Foto: Joško Šupić Ivana Ninčević-Lesandrić komentirala izvješće Ministarstva zdravstva: 'Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške'

Ivana Ninčević-Lesandrić komentirala izvješće Ministarstva zdravstva: 'Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške'

Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati

Zastupnica Mosta Ivana Ninčević-Lesandrić koja je šokantnim istupom u Saboru progovorila o '30 najmučnijih minuta u životu' proživljenih zbog postupka u splitskom KBC-u te potaknula brojne žene da progovore, reagirala je na izvješće Ministarstva zdravstva.

- Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka. On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer, psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti - kazala je. 

Smatra da je itekako važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici i na to je, kaže, također ukazala, jer bi takav način mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma. 

- Da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile. Nije kiretaža nego vakuum, nije vezanje nego fiksiranje - navodi.

Posve je jasno, kako kaže, da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma. 

- Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu - napominje.

Ponavlja da su komunikacija i barem malo strpljenja jako važni, i na to su stotine žena ukazivale. 

- Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom  traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu - istaknula je.

Ninčević-Lesandrić je još poručila za kraj:

- Smatram da bismo trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. Tome težim i za to se zalažem.

Podsjetimo što stoji o slučaju saborske zastupnice u izvješću resornog ministarstva:

- Utvrđeno je kako se u KBC-u Split u hitnoj službi, među ostalim i većina zahvata evakuacije materišta provodi u lokalnoj anesteziji, te se na osnovi stanja pacijentica, tijekom zahvata, u komunikaciji s pacijenticom, primjenjuju i druge dodatne metode, ako lokalna anestezija nije dovela do dostatnog obezboljenja. Tijekom operacijskih zahvata, u cilju sprečavanja ozljeda koje mogu nastati nekontroliranim pomacima, provodi se rutinska fiksacija nogu pacijentice. Vjerojatno manjkava komunikacija rezultira nerazumijevanjem od strane pacijentica same izvedbe zahvata, te primijenjene metode obezboljenja. Detalje o zdravstvenim postupcima u slučaju pojedinačnih pacijenata, zbog odredbi o zaštiti osobnih podataka i prava pacijenata, Ministarstvo zdravstva ne smije iznositi, bez obzira što su razni podaci ranije bili objavljeni u medijima.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14