Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Javnozdravstvena kampanja 'Budi mRAK!' u subotu na Rivi

Javnozdravstvena kampanja 'Budi mRAK!' u subotu na Rivi

Educiramo mlade o preventivnim mjerama 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV

Ove subote na splitskoj Rivi od 10 do 13 sati održat će se javnozdravstvena kampanja 'Budi mRAK!' koju je pokrenula Međunarodna udruga studenta medicine Hrvatska CroMSIC, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Udruga CroMSIC već duži niz godina provodi javnozdravstveno - edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila. U okviru tog projekta, nastala je ovogodišnja kampanja 'Budi mRAK!', gdje je stavljen naglasak na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom. Naime, više od desetljeća u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, nažalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući. Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu, jedinom takvom u svijetu. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25 godina do kraja ove godine. 

- Zbog toga smo odlučili pokrenuti kampanju, koju provodimo po cijeloj Hrvatskoj, tako da kroz zabavne i interaktivne radionice educiramo mlade o preventivnim mjerama 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV. Do sada smo educirali preko 3500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite u Splitu, na Rivi, 16.11.2019., od 10 do 13 sati. U slučaju lošeg vremena selimo u prostore Antique bara, također na Rivi od 11 do 12.30. U tom terminu, građanima Splita bit će predstavljena sama kampanja, dijelit će se informativni letci, a gosti će biti mnogi stručnjaci iz Splita i Zagreba, kao i mnogi iz javnog života, koji će ujedno postati i ambasadori kampanje- kazali su organizatori uz poruku:

- Za nas, znanje je mRAK i može spriječiti rak!

Vaša reakcija na temu