Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/Facebook IZ MORSKIH DUBINA Ribari kod Rogoznice ulovili morskog psa težeg od pola tone!

IZ MORSKIH DUBINA Ribari kod Rogoznice ulovili morskog psa težeg od pola tone!

Grdosiju su vratili u more

Morski pas težak više od pola tone ulovljen je u blizini Rogoznice i vraćen u more, javlja Šibenik.in.

Riječ je o morskom psu vrste volonja, a grdosiju koja je u ušla u ribarske mreže snimio je trogirski ribar Marko Šola koji je s kolegom na jučer objavljenoj snimci komentirao kako ulovljeni primjerak ima bar 700 ili 800 kilograma. Veliku ribu ribari su uspjeli vratiti u more, što im je i zakonska obveza.

Volonja, koji se još naziva i glavonja ili sivi morski pas, obitava u dubokim vodama, a odrasle se jedinke mogu naći i na dubinama od dvije i pol tisuće metara dok mladi obitavaju u plićim morima. 

Na donjoj vilici volonja ima šest redova zubi, a hrani se isključivo vlastitim ulovom-drugim morskim psima, ribama, lignjama, rakovima pa i tuljanima, a njegovo je meso, pogotovo jetra, za čovjeka otrovna i kod najozbiljnijih trovanja može nastupiti čak i smrt, piše Šibenik.in.

Volonja, inače kao vrsta nije opasan za ljude jer živi u dubokom moru, a u odrasloj dobi izbjegava svjetlost pa su susreti s roniocima rijetki, a zadnji se dogodio lani u Kvarneru.


Vaša reakcija na temu