Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU S OSNIVAČEM 'SCALEUP OFFICEA' Ivica Perić: Dovodimo strane firme u Split, ali grad treba riješiti jedan problem da bi se razvijao...

INTERVJU S OSNIVAČEM 'SCALEUP OFFICEA' Ivica Perić: Dovodimo strane firme u Split, ali grad treba riješiti jedan problem da bi se razvijao...

'U rujnu ćemo u funkciju staviti još jedan kat u našoj zgradi, pa ćemo raspolagati s 12 uredskih prostora te salom za događaje za stotinjak osoba'

Ivica Perić je kao četverogodišnjak iz rodnog Splita otišao u Hamburg, ali je praznike od 14. godine provodio na Trsteniku, gdje bi odmah po izlasku iz kuće ugledao zgradu Montera, pa kada je u oglasniku pročitao da se tu iznajmljuje prostor, nije bilo dvojbe gdje će otvoriti 'scaleup Office'. Ovaj po struci diplomirani ekonomist, osim što se svake godine vraćao u Split na ljetovanje, vezu s rodnim krajem njegovao je i u novoj domovini. Aktivnim angažmanom u udruzi Croatia Hamburg, čiji je trenutno predsjednik, zajedno sa svojim timom povezuje tamošnju zajednicu Hrvata organiziranjem različitih kulturnih i sportskih događaja. 

Prije pet godina napustio je rad u sektoru osiguranja, kao direktor agencija u sjevernoj Njemačkoj, te se s partnerima posvetio coworking businessu, što ga je barem djelomično vratilo u rodni grad. Naime, trenutačno živi na relaciji Hamburg-Split, s ciljem da se za nekoliko godina trajno preseli u grad pod Marjanom.

- Od 2019. sam radio za jedan novi i veliki coworking u Hamburgu, a do pandemije sam bio šef prodaje  ('Head of Sales') s timom od šest ljudi. Kada sam u listopadu 2020. saznao za inicijativu Digital Nomad vize, vidio sam priliku za povratak u Hrvatsku, u moj voljeni Split - rekao nam je uvodno.



Jeste li odabrali Split samo zato što ste tu rođeni ili je bilo još razloga?

- Split sam odabrao zato što se razvija kao atraktivna destinacija za život, a jednostavno je doći i kao gost. Klima, sunce i more su predivni. Startup scena je jako živa, fakulteti poput FESB-a su odlični i rasadnik su talenata, što je dobra pozivnica tvrtkama da premjeste svoje poslovanje u takvo okruženje. No, uočio sam da grad nema veliku ponudu ureda za rentanje na dobrim lokacijama, a kad je riječ o coworking prostorima - Zagreb je u tome puno jači. Tako da sam usred pandemije zaključio da postoji prilika za otvaranje dobrog coworking ureda i stvaranje event platforme u Splitu.

Često se spominje komplicirana birokracija u Hrvatskoj, kakva su Vaša iskustva?

- Dosta su dobra, od registriranje firme Smart Office Solution d.o.o. pa nadalje. Na sudu i u FINA-i je sve prošlo relativno brzo, imao sam osjećaj da svi žele pomoći. Možda je bilo i malo sreće da sam bio u pravom trenutku kod prave osobe. Najteže i najduže je trajalo, što nisam očekivao, bilo je otvoriti račun u banci, dakle u privatnom sektoru. Imali su dosta pitanja, a na neka nisam ni mogao odgovoriti, tipa: 'Tko su vam budući klijenti?'... Lako bi bilo da to znam, ha, ha.

Jeste li zadovoljni kako je krenulo?

- Da. Već smo 'broj 1' coworking prostor u Splitu, na oko 400 kvadrata imamo četiri ureda, 'meeting room' i 'open space', a u rujnu ćemo u funkciju staviti još jedan kat u našoj zgradi, pa ćemo raspolagati s 12 uredskih prostora te salom za događaje za stotinjak osoba, što nam je jako bitno jer nam je vizija postati networking platforma. Imamo velike ambicije, svakodnevni izazov nam je ostvariti ih, ali i zadržati sve na visokom nivou. Naš prostor ima puno potencijala...


Koja vam je ciljana publika: domaće tvrtke ili nomadi koji dođu u Split raditi po par mjeseci?

- Prvi cilj nam je da naši korisnici i članovi budu maksimalno zadovoljni uslugama, da im osiguramo sve što im je potrebno te da se kod nas osjećaju udobno. Naši su klijenti lokalne firme koje su prepoznale 'scaleup Office' kao najbolje okruženje za svoj biznis, ali i strane tvrtke koje su osnovale urede u Splitu te rade iz našeg coworking prostora. Bude i freelancera, kao i onih koji zakupe samo sobu za sastanke.

Na stranici nisam našao koliko košta najam prostora, možete li otkriti okvirno koliko treba izdvojiti za ured?

- Za jedno radno mjesto, brzi internet, određeni kontingent korištenja 'meetinga rooma', printer, skener, čišćenje i ostale režije, treba mjesečno izdvojiti od 200 eura. Uključena je i friško mljevena kava, ha, ha. Nudimo i 'hybrid' tarifu za određeni broj dana (4, 8, 12...) u coworking prostoru za manju cijenu. Uredi ('Private Office') su različite veličine, od 4 do 10 osoba može raditi u njima.

Može se reći da dovodite posao u Hrvatsku...

- Odrađujemo marketing i izvan granica, strancima osvještavamo da mogu doći kod nas 'remote' raditi, što dosta svjetskih firmi dozvoljava, zatim je tu opcija workation (posao i odmor), a nedavno smo organizirali i teambuilding u sklopu kojega smo se pobrinuli za smještaj i prijevoz. U tom momentu funkcioniramo kao turistička agencija: imamo naše kooperante - od hotela, prijevoznika do charter tvrtki, a tu mrežu namjeravamo širiti. Dok sam dva desetljeća radio za koncerne u financijskoj branši, skoro svake godine smo odlazili na workshope u inozemstvo - Austriju, Francusku ili Italiju. Mislio sam se - zašto ne bi dolazili u naš lijepi Split?



Očekujete li da će zbog splitskog ureda i Vaših veza u Njemačkoj doći koja firma iz te zemlje?

- Da, očekujem. Moja dva partnera i ja imamo kvalitetnu i veliku mrežu u Njemačkoj, pa ćemo kvalitetno moći prezentirati prednosti našeg 'scaleup Officea'. Posljednji teambuilding je održan upravo zahvaljujući tim našim vezama. Namjeravamo sistematski kontaktirati njemačke, austrijske i švicarske firme i njih upoznati s našim uslugama.

Tko su Vaši partneri?

- Jurica Perković i Björn Kombächer. Prvi je hrvatski poduzetnik iz Hamburga, rodom iz Zadra, a drugi Nijemac, bankar, koji osim što je prepoznao potencijal našeg biznisa, voli Split i jedrenje dalmatinskom obalom.

Je li Vas nešto u Splitu iznenadilo u odnosu na biznis u Njemačkoj?

- Iznenadio me veliki broj Nijemaca koji su već sada poslovno i privatno orijentirani prema Splitu! Ako su oni već godinama prije mogli biti hrabri i doći u Split, trebao sam i ja ranije krenuti s ovim projektom, ha, ha. No, nikada se nije kasno vratiti, kao što i nikada nije kasno za dobar projekt.

Osim toga, iznenadilo me da Split nema stanova za iznajmljivanje preko cijele godine, bar po normalnim cijenama. To je jako važan faktor za razvoj grada, moraju ljudi koji žele stvarati u Splitu imati mogućnost naći stan koji će moći plaćati. Tvrtke bi ostavljale porez u Splitu, pa smatram da će politika i gradonačelnik gospodin Puljak imati u vidu taj problem, odnosno priliku da dugoročno ne ovisimo samo o turizmu. 


Za kraj nam je Perić pohvalio Tonija Trivkovića koji mu je otvorio vrata Split Tech City zajednice, a pozvao je sve zainteresirane da dođu u Poljičku 39 na njihov 'dan otvorenih vrata' 9. kolovoza od 10 sati pa do navečer. 'Tko god ima neku ideju ili se zanima za naš scaleup, neka se slobodno javi. Kao networker volim spajati ljude i gledati gdje bih mogao pomoći!', zaključio je.

Vaša reakcija na temu