Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ISTRAGA TRAGEDIJE NA HVARU Eugenio Vinci tražio je da se klima izgasi zbog smrada, ujutro su ga našli mrtvog

ISTRAGA TRAGEDIJE NA HVARU Eugenio Vinci tražio je da se klima izgasi zbog smrada, ujutro su ga našli mrtvog

Agregat se palio kada Atlantia ne bi plovila. Putnike su na sidrištu trebale dočekati rashlađene kabine

Svjedočenjem partnerice preminulog talijanskog poduzetnika Eugenia Vincija nastavljena je istraga tragedije koja se dogodila na brodu Atlantia nedaleko od Hvara. Prije osam dana u kabini je mrtav nađen Vinci, a u jako lošem stanju je bilo i dvoje djece od 5 i 11 godina. I ostali gosti broda Atlantia imali su zdravstvene probleme, među njima i Bruno Mancuso, bivši senator i gradonačelnik mjesta Sant'Agata di Militello. 

Vinciju više nije bilo spasa, a djeca su hitno prebačena u splitski KBC nakon dolaska u hvarsku luku. Prva dva dana su bila kritično, sada im se stanje popravlja. Državno odvjetništvo vodi istragu protiv kapetana i vlasnika broda, sumnjiče ih za nestručno ugrađen agregat koji je ispuštao opasne plinove u potpalublju. Vinci je stradao u krmenoj kabini koja je od ostatka putnika odijeljena upravo strojarnicom. 

Klima mogla raditi samo četiri sata dnevno 

Talijani su s agencijom ugovorili tjedan dana krstarenja, koje u špici sezone košta i preko 10 tisuća eura, a prema ugovoru imali su pravo koristiti klimu četiri sata dnevno. U plovidbi agregat nije bilo potrebno paliti, no kada bi brod bio na sidru, to se moralo napraviti u slučaju da se upale klima uređaji.   

Vincijeva partnerica Manuela Fiasconaro podsjetila je u svom iskazu kako su večer uoči tragedije proveli na Hvaru. Večerali su u restoranu i vratili se na Atlantiju koja je bila usidrena u uvali Ždrilac. S posadom je bilo dogovoreno da ih kabine dočekaju rashlađene pa je klima bila upaljena. Fiasconaro je na brodu čula samo zvuk klime, ne i agregata. 

'Osjetio se smrad benzina kada smo otvorili kabine. Poslije mi je više djelovalo kao miris plina. Prvi dan nismo se žalili posadi na taj smrad', navela je svjedokinja. 

Nakon toga Vinci odlazi k zapovjedniku broda da ga zamoli da se klima izgasi zbog smrada. Vratio se u kabinu, ujutro su ga pronašli mrtvog. 

Mancuso procijenio da je Vinci bio mrtav pet sati kada su ga našli 

Fiasconaro se nekoliko puta budila i povraćala, vidjela je da suprug nije u krevetu. Probudila se ujutro, sin je spavao kao mrtav, a suprug je bio nagnut nad kadu. Na leđima je primijetila crvene mrlje. Prijatelj Francesco rekao joj je da je mrtav. Mancuso, inače liječnik po struci, procijenio je da je mrtav pet sati. I on i njegova supruga su bili loše pa su dobili injekcije za detoksikaciju. 

'Francesco je otišao do njihove kabine, vidio da je da su ispovraćani. Pokušali smo ući u kabinu moje kćeri, no vrata su bila zaključana pa ih je na silu otvorio kapetan. Kćer mi je bila jako loše. Na ustima joj je bila pjena, a oči su joj bile izvrnute. Kapetan ju je uzeo i iznio na palubu. Patrizia je donijela sina koji je plakao. Poslije me odvela u kabinu i istuširala. Francesco je dao injekcije antitoksikanata Brunu i Vicenzi, htio je dati i mojoj kćeri, no kapetan je zabranio. Mislim da meni nije pokušavao dati tu injekciju. U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći. Ja i djeca smo prevezeni helikopterom u splitsku bolnicu. S liječenja sam otpuštena u petak. Djeci je nešto bolje i pokušavamo ih prebaciti na liječenje u Italiju. Fizički sam bolje, a psihički možete znati kako mi je teško', kazala je Fiasconaro. 

Vaša reakcija na temu