Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivica Grković: Pazar treba dobiti status 'certificirane seljačke tržnice', a za njegovu reorganizaciju treba koristiti EU sredstva
Ključna pitanja za Split Piše: Dalmatinski portal

Ivica Grković: Pazar treba dobiti status 'certificirane seljačke tržnice', a za njegovu reorganizaciju treba koristiti EU sredstva

Ugodna kupnja jeftinije i zdravije hrane je naša vizija Pazara 21. stoljeća

Guštam dok kupujem zdravo domaće! Ovo mora postati misao vodilja za naš Pazar! I to pod hitno! Kao što nam Riva, a sad i njezin produžetak Zapadna obala služe za 'guštanje' u šetnji, ćakuli, druženju, hvatanju sunca, ispijanju kave, te predstavljaju zaštitni znak Splita, tako nam i Pazar treba postati mjesto spajanja ugode i koristi. Za kupce (domaće i strane), prodavače i vrijedne uzgajivače domaćih proizvoda! Drugim riječima, Pazar mora biti izvor zdravlja za Splićane, a da bi to uistinu postao, sam mora izgledati zdravo, privlačiti ponudom, biti pristupačan u svakom pogledu - rekao nam je Ivica Grković, Mostov kandidat za gradonačelnika Splita.

- Prostor Pazara 'vapi' za značajnim ulaganjima nakon više desetljeća zanemarivanja, osim toga nalazi se u povijesnom centru (koji je pod UNESCO-vom zaštitom!), a za koji još nije donesen Plan upravljanja povijesnom jezgrom Splita. U tom smislu, jedan od prvih koraka je raspisivanje arhitektonskog natječaja za (pre)uređenje Pazara. Važan je i prostor Peškarije, ali i ostale postojeće tzv. sporedne tržnice, kao i utvrđivanje realnih mogućnosti širenje mreže mikro-kotarskih tržnica, posebno u istočnom dijelu Splita - dodao je Grković. 

Mišljenja je i da Pazar mora postati i ostati prilika obiteljskim gospodarstvima u našoj županiji (njih 12.610) za plasman proizvoda na način koji im istovremeno omogućava i rad na zemlji.

- Splitski Most radi održivosti tržne djelatnosti još od 2017. godine uporno inzistira na svom prijedlogu projekta osnivanja OPG kotarskih tržnica! Prema tome, radi se o temi koja je nama ukorijenjena, inzistiramo da se ova uslužna djelatnost obavlja kao javna služba i u općem interesu, što i je zakonska obveza - rekao je Grković.

Što se upravljanja tiče, kazao je da je tek je prosincu prošle godine Gradsko vijeće izglasalo Odluku o obavljanju komunalne djelatnosti tržnica na malo, tako da od srpnja ove godine tu djelatnost preuzimaju Parkovi i nasadi. 

- Iako je bilo upita Mostovih vijećnika, odgovor na pitanje spremnosti Parkova i nasada i hodograma njihovih aktivnosti kao i o viziji razvoja Pazara nije stigao do danas. Ni mi, a ni naši sugrađani zapravo ne znamo baš ništa o bliskoj, a kamoli o dugoročnoj budućnosti Pazara! Nadajmo se da tu neće biti neugodnih iznenađenja! Mi u Mostu se kod određivanja budućnosti Pazara želimo vodili uspješnim primjerima hrvatskih gradova, nalazimo načine da se za reorganizaciju Pazara koriste EU sredstva, inzistiramo da Pazar i sve ostale splitske tržnice dobiju status 'certificirane seljačke tržnice', jer je ponuda proizvoda lokalnog podneblja značajna za gradsko stanovništvo jednako kao i za lokalne proizvođače, te je treba promatrati kao dio tradicije povezivanja grada s okolicom, u jednu nedjeljivu cjelinu. Zatvorenu cjelinu kruženja koja uključuje lokalnu OPG proizvodnju, jeftiniji plasman, zdravu konzumaciju i iskorištavanje otpada (komposta), koji se koristi u OPG proizvodnji. Ugodna kupnja jeftinije i zdravije hrane je naša vizija Pazara 21. stoljeća!

Vaša reakcija na temu