija mi omogućava neovisnost u političkim odlukama i radu. Iako sam član stranke još od prošlog stoljeća, ozbiljniji politički angažman za mene je počeo 2020. godine, pobijedivši za predsjednika u temeljnoj organizaciji na Žnjanu. Tako sam 2021. ušao u Gradsko vijeće i do danas gledao po meni mnoga srljanja i promašene političke stavove na koje nisam mogao utjecati.

Nakon svega navedenoga, probudio se izazov i potreba da to isto i promijenimo. Poseban okidač je bio niz razgovora s članstvom koje jednako tako komunicira nezadovoljstvo dosadašnjim radom i velikom željom da se relacije kod nas promijene. Stoga, koalicija članstva koje ne sjedi u prvom redu i mene je svakim danom brojnija i poseban je motiv. Oni mi jasno kažu da spomenuti dvojac ipak nisu favoriti. I sam predsjednik g. Plenković je nedvosmisleno kazao i poslao jasnu poruku da nema favorita.

Kakva su Vaša iskustva iz Gradskog vijeća? Jeste li zadovoljni kolegama iz stranke u vijećnici ili ima mjesta za napredak? 

- Trenutno smo bez vodstva koje treba definirati buduću politiku splitskog HDZ-a pa će utoliko biti mnogo lakše raditi. Politika iziskuje mnogo vremena i rada ako želite kvalitetno sudjelovati u raspravama, a ne samo statistički. Zato nam je potrebna širina. Osobno bih mijenjao neke vijećnike i hoću, ako dođem u tu poziciju predsjednika, a generalno svi još trebamo učiti i tako rasti, odnosno napredovati. Uglavnom, politika iziskuje veliki i ozbiljni rad. Bez toga nema rezultata. Želja mi je izgraditi stranački okvir u kojem će svi članovi dobiti priliku pokazati kompetencije i ambiciju te im omogućiti rad upravo u Gradskom vijeću kao ozbiljnoj političkoj areni. Ovakav pristup će nam omogućiti da stranka u Splitu pobjeđuje u kontinuitetu.

Kako komentirate rad Ivice Puljka? Kolike su HDZ-ove šanse da za oko dvije i pol godine ima svog gradonačelnika? 

- Politika u Vijeću je pokazala svoju surovost, ponajprije prema vladajućima. Postali su svjesni da su nemoćni ispuniti standarde na kojima su inzistirali u predizbornoj kampanji. Vijeće je i prilika da inicirate pozitivnu ideju, ali zbog opozicijske uloge, u pravilu ista neće doživjeti realizaciju i tu se vidi sva bijeda politikantstva od kojeg svi trebamo bježati ako želimo Splitu dobro. Siguran sam da je g. Puljak kao aktualni gradonačelnik pod povećalom rezultata i renesanse koju je slavodobitno najavio biračima. Građani to očekuju od njega. Za sada ne ide u tom smjeru, a vrijeme do sljedećih izbora je prilika svima nama podjednako da se predstavimo sugrađanima kao opcija koja zavređuje povjerenje. Prvenstveno mislim na splitski HDZ i program tri politike koje sam predstavio.   

Kada je HDZ osvajao vlast u Splitu, imao bi koalicijskog partnera. Koga vidite kao potencijalnog partnera za formiranje većine u Gradskom vijeću nakon idućih izbora?

- Splitski HDZ ide samostalno! To je već sada moj stav. Uz uvažavanje svih političkih platformi, vidimo da je teško osloniti se na ijednu političku opciju kao pouzdanog partnera. Posljednji izborni rezultat g. Puljka je pokazatelj da se može osvojiti i većina u Gradskom vijeću. Naravno, ne podcjenjujem rezultat, već suprotno, kvalitetnim radom i prezentacijom kapaciteta pojedine političke platforme, splitski birači su pokazali spremnost iskazivanja podrške. Utoliko vidim prostor i vrijeme koji su ispred nas kao mogućnost da vlastitim radom narastemo na razinu s koje možemo zatražiti podršku većine birača.

Vaša reakcija na temu