Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jakša Miličić: Karepovac nije smeće, nego bogatstvo na kojem se Split može obogatiti!

Jakša Miličić: Karepovac nije smeće, nego bogatstvo na kojem se Split može obogatiti!

Skuplja verzija sanacije koštala bi 65 milijuna eura. Grad može prodajom tog zemljišta zaraditi 90 milijuna eura, a koliko tek može ubirati svake godine od poreza na nekretnine...

U prostorima Društva arhitekata Splita u utorak je održano predavanje s temom 'Karepovac kao razvojni problem grada', s prof.dr.sc. Jakšom Miličićem u ulozi predavača, čovjekom od struke i bivšim gradonačelnikom koji je intenzivno sudjelovao u oblikovanju suvremenog Splita.

S obzirom na svoj dugi životni staž (91 godina!), svjedočio je mnogim promjenama pa se prisjetio kako je 1964., kada je otvoren, Karepovac bio teška periferija, no kako je vrijeme demantiralo sva predviđanja. Pedeset godina kasnije, situacija je postala prvoklasna definicija urbanog ekološkog incidenta.

- Karepovac jest legalno odlagalište otpada, ali sve ostalo je u sukobu s modernim konceptom zbrinjavanja otpada. Slojevi smeća visoki 30-40 metara su neodrživi i neizdrživi. Karepovac je mastodont koji zaustavlja prijeko potreban razvoj grada i na svima nama koji tu živimo je da potaknemo promjene po tom pitanju - istaknuo je Miličić.

Podsjeća da je prije 10 godina pisao plan koji je nudio dva moguća rješenja za koja je ima odobrenje od struke diljem svijeta, no koji, iako prihvaćeni i od struke i od resornog Ministarstva, nisu krenuli u proceduru po dolasku još uvijek aktualnog gradonačelnika.

- Prvo, ono dugotrajnije i skuplje rješenje, bilo je da se Karepovac natkrije i da se pusti da se ta masa razgradi prirodnim kemijskim procesima uz određenu pomoć tehnologije, u potpunosti u skladu s ekološkim standardima, a drugo je da ga se u nekoliko godina sanira i prenamjeni u građevinsko zemljište, što je praksa koju sam vidio u Njemačkoj, Kanadi, Saudijskoj Arabiji i koja je dugoročno najprofitabilnija - kaže Miličić.

Prva opcija koštala bi 30 milijuna eura, ali bi trajala predugih 60-80 godina. Druga bi bila izvediva u šest godina, koštala bi 65 milijuna eura, ali vratila puno više.

- Karepovac u svojoj utrobi ima toliko gorive tvari od koje se može dobiti energija kojom se može otplatiti sanacija. Kažu, Karepovac je smeće, no zapravo je to jedan bogataš! A da ne govorim da Grad može prodajom tog zemljišta zaraditi procijenjenih 90 milijuna eura, a koliko tek može ubirati svake godine od poreza na nekretnine...
No, nije samo sam Karepovac potencijal za razvoj grada nego i uže područje oko njega. S TTTS-om, čiji pogoni, tvrdi, po prirodi ne spadaju u taj dio grada, i zonom rijeke Žrnovnice radi se u površini od 300-350 ha koji imaju potencijal postati splitski 'city' - upravno-financijsko-poslovno-trgovačka zona.

- To je jedini prostor na kojem se Split danas može razvijati i predviđam da se tamo može izgraditi objekata u vrijednosti od 500 milijuna eura. Poslovni i administrativni centri, rekreativni, kulturni i zabavni sadržaj..., koliko bi samo oni radnih mjesta donijeli! U krajnjoj liniji, taj predio grada kao izrazito demografski mlad zaslužuje da njegovi ljudi i njihova djeca imaju bolje uvjete za život - istaknuo je Miličić.

Kao rješenje vidi spalionicu otpada na adekvatnoj lokaciji i napominje kako je danas njihova štetnost minimizirana, gotovo nepostojeća, a što se jasno da naučiti na primjerima razvijenijih zemalja.

Vaša reakcija na temu