Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ivica Puljak demonstrativno napustio sastanak s predstavnicima radnika u vrtićima

Ivica Puljak demonstrativno napustio sastanak s predstavnicima radnika u vrtićima

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti im je obećao da će im se o svemu očitovati do kraja ovog tjedna

Odgojitelji i djelatnici splitskih predškolskih ustanova već neko vrijeme s Gradom Splitom pregovaraju o povećanju plaća i izmjenama Kolektivnog ugovora (KU). Međutim, jučerašnji sastanak koji je trebao ići u tom smjeru nije dobro završio. 

Gradonačelnik Ivica Puljak se 'demonstrativno ustao i napustio sastanak izrevoltiran zahtjevima sindikalista', doznali smo od zaposlenika splitskih predškolskih ustanova. S njima je ostao Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je obećao da će im se o svemu očitovati do kraja ovog tjedna. 

Naime, na drugom sastanku s pregovaračkim odborima za druge izmjene Kolektivnog ugovora, Grad nije prihvatio četiri zahtjeva radnika predškolskih ustanova koje su zastupali predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita - HUS Split.

Glavni zahtjev je povećanje osnovice za 18 posto od 1. siječnja 2024. godine. Prema Zakonu o predškolskom odgoju plaće zaposlenika vrtića moraju biti izjednačene s plaćama u osnovnoškolskim obrazovnim ustanovama, što ni u Splitu nije slučaj. Naime, da Ivica Puljak ispuni zahtjeve sindikalnih povjerenika i bespogovorno poveća plaće za 18 posto, još uvijek ne bi dosegli iznose koje imaju zaposlenici u osnovnim školama. 

- Ne bi još uvijek, jer su zaostajanja bila oko 200 do 250 eura za odgojitelje. Trebamo detaljnije provjeriti izračune nakon što nam dođe njihov prijedlog u petak, ali sigurno razlika više ne bi trebala biti velika ako se uvaže zahtjevi - rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture. 

Problem preopterećenosti

Djelatnici splitskih vrtića tražili su dodatke na koeficijent složenosti poslova za posebne programe, voditelje objekata, dodatke na rad u opterećenju kao ni dodatke za odgojitelje u čijim se skupinama polažu stručni ispiti. Niti takvo nešto nije prihvaćeno. 

- Riječ je dodacima kada se izlazi iz okvira uobičajenog rada. Obično su to poslovi kada odgojiteljima treba ulaganje većeg napora od redovnog obavljanja svog posla, tako da ti dodaci nisu neko posebno traženje vezano samo za Grad Split, već to tražimo i u drugim gradovima. Primjerice, kada puno radnika nedostaje pa jedan povlači dva radna mjesta da se procesi mogu odvijati, onda pojačano rade u otežanim uvjetima i u preopterećenju, tada tražimo određeni dodatak. Iako je primarno da se od poslodavca traže zamjene da radnik nije preopterećen, ali dok se to sustavno ne riješi, radnik bi trebao biti honoriran - obrazložila je Žilić. No, istaknula je kako je stav sindikata da nema pravične naknade za rad u preopterećenju jer bi radnici trebali raditi u normalnim uvjetima. 

- Zbog svakog dodatnog napora koji se ne može riješiti, a nažalost ne može jer puno kadrova nedostaje, često su radnici preopterećeni, a to nije slučaj samo kod grada Splita - obrazložila je. 

Nije tajna da u Splitu postoji problem preopterećenosti radnika u predškolskim ustanovama i da je puno više djece primljeno nego prijašnjih godina. Zbog toga je sve manje onih koji žele raditi u vrtiću. Kako su nam se izrazili u sindikatu, često 'rade na rubu znanstvene fantastike' kako bi ispoštovali sve standarde te kako bi djeca i roditelji bili zadovoljni. 

- To su dugogodišnja neriješena pitanja, a kada takav problem nije prepoznat od strane poslodavca, onda nije potrebno puno da se sve kulminira u smjeru izlaska na ulice. Nije to problem samo Splita - kazala je Božica Žilić.

Nadalje, Grad na jučerašnjem sastanku nije prihvatio uvećanje troškova prehrane koje su sindikalni povjerenici tražili naslanjajući se na izmjene Pravilnika o porezu na dohodak. Time bi ostvarili dodatak maksimalnog neoporezivog dijela, a novi iznos bi bio 100 eura, umjesto dosadašnjih 66,37.

Povećanje poništila inflacija

Nije prihvaćen ni zahtjev u kojem se traži izmjena članka Kolektivnog ugovora da se radnicima s obzirom na ostvareni staž uveća koeficijent, odnosno da u KU stoji da 'stječu pravo' na taj dodatak umjesto da stoji 'ako Grad ima sredstava'. Također, iz Grada su insistirali da je maksimalan broj dana godišnjeg odmora 32 dana, a do sada je maksimalan broj bio 38. 

U odnosu na prijedlog sindikata predškolskih ustanova, Grad je najavio povećanje osnovice za 10 posto od 1. siječnja 2024., a potom povećanje za 8 posto od 1. srpnja 2024. godine. No, sindikati nisu na to pristali. 

Također, inzistirali su da se do kraja ovog tjedna iz Grada pismeno očituju na njihov protuprijedlog kako bi mogli što prije, bude li potrebno, pokrenuti postupak mirenja. Pročelnik Mario Negotić je nakon gradonačelnikovog odlaska sa sastanka rekao da će do kraja tjedna dostaviti odgovor na protuprijedlog sindikata.

Splitske odgojiteljice nisu prosvjedovale zbog malih primanja, a i ono povećanje koje su dobile koncem 2022. poništila je inflacija. Podsjećamo, prvom izmjenom i dopunom Kolektivnog ugovora za radnike u predškolskim ustanovama, Grad Split je omogućio povećanje koeficijenata složenosti poslova radnicima dječjih vrtića za 5 posto, zatim povećanje osnovice za plaću od 1. siječnja 2023. godine za 6 posto te povećanje osnovice za plaću od 1. srpnja 2023. godine za 6,5 posto. No, to ni blizu nije bilo dovoljno te su odmah bile najavljene druge izmjene Kolektivnog ugovora. 

Zbog toga su zaposlenici predškolskih ustanova s kojima smo razgovarali ogorčeni ponašanjem splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Ističu primjer pregovora tijekom štrajka Čistoće kada su se njima osigurala veća prava, dok sa zaposlenicima koji mirno pregovaraju gradonačelnik ustaje od stola i odlazi sa sastanka. Ponavljaju da se bave odgovornim poslom, odgajaju buduće generacije, a preopterećeni su količinom obveza i niskim primanjima. 

Zaposlenici predškolskih ustanova već neko vrijeme se bore da se njihove plaće izjednače s plaćama zaposlenika osnovnih škola, premda na to imaju pravo sukladno Zakonu o predškolskom odgoju. Dok je na takve približne zahtjeve splitski gradonačelnik napustio sastanak, u Rijeci je koncem lipnja ove godine potpisan novi kolektivni ugovor sa zaposlenicima predškolskih ustanova. 

Potpisom kolektivnog ugovora, ukupna bruto plaća zaposlenicima u riječkim gradskim vrtićkim ustanovama povećana je u rasponu od 6 do 28 posto, što u prosjeku iznosi 15,26 posto. Plaće su povećane za prosječno 26 posto za odgojitelje s višom stručnom spremom te za one koji imaju visoku stručnu spremu i to kumulativno na već ostvarenih 10 posto povećanja plaća iz 2022. godine. Bez obzira na to, u Rijeci u petak kreću pregovori s dodatnim povećanjem koeficijenta.

Dok u Rijeci povećanje standarda uspijeva, baš jučer su se također odvijali pregovori u Puli gdje su djelatnici obrazovnih ustanova tražili izjednačavanje s plaćama učitelja s višom stručnom spremom, odnosno 27 posto povećanja plaće. 

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić im je odgovorio da su radnicima povećane plaće i socijalna prava, odnosno da su lani povećali osnovicu u gradskim vrtićima za šest posto, a od 1. srpnja još šest posto, dok je u novom prijedlogu proračuna uvršteno povećanje koeficijenata za višu i srednju stručnu spremu. Na pitanje hoće li do današnjeg usvajanja proračuna doći do povećanja plaća Zoričić je odgovorio da neće, ali će se sigurno ići u rebalans nakon prvog tromjesečja. 

U Splitu se još čeka okončanje pregovora ili barem novi prijedlog koji bi se trebao iznijeti do kraja ovog tjedna. Tražili smo očitovanje i gradonačelnika Ivice Puljka na ovu temu, odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Vaša reakcija na temu