INTERVJU Tomislav Andrijolić: Morat ćemo pronaći načine kako rješavati probleme koje se godinama guralo pod tepih

INTERVJU Tomislav Andrijolić: Morat ćemo pronaći načine kako rješavati probleme koje se godinama guralo pod tepih

Sustav 'kucanja od vrata do vrata' je davno trebao otići u ropotarnicu povijesti

Tomislav Andrijolić, diplomirani ekonomist, 40-godišnji potpredsjednik splitske podružnice HNS-a, kao drugi na listi u X. izbornoj jedinici za mnoge je potpuno novo lice u političkom životu grada Splita. Što ga je ponukalo da se ozbiljnije politički aktivira i koji su mu pri tome glavni ciljevi, pokušat ćemo doznati u kratkom razgovoru.

Koji je bio vaš glavni motiv za političko aktiviranje i zašto baš HNS?

- Dva su primarna razloga mog uključivanja u politički život. Prvo, s obzirom da dolazim iz privatnog sektora, svakodnevno se suočavam s manjkavostima našeg sustava, koji je jako trom, neučinkovit i preopterećen i koji treba promjenu. I drugo, s obzirom da živim u Slatinama, iz prve ruke sam osjetio i doživio sve nedostatke trenutačnog sustava mjesne i lokalne samouprave koja bi, po mom mišljenju, trebala i morala više slušati građani i biti učinkovitija kada govorimo o razvoju lokalnih sredina. To su na neki način ovo i teme o kojima je HNS često progovarao, a kako sam po uvjerenju liberal, za mene nije bilo nikakve dileme u izboru.

Ankete Vam ne daju baš velike izglede da ugledate Sabor, kako gledate na tu činjenicu?

- Ovi su izbori za HNS po mnogočemu drugačiji i, s obzirom da nastupamo samostalno, važno je da na njima osvijestimo gdje se trenutno nalazimo. Svjesni smo da trenutno HNS ima najviše izgleda na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji, ali pustimo da glasači kažu svoje, To je jedina realna anketa i ona će nam zaista reći puno, ali svakako bih bio zadovoljan s rezultatom koji će nas pozicionirati kao čvrstu građansku i liberalnu opciju i da nastavimo raditi još aktivnije za predstojeće lokalne i regionalne izbore.

Kako gledate na sudjelovanje HNS-a u aktualnoj vlasti u koaliciji s HDZ-om?

- Kad povučemo crtu nakon tri godine, siguran sam da je to u tom trenutku bio ispravan potez rukovodstva stranke i da su naši ministri, Blaženka Divjak i Predrag Štromar, više nego korektno odradili svoj posao. Naime, nemojmo zaboraviti da je u tom trenutku odluke hrvatsko društvo bilo duboko ideološki podijeljeno duhom prošlosti kojeg je iz boce pustio gospodin Karamarko i tadašnja garnitura HDZ-a. Za nas HNS-ovce u tom trenutku nije bilo dileme u izboru podržati Andreja Plenkovića za premijera ili riskirati i ići u nove izbore i novu nestabilnost. Jedino što s ove distance vjerujem da smo svi to morali bolje komunicirati s našim biračima i javnosti.

O kojim temama i problemima kanite progovarati ako ipak uđete u Sabor?

- Najviše pozornosti želim posvetiti problemu trome i zastarjele javne uprave, razvoju i modernizaciji mjesne, lokalne i regionalne samouprave, te naravno problemima u poduzetništvu i turizmu. Svi smo itekako svjesni da su pred nama izazovna vremena u kojima ćemo morati pronaći načine kako rješavati probleme koje se godinama guralo pod tepih. Nažalost, prije ili kasnije sve dođe na naplatu, pa tako i činjenica da se turizmom godinama nije strateški upravljalo. 


Koji su potencijali Dalmacije neiskorišteni, koja je Vaša vizija razvoja ovog područja?

- Nažalost, nedostatak kvalitetne strategije, planiranja i poticaja kojim bi privukli investitore u proizvodnju, zelenu i IT industriju, dovelo je do toga da smo sve karte bacili na turizam, koji je ipak najnesigurnija grana gospodarstva, i to nam se sada vraća. Potrebno je čim prije donijeti plan mjera kojim će se dugoročno pomoći turizmu, ali paralelno raditi na tome da se aktiviraju i svi ostali resursi u Dalmaciji koji su na raspolaganju. Obzirom da je klasična industrija ovdje davno izumrla, mislim da bi proizvodnja hrane na OPG-ovima na zapuštenom dalmatinskom zaleđu, kao i ribarstvo na našim otocima, moglo biti ključno za opstanak Dalmacije. Naravno, dugoročnom strategijom zacrtati put i ostalim granama gospodarstva, prvenstveno oslanjajući se na malo i srednje poduzetništvo.

Treba li napraviti preustroj lokalne samouprave?

- Danas su puna usta svima o preustroju lokalne i regionalne samouprave, i to je istina. Međutim, nisam za donošenje ad hoc rješenja. Mislim da nam je potrebna neovisna stručna analiza koja će pokazati u kojem smjeru Hrvatska mora ići, potom kvalitetni zakonski prijedlozi a tek onda proces implementacije koji će zasigurno potrajati i neće se moći riješiti preko noći. S jedne strane mislim da nam je zasigurno potreban nešto manji broj županija, ali i manji broj gradova i općina. O dužnosnicima koji participiraju  u izvršnoj i predstavničkoj vlasti neću trošiti riječi, mislim da je njihov prevelik broj doveo do toga da su postali svrha sami sebi. S druge strane potrebna nam je što veća decentralizacija, administrativna i fiskalna, i tu treba osnažiti i županije općine i gradove, pa i mjesne odbore u konačnici. Fokus moraju u prvom redu biti građani, odnosno da im javna uprava, bez obzira o kojoj razini se radi, ponudi brz, transparentan i kvalitetan servis.

Kada ćemo napokon postati digitalizirano društvo, a ne gubiti vrijeme na prikupljanje potvrda od ureda do ureda?

- Da, još jedno od pitanja koje svoj puni smisao dobilo za vrijeme korona-krize, kada se pokazalo da se ipak može. Pa kad smo vidjeli da može, onda je moj prijedlog vrlo jednostavan - samo nastavimo. Nastavimo uvoditi digitalna rješenja  u poslovanju, virtualno kolanje dokumentacije između različitih institucija a u funkciji građana mora nam biti imperativ. Sustav 'kucanja od vrata do vrata' je davno trebao otići u ropotarnicu povijesti, kako vole kazati neki naši političari.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(68976, "");
Pregledaj komentare