Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivošević komentirao nepravilnosti u HNK, nije dugo trebalo da mu odgovori Jadrić
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Ivošević komentirao nepravilnosti u HNK, nije dugo trebalo da mu odgovori Jadrić

'Molim dogradonačelnika da prestane blatiti naša imena, da nas prestane neosnovano nazivati neznalicama, nestručnjacima i drugim pogrdnim imenima'

Splitski dogradonačelnik, Bojan Ivošević, osvrnuo se na mjere za uklanjanje utvrđenih nedostataka nakon provedenog upravnog nadzora u HNK Split.

'I tako drama u HNK Split spala na birokraciju. Kako su mijenjani Zakon o radu, Zakon o kazalištima, Zakon o ustanovama i Zakon o zaštiti od požara potrebno je uskladiti Statut HNK Split, sedam pravilnika i Poslovnik o radu Kazališnog vijeća s navedenima (promijeniti preambulu i navesti nove zakone i sl.) te donijeti Pravilnik o besplatnim kartama.

U prijevodu jedine zamjerke Ministarstva kulture i medija na račun HNK Split, ali i na račun bivšeg Kazališnog vijeća su da nisu ažurni u usklađivanju akta s izmjenama zakona i da to naprave u idućih 60 dana', napisao je Ivošević.

Nije trebalo dugo da mu odgovori Luka Jadrić, član bivšeg Kazališnog vijeća.

'Dogradonačelnik Ivošević u svojoj nemoći popraćena bezobrazlukom, kako bi sakrio stvarno stanje stvari u HNK Split i nepravilno postupanje kazališta o čemu govori i revizija Ministarstva kulture i medija RH, izokreće činjenice i pokušava prebaciti odgovornost na, kako on to kaže, 'bivše' Kazališno vijeće. Jer, sukladno Zakonu o kazalištima isključivo na prijedlog intendanta se usvajaju svi akti kazališta, a ne kako dogradonačelnik Ivošević lažno navodi zbog 'neažurnosti' KV-a. Zar dogradonačelnik Ivošević misli da je 'bivše' Kazališno vijeće trebalo raditi posao intendanta pa ovakvim izjavama, uz to što pokriva nezakonitosti i nepravilnosti, želi pokriti i njegov nerad?!', napisao je Jadrić.

Naglasio je i kako je upravo bivše KV upozoravalo na nezakonitosti i nepravilnosti koje je sada ustanovila i revizija Ministarstva kulture i medija RH. 

'Ujedno ga ovim putem javno podsjećam da smo zbog neuvažavanja aktualne vlasti uslijed upozoravanja na nezakonitosti i nepravilnosti u radu HNK Split bili prisiljeni dati neopozive ostavke kao članovi tadašnjeg KV-a. Nalaz revizije, ne da je potvrdio sve nezakonitosti i nepravilnosti na koje smo upozoravali, već su i radnje koje je potrebno poduzeti one koje smo kao članovi tadašnjeg KV-a opetovano svaku sjednicu predlagali. Uostalom, sve što sam sada i prije naveo razvidno je iz naših javno dostupnih zapisnika. Bili smo potpuno ignorirani', ističe Jadrić.

Smatra da je aktualna vlast tada imala sluha za provođenje zakona i propisa RH, oni ne bi bili prisiljeni dati neopozive ostavke.

'Već bi kao i do tada savjesno, predano i vrijedno obavljali funkciju koju nam je upravo ta vlast dodijelila. A sada, povrh svega žele nas optužiti za nesavjesni rad, bolje rečeno nerad intendanta! Ovim putem javno molim dogradonačelnika Ivoševića da prestane blatiti naša imena, da nas prestane neosnovano nazivati neznalicama, nestručnjacima i drugim pogrdnim imenima, jer to je u najmanju ruku tužno i jadno, osobito sa stajališta funkcije koju obnaša kao dogradonačelnik drugog grada po veličini u RH.

Žalosno je da se jedan dogradonačelnik služi ovakvim sredstvima za zataškavanje nezakonitosti i nepravilnosti s intendantom koje su se provodile i koje se provode u HNK Split ma koliko se trudio sakriti istinu, kao što sam i ranije istaknuo, istina će na kraju pobijediti laž.

Kako se ne bi zaboravilo ono što je zaista bitno i ono na što sam upozoravao zadnjih dana i kako sa spinovima i PR izjavama dogradonačelnik Ivošević ne bi i ovaj put usmjerio pažnju čitatelja sa stvarnih problema, da se ne bi zataškalo, još jednom ukazujem da, upravo danas, ponovno mimo zakona i propisa, na sjednici  KV-a donosi odluke voditeljica odsjeka za kulturu Grada Splita Marina Kuzmanić Petreš u svojstvu člana KV-a i koja će vjerojatno odmah u ponedjeljak u svojstvu Voditeljice odsjeka za kulturu Grada Splita te iste odluke i blagosloviti.

Ako to nije sukob interesa, ne znam što onda jest?!

Isto tako, simptomatično je da je dogradonačelnik Ivošević 'zaboravio' spomenuti nepravilno donesenu promjenu Plana nabave za 2023. godinu kao i sve druge nepravilnosti utvrđene od strane revizije Ministarstva kulture i medija RH, već to bagatelizira nazivajući to birokracijom.

Moram još jednom reći, da bi mene, postupajući ovako nečasno govoreći neistine na njegovom mjestu, zaista bilo sram', zaključio je Jadrić.

Vaša reakcija na temu