Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić ISPALIO JOJ HITAC U PRSA Bajriću pola godine manje za smrt djevojke

ISPALIO JOJ HITAC U PRSA Bajriću pola godine manje za smrt djevojke

Kazna mu je ublažena zbog stresa i depresije

Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu Bruna Bajrića i smanjio mu kaznu za smrt djevojke Anice Ćurić za pola godine zatvora. Tako će Bajrić za prouzročenje smrti iz nehaja odslužiti tri umjesto tri i pol godine zatvora na koliko je bio osuđen u ponovljenom suđenju u Splitu. 

Državno odvjetništvo teretilo ga je za ubojstvo i za to kazneno djelo Bajrić je osuđen na prvom suđenju na 10 godina zatvora, no Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i postupak vratio u sudnicu. 

Tragedija se dogodila 28. studenog 2016. U sobi u stanu u Slavonskoj ulici Bajrić je oko 23 sata ispalio hitac Anici u prsa. Djevojku su Bajrić i njegov otac odmah prevezli u bolnicu, no podlegla je ozljedama. 

Sudac Vladimir Živaljić zaključio je na kraju suđenja kako nema jasnih i nedvosmislenih dokaza da je Bajrić počinio ubojstvo s neizravnom namjerom. Ustvrdio je kako se radi o blažem kaznenom djelu prouzročenja smrti iz nehaja. Podsjetio je kako se radilo o harmoničnoj vezi bez incidenata i svađa, mladom paru koji je planirao zajednički život i djecu. 

Bajrić je, pak, tvrdio da se ne sjeća kako je pištolj opalio.

Vrhovni sud odbio je ostale žalbene navode obrane i tužilaštva konstatiravši da je sudac Živaljić pravilno zaključio da Bajrić nije mogao isključiti da se metak nalazi u cijevi pištolja i da je, s obzirom da je obučen u rukovanju pištoljem, bio svjestan da može doći do ispaljenja hica i usmrćenja njegove djevojke koja je bila u neposrednoj blizini, ali je lakomisleno smatrao da do toga neće doći. 

'Upravo imajući u vidu sve okolnosti događaja, nije prihvatljiva teza iz žalbe državnog odvjetnika da je optuženik postupao s neizravnom namjerom, niti se takav stav iz žalbe može opravdati vlastitim zaključkom 'pištolj nije igračka kojom mašemo i zadovoljavamo dječačke snove ili pak štitimo neobuzdani ego, a oružje ne puca samo', budući da ništa u tom pravcu nije utvrđeno. Slijedom navedenih utvrđenja prvostupanjskog suda, nije prihvatljiva ni teza obrane da se radi o slučajnom opaljenju ili nesvjesnom nehaju', navodi se u presudi Vrhovnog suda. 

Umanjili su kaznu za pola godine posebno cijeneći da optuženik iskazuje reakciju na stres popraćenu depresivnošću i tjeskobom. Izuzetno je pogođen smrću djevojke, a njezini roditelji o njemu govore pozitivno. 

Vaša reakcija na temu