Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Čistoća Split IZAŠLI PODACI Evo koliku plaću imaju radnici splitske Čistoće

IZAŠLI PODACI Evo koliku plaću imaju radnici splitske Čistoće

Na osnovicu idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci

Koliko zarađuju radnici tvrtki koje gospodare otpadom u hrvatskim gradovima, napose vozači i djelatnici koji pune kamione? 

To je pitanje postalo aktualno nakon što su radnici Čistoće u Zagrebu obustavili rad i požalili se na loše uvjete rada i male plaće.

Nakon što je voditelj podružnice Čistoće Zagrebačkog Holdinga Davor Vić rekao da je prosječna plaća za komunalnog radnika 990, a za vozača 1240 eura, počeli su se javljati komunalni radnici koji tvrde: 'To je laž! Plaće su nam daleko ispod toga!'.

Neki su radnici novinarima pokazali platne liste na kojima se vidi da im na tekući račun mjesečno sjedne 830, 750, 870 eura... Razlike nastaju zbog dodataka, odrađenih prekovremenih sati, broju uzdržavanih članova obitelji, godinama staža...,  piše Večernji list.

Prema podacima koje im je dostavila Čistoća Split, prosječna isplaćena plaća za vozača u listopadu 2022. je iznosila 1187,64 eura neto, da bi u studenom porasla na 1608,42 eura, a u prosincu je iznosila 1549,53 eura neto. Na osnovicu plaće idu svi dodaci s obzirom na staž, rad na državni praznik i nedjelju, prekovremeni sati i ostali dodaci koje radnici imaju na temelju Kolektivnog ugovora.

Prosječna isplaćena plaća za iznosača otpada u listopadu je bila 1127,77 eura neto, u studenom 1213,93, a u prosincu 1383,61 eura neto. Svi radnici imaju plaćene troškove prehrane u iznosu od 55,30 eura mjesečno i plaćene troškove prijevoza. Osnovica plaće iznosi 663,61 eura bruto, a stalni mjesečni neoporezivi dodatak iznosi 66,36 eura.

No, primjerice u tvrtki 'Gospodarenje otpadom d.o.o. Sisak' kažu da je prosječna plaća svih zaposlenih 729,37 eura neto, prosječna plaća vozača je 837, a radnika na utovaru otpada 640,41 eura.

Radnik na komunalnom vozilu dobiva u prosjeku oko 960 eura mjesečno, što uključuje neto plaću plus neoporezive dodatke. U slučaju prekovremenih sati, plaža raste. Dodatno se godišnje za uskrsnicu, regres i božićnicu dobiva 530 eura, piše Večernji

Vaša reakcija na temu