Foto: Unsplash Izvještaj tajnih službi SAD-a kaže da je Kina namjerno skrivala brojke o koroni

Izvještaj tajnih službi SAD-a kaže da je Kina namjerno skrivala brojke o koroni

SAD oštro optužio Kinu za manipulaciju podacima o koronavirusu

Kina je sakrila opseg izbijanja koronavirusa u svojoj zemlji prijavljujući manji broj zaraženih i umrlih koji se dovode u vezu s bolesti covid-19, zaključak je američke obavještajne zajednice u tajnom izvješću koji je podnesen Bijeloj kući, tvrde čak tri izvora u administraciji Donalda Trumpa, prenosi Bloomberg, piše Index.

Američki dužnosnici zatražili su anonimnost jer je izvješće tajno i odbili su detaljno opisati njegov sadržaj. Ipak, rekli su da je kinesko izvještavanje javnosti o slučajevima zaraze i broju umrlih namjerno nepotpuno. Dvoje službenika kazalo je da se u izvješću zaključuje da su kineski brojevi lažni. 

Bijela kuća je izvještaj dobila proteklog tjedna, kazao je jedan od dužnosnika. Zaraza koronavirusom krenula je u kineskoj provinciji Hubei krajem 2019. godine, a do danas prijavili su samo oko 82 tisuće slučajeva zaraze i oko 3300 smrtnih slučajeva. Te podatke prikupilo je Sveučilište Johns Hopkins. 

Kineska vlada više je puta revidirala svoju metodologiju brojanja slučajeva, a pogrebne ceremonije s tisućama urni ispred pogrebnih domova u provinciji Hubei izazvali su sumnju javnosti u pekinške izvještaje. Kineska vlada, ističu Amerikanci, uopće nije uzimala u obzir ljude koji su bili asimptomatični, a zaraženi. Samo u utorak dodali su 1500 novih asimptomatičnih slučajeva.

Washington i američka diplomacija u Kini nisu htjeli to komentirati.

'Realnost je takva da bi bilo bolje da je Kina sve pravilno izvještavala', kazao je američki potpredsjednik Mike Pence.

Imunologinja, koja savjetuje Trumpa u borbi protiv koronavirusa, Deborah Birx optužila je u utorak Kinu da je njihovo izvještavanje direktno utjecalo na pretpostavke o prirodi virusa i njegovom širenju diljem svijeta.

Liječnici u SAD-u protumačili su kineske podatke istaknuvši da su ozbiljni, ali 'u daleko smanjenom opsegu od realnih'. 'Nedostajala nam je značajna količina podataka sada kada vidimo što se događa s Italijom i Španjolskom', dodala je Birx.

Kina nije jedina za čije se izvještavanje o koronavirusu sumnja. Amerikanci upiru prstom u Iran, Rusiju i Indoneziju, a posebno Sjevernu Koreju koja nije prijavila nijedan slučaj bolesti. Drugi spominju Saudijsku Arabiju i Egipat kao potencijalne države koje su manipulirale brojkama. 

Američki državni tajnik Michael Pompeo javno je prozvao Kinu i ostale države da budu transparentne u svojem izvještavanju o pandemiji. Neprekidno je optuživao Kinu da skriva stvarni opseg problema i namjerno usporava dijeljenje informacija s javnosti, pogotovo u tjednima kad se virus prvi put pojavio te da blokiraju svaku pomoć od američkih eksperata.

'Skup podataka o kojem pričamo je izuzetno bitan', rekao je na konferenciji za medije u utorak. Naglasio je da mnogi životi ovise o tome kako se podaci objavljuju.

'Razvoj medicinskih terapija i lijekova u borbi protiv korone ovise o tome. Molim svaku državu: Radite najbolje što možete pri prikupljanju tih podataka. Učinite najbolje u njihovom dijeljenju s ostatkom svijeta', istaknuo je pa dodao:

'Amerika to radi', zaključio je Pompeo, prenosi Index

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(62187, "");
Pregledaj komentare