Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZ AKTIVIZMA U POLITIKU: U Splitu osnovana nova politička stranka Javno je dobro

IZ AKTIVIZMA U POLITIKU: U Splitu osnovana nova politička stranka Javno je dobro

'Mi smo ekipa koja se bavi stvarnim problemima, onim što ljude muči', kaže predsjednica Vladimira Mascarell

Iz Građanske inicijative Javno je dobro odlučilo se preustrojiti u političku stranku. Danas je u Splitu održana osnivačka skupština.

'Dugo smo se lomili bismo li napravili taj korak. Na kraju smo zaključili da ne možemo ništa kao aktivisti, da moramo biti politička stranka. Kada smo bili u Zagrebu prosvjedovati protiv Zakona o pomorskom dobru, obećali smo ljudima da ćemo napraviti sve što je moguće. Međutim kada smo kao inicijativa potražili suradnju političkih stranaka u svezi izmjena Izbornog zakona svi su na odbili. 

S obzirom da ništa ne možemo u tom smjeru odlučili smo probati kroz politiku gurnuti ono što smo radili kao inicijativa. Nemojte misliti da ćemo prestat raditi kao inicijativa. Radit ćemo sve kao i do sada. 

Mi smo ekipa koja se bavi stvarnim problemima, onim što ljude muči, ne onim čime se bave političke stranke - od egzistencije, preko okoliša, pomorskog dobra, zraka, smeća...', kazala je predsjednica Vladimira Mascarell.

Među gostima na osnivačkoj skupštini našla se i saborska zastupnica Dalija Orešković. Ona neće biti članicom ove stranke, no odlučila ju je podržati, budući da je s Inicijativom Javno je dobro već surađivala po pitanju Zakona o izbornim jedinicama.

'Pružanje podrške prilikom osnivanja grupacija s kojima dijeliš iste interese, dobar je demokratski običaj. Stanka koju ja zastupam bavi se institucijama, njihovim ustrojem. Kako stalno tvrdim da državu čine institucije, prostor i ljudi, prirodno je da podržim osnivanje političke stranke koja se bavi zaštitom prostora. Prirodno je da surađujemo s takvim grupacijama jer pronalazimo zajedničke političke osnove za zajedničku suradnju', kazala je Orešković.

Budući da se bliži cijeli niz izbora, zanimalo nas je hoće li Dalija Orešković možda ponovno surađivati sa strankom Centar, iz koje je izašla, odnosno s Ivicom i Marijanom Puljak. Orešković je samo rekla kako još nitko nije sastavio liste, niti predstavio programe pa da je prerano reći s kim će surađivati. 

'Smatram da bi temelj okupljanja trebao biti program, odnosno cilj', naglasila je Orešković. 

Vaša reakcija na temu