Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Izložba i okrugli stol povodom 90 godina uplovljavanja jedrenjaka Jadran u splitsku luku

Izložba i okrugli stol povodom 90 godina uplovljavanja jedrenjaka Jadran u splitsku luku

Hrvatska ga od početka rata pokušava vratiti u njegovu matičnu luku

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata organiziraju otvorenje izložbe i okrugli stol pod nazivom 'Hrvatski školski brod Jadran - matična luka Split, 1933.-2023.' koji će se održati 28. rujna 2023. godine s početkom u 18 sati u Domu Hrvatske vojske u Lori.

Izložbom i okruglim stolom obilježava se 90 godina od uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka Jadran u splitsku luku. Događaju će nazočiti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, bivši zapovjednici š/b Jadran, akademik Davorin Rudolf te stručnjaci iz oblasti sukcesije vojne imovine i međunarodnog prava.

Jedrenjak, barkantin Jadran djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu 'Jadranske straže' iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. 

Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1991. brod prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b Jadran u njegovu matičnu luku - Split.

Vaša reakcija na temu