Foto: Milan Šabić JAVNA USTANOVA: Potrebno je utvrditi pravu istinu o izostanku stručnjaka, izostanku javnih izvješća o sastancima i ovlastima koja pripadaju 'Povjerenstvu za Marjan'

JAVNA USTANOVA: Potrebno je utvrditi pravu istinu o izostanku stručnjaka, izostanku javnih izvješća o sastancima i ovlastima koja pripadaju 'Povjerenstvu za Marjan'

Pernek je više puta proteklih mjeseci istaknuo da su svi prve informacije dobivali s Marjana i učili od park šume jer je Javna ustanova pravovremeno reagirala

Nakon medijskih napisa s prebacivanjem lotpice tko je odgovoran zašto je dr.sc. Milan Pernek napustio Povjerenstvo za Marjan, zakašnjeloj sanaciji i gdje je struka, iz Javne ustanove su iznijeli kronologiju događaja od 2016. godine do danas.

U veljači 2016. godine Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan, navode, s Hrvatskim šumarskim institutom i Pernekom potpisala Ugovor o istraživanjima sušenja borova.

- Dr.sc. Pernek je tijekom proteklih mjeseci više puta medijski istakao kako navedeno istraživanje 2016. nije ukazivalo  na prenamnoženje potkornjaka - ističu.

Potom navode da je u lipnju 2017. godine diplomirani inženjer šumarstva Ivan Ljubić, šumar Javne ustanove još jednom zvao dr.sc. Perneka da izađe na teren i ponovno razmotri mogućnost prenamnoženja mediteranskog potkornjaka

Nastavljaju kako su u studenom 2017. godine Hrvatski šumarski institut i dr.sc. Pernek utvrdili da je uzročnik sušenja borova prenamnoženje mediteranskog potkornjaka.

Potom da je u siječnju 2018. Hrvatski šumarski institut službeno oglasio alarm prenamnoženja potkornjaka.

- Svaka akcija Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan prije toga bila bi 'sječa bez pristanka struke' - naglašavaju.

Napominju i da je Pernek je više puta proteklih mjeseci decidirano zaključio da je istraživanje pokazalo da starost i stanje šume nemaju direktne veze sa prenamnoženjem potkornjaka.

- Pernek je više puta proteklih mjeseci istaknuo da su svi prve informacije dobivali s Marjana i učili od park šume jer je Javna ustanova pravovremeno reagirala - apostrofirali su.

Nadalje navode kako je u siječnju 2018. godine Javna ustanova  prihvatila i počela provoditi Akcijski plan Hrvatskog šumarskog instituta dr.sc. Perneka u okviru svojih mogućnosti, raspisala javne nabave za sječu, ali se zbog nedostataka vlaka nitko nije javio.

U ožujku iste godine, nastavljaju kronologiju, angažmanom Terra Concordie direktnom pogodbom počinje veća sječa zaraženih stabala.

Podsjećaju da 6. kolovoza 2018. godine Javna ustanova traži sastanak i dodatnu pomoć gradonačelnika. (Gradonačelnik se, podsjetimo, oglušio o čemu smo pisali na Dalmatinskom portalu).

Tijekom kolovoza i rujna, Javna ustanova je licencirala svog šumara za samostalno doznačavanje stabala.

Potom je kroz rujan i listopad Javna ustanova, nastavljaju, premjerila Marjan za potrebe izrade šumskih vlaka za odvoz sječe.

Točno 20. rujna gradonačelnik je primio Javnu ustanovu.

U listopadu i studenom Javna ustanova je, kažu, angažmanom stručnjaka dobila elaborat s planom sječe i odvoženja materijala. Na Svetog Nikolu Javnoj ustanovi su odobrena sredstva Grada za borbu protiv potkornjaka.

Zatim, kronološki niz se nastavlja, u prosincu prošle te u siječnju ove godine traže se i čekaju suglasnosti nadležnih tijela za projekt izrade šumskih vlaka.

U siječnju, iznose, Javna ustanova ima sve suglasnosti za početak rada, ali je pritiskom javnosti i odlukom gradonačelnika zaustavljen zbog predviđanja šumskih vlaka.

Odlukom gradonačelnika je umjesto prihvaćanja plana Javne ustanove, formirano 'Povjerenstvo za Marjan' u koje, kažu, službeno nije pozvana Javna ustanova, nego  šumar ove institucije kao stručnjak.

Potom je 1. veljače Pernek prihvatio sudjelovanje u Povjerenstvu za Marjan te nazočio prvom sastanku.

- Povjerenstvo za Marjan  je u svoju nadležnost preuzelo i odlučivanje o pošumljavanju na sastanku kojem je nazočio dr.sc. Milan Pernek - navode.

Iz Javne ustanove iznose i da je 28. veljače Ljubić javno upozorio da Povjerenstvo radi bez nazočnosti stručnjaka te da to nema smisla.

- Hrvatski šumarski institut ne reagira - dodaju.

Naveli su i da je 6. ožujka Javna ustanova primila ponudu Hrvatskog šumarskog instituta za izradu programa pošumljavanja te ju je isti dan po prijemu proslijedila Povjerenstvu za Marjan, gdje je Pernek u ime Hrvatskog šumarskog instituta uvaženi stručni član, te su obavijestili javnost o prvoj ponudi.

Ne razumiju, kažu, nezadovoljstvo dr.sc. Sanje Perić s radom Javne ustanove kada je Hrvatski šumarski institut  putem Perneka izuzetno dobro upoznat s ovlastima Javne ustanove i radom Povjerenstva za Marjan, a na čiji rad nema primjedbi. 

- Gornja kronologija jasno pokazuje da Javna ustanova nije kasnila niti u jednom segmentu jer je u svakom trenutku kao odgovorna javna ustanova konzultirala struku i poštivala proceduru, kako u odnosima s Hrvatskim šumarskim institutom, tako i u odnosima s osnivačem Gradom Splitom, gradonačelnikom i tijelima koja su nadležna za odobravanja bilo kakvih aktivnosti na Marjanu - ističu.

Poput mnogih drugih, dodaju, i Javna ustanova je do zaposlenja svog šumara za vođenje šumarskih poslova angažirala stručnjake ili iz Hrvatskih šuma ili u ovom slučaju Hrvatski šumarski Institut. 

- Uvijek je Javna ustanova poštivala i poštivat će struku, a iz gornjeg je jasno da je to radila pravovremeno i da je sanacija zaustavljena baš suprotnim pravcem, odlukom politike na pritisak javnosti. To siječanjsko zaustavljanje planskog i stručnog pristupa se sada pokušava progurati kao 'početak sanacije', nažalost, po mnogim stručnjacima vrlo kontroverzne - poručuju.

Napominju i kako Javna ustanova ima potpisan ugovor s Hrvatskim šumarskim institutom do 2020. godine, te ga, kažu, ispunjavaju sukladno izvršenim aktivnostima te institucije , a nadaju se da će se najavljenim daljnim kontaktima  Perneka i Povjerenstva za Marjan nastaviti sudjelovanje stručnjaka u spašavanju Marjana. 

- Ipak, ponavljamo zahtjev gradonačelniku, kao nalogodavcu osnivanja, za preispitivanjem rada Povjerenstva te načina rada koji već dugo nije javan i transparentan, a kako bi se ono preustrojilo u korist Marjana - pozivaju.

Drže da je potrebno utvrditi pravu istinu o izostanku stručnjaka, izostanku javnih izvješća o sastancima i ovlastima koja pripadaju 'Povjerenstvu za Marjan'.

- Nažalost, ponavlja se priča da je Marjan mnogima tek kulisa za posve druge igre - zaključuju osvrćući se na navode iz tiskanog medija u kojima se 'dezavuira Javna ustanova i odvlači pozornost sa stvarnih problema i aktualnih događanja na Marjanu'.

Tako, smatraju, nema ni riječi o aktualnim načinima sječe, propitivanjem odgovornosti samog 'Povjerenstva' za sastav bez stručnjaka i gromoglasnoj šutnji mnogih koji su razapinjali Javnu ustanovu i zaustavili početak planske i stručne sanacije. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14