Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Iz Vladina Znanstvenog savjeta najavljuju: Maske ćemo najesen nositi i na otvorenome

Iz Vladina Znanstvenog savjeta najavljuju: Maske ćemo najesen nositi i na otvorenome

Stožer će morati donositi mjere kojima će se obuzdati širenje koronavirusa

Ljeto je pri kraju, čeka nas povratak radnika na radna mjesta i učenika u škole, a to znači da se treba pripremiti na 'suživot' s koronavirusom tijekom zime i učiniti ga što manje opasnim, piše Jutarnji list.

Jedini način da se epidemija drži pod kontrolom jest da se i dalje održava distanca od najmanje metar i pol i na otvorenom, a kad je to nemoguće, bit će sasvim sigurno nužne i maske. Potvrđuje to za Jutarnji i epidemiolog iz Vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19, dr. Branko Kolarić.

Dodaje da se treba što prije početi razgovarati o mogućim mjerama koje će se morati primijeniti ostane li virus i dalje prisutan tijekom zimskog razdoblja. Naime, zatvoreni prostori, hladno vrijeme i gužve učinit će koronavirus još opasnijim. Francuzi su ovih dana zabilježili povećanje broja zaraženih, što su pripisali većem broju turista u Parizu.

Zbog toga su uveli obvezno nošenje maski i na otvorenom u čak stotinjak ulica u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje epidemioloških mjera uvedene su kazne. U Hrvatskoj Nacionalni stožer, barem zasad, ne pribjegava kažnjavanju.

Za dr. Kolarića vrlo je izgledno da će se u zaštiti od virusa i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće. Što se, pak, tiče mogućeg novog zatvaranja, drži kako do njega generalno neće doći, ali je moguće povremeno zatvaranje nekih prostora, odnosno djelatnosti. 

- Pokaže li se da su, primjerice, restorani izvor povećanja zaraženih ili, pak, noćni klubovi, Stožer će morati donositi mjere kojima će se obuzdati širenje koronavirusa. Hoće li to biti i zatvaranje, ovisit će o tome jesu li neke blaže mjere bile nedovoljne - objašnjava. I na otvorenim prostorima, na kojima ljudi borave na udaljenosti manjoj od metra i pol duže od petnaestak minuta, također je moguće uvesti obvezne maske.

Vaša reakcija na temu