Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com JADRANSKI DERBI Torcidaši na sudu zbog 'Ubij, ubij Srbina', 'Za dom spremni' i 'Srbe na vrbe'

JADRANSKI DERBI Torcidaši na sudu zbog 'Ubij, ubij Srbina', 'Za dom spremni' i 'Srbe na vrbe'

Potvrđena je optužnica protiv četvorice navijača Hajduka i skandiranja na utakmici s Rijekom

Optužno vijeće splitskog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu protiv četvorice torcidaša optuženih za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju. 

Terete se da su 11. ožujka 2017. tijekom susreta 24. kola HNL-a između Hajduka i Rijeke u cilju izazivanja nesnošljivosti i prijezira prema pripadnicima srpske nacionalnosti putem megafona uzvikivali 'Ubij, ubij Srbina'. Prvooptuženi se tereti i da je uzvikivao 'Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba', 'Srbe na vrbe' i 'Za dom spremni'. 

U optužnici se navodi da su pri tom gestikulirali rukama i pozivali veći broj navijača na uzvikivanje te da je utakmicu prenosio HNTV. Državno odvjetništvo predložilo je sudu izdavanje kaznenog naloga s uvjetnom presudom od šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana, no kako su optuženici prigovorili, optužnica je došla pred optužno vijeće. 

Loša vidljivost zbog bakljade

Vinko Gulišija, branitelj prvooptuženog, naveo je da nema dovoljno dokaza i da bi na raspravi izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće. Kaže da je istina njegov branjenik vodio skandiranje navijača, ali da se radilo isključivo o navijačkim pjesmama koje ne potiču na nasilje i mržnju. Tvrdi da u inkriminirano vrijeme od 60. do 62. minute utakmice megafon nije bio kod optuženog te da je u to vrijeme bila bakljada pa se nije moglo utvrditi tko predvodi uzvikivanje spornih rečenica. 

Branitelj drugooptuženog Ante Ćurković također je upozorio da je zbog bakljade na sjevernoj tribina bila izrazito loša vidljivost, da je utakmica prekinuta te da se u tim trenucima ništa nije moglo vidjeti. Odvjetnik Boris Majić, branitelj trećeoptuženog, smatra da je optužnica konfuzna, nerazumljiva i u proturječju s prikupljenim dokazima pa se ne može ni ispitati. Predložio je da se vrati Državnom odvjetništvu na doradu i ispravljanje uočenih nedostataka. I branitelj Marin Radić predložio je, poput ostalih odvjetnika, da se postupak obustavi. Drži da su policajci improvizirali vrijeme počinjenja djela i prepoznavanje počinitelja jer su uspoređivali zvučni snimak, a vrijeme označeno na kamerama ne poklapa se s realnim vremenom. 

Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu jer smatraju da iz priloženih dokaza proizlazi osnovana sumnja da bi optuženici počinili djelo koje im se stavlja na teret. Nisu našli nijedan razlog za obustavu postupka i odbacivanje optužnice. 

Vaša reakcija na temu