Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović INTERVJU Kujundžić: Splitu treba ulica u čast Prvom splitskom partizanskom odredu
Pitaj me bilo šta Piše: Mate Prlić

INTERVJU Kujundžić: Splitu treba ulica u čast Prvom splitskom partizanskom odredu

Svaki drugi kandidat na ovim izborima je bolji od Josipovića. Ili je barem manje zlo od njega

Kandidat za predsjednika Hrvatske Milan Kujundžić odgovorio je na pitanja koja u postavili čitatelji Dalmatinskog portala u serijalu 'Pitaj me bilo šta'. Evo pitanja i odgovora...

Kako ćete riješiti problem silovatelja iz Vukovara 1991. koji i dan danas tamo žive i smiju se u lice svojim žrtvama i kako ćete riješiti nezaposlenost i korupciju? Hoćete li i kako riješiti problem ratnih zločinaca koji slobodno šetaju po zemlji? Hoćete li izmijeniti povijesne udžbenike u kojima se spominju pojmovi poput 'sukob', 'osvojili', 'stavili pod nadzor' umjesto 'pokolj', 'spalili i uništili', 'okupirali'?

- Bit će procesuirani i osuđeni. Naravno, takvi udžbenici bit će promijenjeni u skladu s povijesnom istinom.

Hoćete li i vi svrstavati Hrvatsku u 'region'? Što ćete učiniti za obranu digniteta žrtava, branitelja i stradalnika Domovinskoga rata? 

- Region je pojam kojeg je izmislio netko drugi, a podržava Ivo Josipović. Hrvatska će imati svoju autentičnu politiku u regiji, koja neće zanemarivati hrvatske interese i interese Hrvata koji žive u susjednim zemljama. Srbija će morati znati da neće moći izbjeći poštivanje svih onih demokratskih standarda koje je Hrvatska prihvatila. Zaštita digniteta žrtava, branitelja i stradalnika Domovinskog rata, kako sam i najavio, bit će ustavna kategorija.

Kako ćete poboljšati perspektivu mladih obrazovanih ljudi, koji su trenutačno potaknuti da napuste zemlju kako sutra ne bi bili oporba korumpiranoj vlasti?

- S temeljitim preuređenjem Hrvatske, što ću ja napraviti, investicije će vrlo brzo doći u Hrvatsku, a domaća privatna inicijativa i poduzetništvo također će kreirati nova radna mjesta. Pročitajte moj program u kojem se detaljno navode mnoge mjere. Država će pak zapošljavati putem natječaja, a ne po partijskom ključu. 

Ćirilica u Vukovaru? Da ili ne?

- U ovom trenutku ne.

Slažete li se da treba ukinuti zakon o nacionalnim manjinama te da nam trebaju zakoni po kojima su svi isti bez obzira na spol, vjeru i nacionalnost?

- Svi smo pred zakonom isti, što je i ustavna odrednica, no Hrvatska je prema Ustavu nacionalna država hrvatskog naroda te posebno brine i za pripadnike hrvatskog naroda u dijaspori. Zakon o nacionalnim manjinama ne treba ukinuti, već uskladiti s europskim standardima.

Napali ste medij Velimira Bujanca. Je li moguće da i on radi za Josipovića?

- Velimir Bujanec počinio je nešto neoprostivo. Na njegovu inicijativu da kroz hrvatske medije hrvatskom čovjeku obraća krvnik hrvatskog naroda koji bi i danas vršio zločine samo da mu se pruži prilika. Naravno, ne smatram da medije treba doslovce zatvarati zbog takvih ispada, no regulator mora djelovati.

Je li moguće da radi za Josipovića? Posredno da, jer na koncu će od činjenice da Bujanec surađuje s čovjekom krvavih ruku profitirati samo Josipović. 

Josipović je tri godine podržavao najgoreg premijera u EU-u

Zašto ste fokusirani samo na predsjednika Josipovića, a ne i na ostale kandidate? 

- Josipović je taj koji je odgovoran za to što je tri godine podržavao uvjerljivo najgoreg premijera u EU-u. On je taj od kojega Hrvatskoj prijeti opasnost i svaki drugi kandidat na ovim izborima je bolji od njega. Ili barem manje zlo od njega.

Komentirali ste pristranost HRT-a. A možete li i ostale medije?

- Svi mediji imaju svoju dužnost prema javnosti, koju nezadovoljavajuće ispunjavaju. No, ističem HRT, jer je njegove funkcije kao javnog servisa su zakonom jasno određene i nenadomjestive.

Kako ćete riješiti problem gospodarskog rasta? Hoćete li uvesti socijalnu pravdu i kako? Koje su vaše konkretne gospodarske mjere?

- Prvi potez koji ću poduzeti je dovesti za stol Vladu i opoziciju i zahtijevati od njih da potpišu Nacionalni strateški sporazum, kojim će se odrediti ključne točke koje se neće smjeti mijenjati sljedeća dva saborska mandata, kojim će se u prvi plan staviti zaštita hrvatskog radnika i njegove obitelji te neometane poduzetničke inicijative, bez koje nema novih radnih mjesta, proizvodnje, potrošnje i oporavka. Tražit ću hitno i bezuvjetno odblokiravanje blokiranih računa koje stotinama tisuća hrvatskih obitelji oduzima ljudsko dostojanstvo, a onemogućava ih čak i u vraćanju dugova. Toga demokratska Europa ne pozna. Također i moratorij na ovrhe i deložacije ugroženih obitelji, uz pravedan dogovor države prema vjerovnicima. Ako ne bude interesa za takav sporazum i još jednom presudi stranački i privatni interes, neću oklijevati ni sekunde i raspisat ću nacionalni referendum, pa makar i sam prikupljao potpise!

Ratna luka Lora u Splitu je prostor koji se može iskoristiti u civilne svrhe. Postoji i projekt da tu budu hoteli, marine... Biste li se kao predsjednik založili za to?

- Ako analize pokažu s jedne strane da to ne treba hrvatskoj mornarici, u što nisam siguran, a s druge strane da je primjereno za ovo što vi navodite, naravno da ću podržati takav projekt. 

Treba li Split imati ulicu u čast Prvom splitskom partizanskom odredu?

- Da, uz ogradu od zločina koje su počinili pojedinci, ta postrojba je u tom trenutku pružala otpor stranom okupatoru.

Zašto vaši aktivisti u Kaštelima koriste Hajdukova obilježja prilikom prikupljanje potpisa za vašu kandidaturu?

Hajduk je svehrvatski, ja ga nipošto ne prisvajam. A volonteri koji skupljaju potpise mogu biti, i  jesu, navijači različitih klubova.

Zašto imate toliku potrebu pljuvati po članovima i stranci u kojoj ste do jučer sjedili? Zašto mislite da ste pošteniji i bolji od bivših kolega? Zar niste ništa znali o HDZ-ovoj pljački države dok ste bili u stranci? Čini mi ste da ste stranku napustili zbog ega jer niste postali predsjednik...

- Nikada ne blatim stranku ni članove. HDZ je u državotvornom smislu stranka s najviše zasluga. Velika većina članova stranke su čestiti ljudi, o kojima mislim sve najbolje. Pojedinci koji uostalom ni ne pripadaju duhom toj stranci, dovedeni u nju iz drugih centara s niskim pobudama, uništili su stranku i nanijeli nesagledivu štetu i njoj i državi.

Zašto niste otišli iz HDZ-a za vrijeme Sanadera? Zar ste se bojali progona ako otiđete? 

- Ja sam tada bio samo obični član HDZ-a, koji je priželjkivao priliku kad će moći mijenjati HDZ. Čekao sam prve izbore na kojima se eventualno moglo nešto napraviti. Kad sam vidio da novoizabrani predsjednik nema namjeru provesti ono što sam ja najavljivao - izbore po načelu jedan član jedan glas, shvatio sam da Hrvatska više nema vremena za gubljenje.

Što mislite o presudi HDZ-u i slučaju Bandić?

- Suditi i osuditi treba sve gdje je počinjen kriminal. 

Došlo je vrijeme da Mamić ode

Ako postanete predsjednik hoćete li očistiti nogomet od kriminala? Koje je vaše mišljenje o Zdravku Mamiću? 

- Učinit ću sve da se od kriminala očisti cijela Hrvatska pa tako i nogomet. Predsjednik raspolaže uslugama obavještajne zajednice koja je bila dužna ukazati na kriminal koji se uvlači u sve strukture. Što se Mamića tiče, došlo je vrijeme da ode.

Za koga navijate u nogometu?

- U Imotskoj krajini u kojoj sam rođen, većina tradicionalno navija za Hajduk, no ja sam veliki dio svojeg života proveo u Zagrebu i sportski se radujem i svakom uspjehu Dinama.

Mišljenje o stanju u hrvatskom sportu smo mogli pročitati. Na koji točno način mislite utjecati na promjenu takvog stanja?

- Dosljednim provođenjem zakona, uz podršku državnih institucija.

Biste li decentralizirali državu i kako? Ukinuli biste županije, općine?

- Pročitajte moj program na milankujundzic.hr/program. Novim regionalnim preustrojem Hrvatska bi se sastojala od četiri velike županije plus grad Zagreb. Time bismo dobili efikasniju i jeftiniju državu, provela bi se stvarna decentralizacija, ali bi se istovremeno jačale i neke funkcije središnje vlasti kao jamstvo stabilnosti.

Najbolji i najlošiji ministar u Milanovićevoj vladi?

- Za dobroga se ne može nitko natjecati, a kamoli za najboljega. A u skupini loših teško je izabrati tko je najgori. No, zato je bez sumnje jasno tko je najgori premijer u EU, jer nijedna europska vlada unatrag nekoliko desetljeća nije zabilježila ovako loše rezultate i dugotrajan pad BDP-a kao ova.

Koje su greške Franje Tuđmana kao predsjednika?

- To što je morao u tome vremenu (bolje da su blizu nego da izravno rade protiv Hrvatske) u svome timu imati ljude koji su, vrijeme je pokazalo, radili i protiv njega i protiv Hrvatske.

Koji vam je do sada bio najbolji premijer hrvatske vlade?

- Veliki teret je ponio ratni premijer Nikica Valentić.

Vaša reakcija na temu