Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivošević izvrijeđao Lidiju Bekavac, oporba napustila sjednicu

Ivošević izvrijeđao Lidiju Bekavac, oporba napustila sjednicu

Rekao joj je 'da je opet poludila'

Dogradonačelnik Bojan Ivošević danas je vrijeđao vijećnicu HGS-a Lidiju Bekavac komentarom 'Lidija je opet poludila'. Zbog toga je većina oporbe napustila vijećnicu.

- Nećete me vrijeđati! - poručila mu je.

Rasprava se povela o mjerilu za sudjelovanje roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica Grada Splita u kojima se predlaže da za djecu čiji otac ili majka nisu prijavljeni u Splitu, ta jedinica lokalne samouprave sufinancira boravak u splitskom vrtiću do iznosa pune ekonomske cijene određenog programa.

- U odluci još 2014. godine je pisalo da roditelji koji s djetetom nemaju prebivalište u Splitu plaćaju puni iznos ekonomske cijene programa. Izmjenom zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđeno je da se može upisati dijete iz drugog grada ili općine koje su dužne svojim sredstvima sufinancirati boravak djeteta do iznosa pune ekonomske cijene određenog programa. U slučaju da jedinica lokalne samouprave nije osigurala sufinanciranje do pune ekonomske cijene programa, ako roditelji nemaju prijavljeno prebivalište na području grada Splita, plaćaju punu ekonomsku cijenu programa koju dijete koristi. U slučaju da jedan od roditelja nije prijavljen na području grada Splita, a nije osigurano sufinanciranje od strane grada ili općina, podmiruju pola ekonomske cijene programa - obrazložio je Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Krenula je rasprava koja je završila tako što su vijećnici oporbe napustili vijećnicu. 

- Mora javnosti biti jasno da svi roditelji koji se prijave da će im djeca preko ljeta biti u vrtiću u srpnju ili kolovozu, platit će punu cijenu vrtića - rekla je Lidija Bekavac iz redova HGS-a.

Komentirala je kako se jutros na temu Prometa naglašavalo kako ne trebamo brinuti za druge gradove i općine, a sada se brinemo o drugim gradovima i općinama.

- Tamo gdje puniš riznicu, taj nek ti plaća vrtić. Mislim da je to vrlo fer i korektno - između ostalog je odgovorio Ivošević i naglasio da oni kao splitsko vijeće zastupaju interese Grada Splita. 

- Zahvaljujem, zamjeniče. Nije mi jasno zašto vi meni odgovarate, a ja vas ništa nisam pitala. Uputila sam pitanje pročelniku i on je duže prisutan tu nego što ste vi i odlično vlada tematikom - odgovorila je Bekavac. 

- Ne želim da se pročelnici politički raspravljaju, a vi ste imali politički statement oko drugih gradova - odgovorio joj je Ivošević. 

- Ne morate vi ništa, a to što vi ne možete odoljeti svom nagonu, to je druga stvar - rekla je Bekavac na što je Ivošević komentirao: 'Lidija je opet poludila'. 

Bekavac se nedugo nakon takvog komentara ustala i napustila vijećnicu. Oporba je reagirala na izjavu dogradonačelnika Ivoševića. 

Tomislav Šuta je tražio od predsjednika Gradskog vijeća da stane u zaštitu vijećnice Lidije Bekavac jer to nije prvi put da zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević napada žene. 

Bekavac je tražila povredu poslovnika zbog izgovorenog, a nakon toga su vijećnici HDZ-a tražili pauzu. 

Tijekom stanke su odlučili da je za HGS i HDZ sjednica Gradskog vijeća završila i odlučili su da se više neće vratiti u vijećnicu. Pridružili su im se Domovinski pokret i Most. 

- Vrijeđanje Lidije Bekavac nama predstavlja civilizacijsko pitanje. Želimo poslati poruku da smo protiv nasilja u institucijama. Nije mu prvi put da vrijeđa žene. Trebali bismo svi biti protiv nasilja! Danas smo vidjeli kako je postupio prema vijećnici i mi ćemo napustiti sjednicu. To su svi čuli u vijećnici, to mu nije prvi put, a slično su radili i zamjenik Antonio Kuzmanić, ali i vijećnik Srđan Marinić. Oni se nikada nisu ispričali za to. Moramo poslati jasnu poruku i moramo stati protiv nasilja -  rekao je Tomislav Šuta.

Lidija Bekavac je prije odlaska kratko rekla da je to bio apsolutno neprimjeren način komunikacije i poručila da je dosta nasilja nad ženama.

- Lidija je ponovno poludjela, to mi je rekao. To nije osnova kućnog odgoja. Nećete me vrijeđati! Možemo se argumentirano raspravljati, ali nećemo se vrijeđati. Stop nasilju nad ženama - zaključila je na konferenciji za medije Lidija Bekavac iz HGS-a.

Bojan Ivošević nije htio dati izjavu nakon incidenta jer smatra da nikoga nije vrijeđao.

Vaša reakcija na temu