Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JESTE LI MEĐU NJIMA? Hrvati osiguravaju svoju štednju od inflacije ulaganjem koje nosi prinos od 8% godišnje
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

JESTE LI MEĐU NJIMA? Hrvati osiguravaju svoju štednju od inflacije ulaganjem koje nosi prinos od 8% godišnje

Kamatne stope na bankovnu štednju godinama su na niskim razinama

Čak 40% svih američkih dolara u optjecaju isprintano je u posljednjih 12 mjeseci. Možda zvuči nevjerojatno, ali je istina. Slična je situacija i u ostalim razvijenim zemljama pa ne čudi što mnogi analitičari u narednom periodu očekuju pojavu visoke inflacije koja bi mogla 'pojesti' ušteđevinu građana. Kamatne stope na bankovnu štednju ionako su godinama na niskim razinama pa se sve više štediša okreće drugim, isplativijim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju, kao što je investicijsko zlato.




Štednja u zlatu pokazala se znatno isplativijom od štednje u banci, izvor: BankaZlata.com

Investicijsko zlato - najisplativiji oblik štednje

Investicijskim zlatom smatraju se standardizirane zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće koje dolaze isključivo u fizičkom obliku. Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri prodaji porez na kapitalnu dobit, što ovaj oblik ulaganja čini znatno isplativijim.


Investicijskom zlatu cijena u prosjeku raste 8% godišnje

No, najbitniji razlog zbog kojega investitori i štediše kupuju zlatne poluge i zlatnike je rast cijene zlata. Naime, cijena zlata u posljednjih je 20 godina, kao i u 50 godina, rasla u prosjeku oko 8% godišnje, što je ovaj plemeniti metal učinilo jednim od najsiplativijih oblika štednje, isplativijim čak i od trećeg mirovinskog stupa

Investicijsko zlato ostvarilo je znatno veće prinose od drugih oblika ulaganja, izvor: BankaZlata.com

U Hrvatskoj je sve više osoba koje su prepoznale ovu vrstu investicije i štednje. No, ovo je tek početak, tvrde Saša Ivanović i Josip Kokanović, stručnjaci iz BankeZlata.com, vodećeg hrvatskog trgovca plemenitih metala. S obzirom da se radi o relativno novom obliku ulaganja u našoj zemlji, oni koji prvi puta kupuju poluge ili zlatnike često imaju puno pitanja, a ovo su neka od najčešćih:

● Dobijem li zlato u fizičkom obliku i imam li pristup njemu?

Apsolutno, ulaganje u zlato ima smisla samo ako se ono kupuje u obliku zlatnih poluga ili zlatnika iz provjerenih talionica. BankaZlata.com ovlašteni je distributer poznatih europskih talionica kao što su Münze Österreich, Argor-Heraeus i Heimerle+Meule, a svaki kupac kupljeno zlato dobije odmah u svoje ruke. Preuzimanje zlata moguće je u poslovnici ili dostavom na kućnu adresu, ali nudimo i opciju pohrane u našim sefovima. I u tom slučaju, naravno, klijent ima pristup svome zlatu i može ga preuzeti bilo kad.

● Što kada se odlučim za prodaju kupljenog zlata?

Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da ga je izrazito jednostavno zamijeniti za gotovinu u bilo kojem trenutku. Kroz uslugu otkupa zlata, moguće je zamijeniti kupljeno zlato za novac po trenutno važećem tečaju na isti način na koji se mijenjaju euri u kune. To je moguće napraviti kod bilo kojeg pouzdanog trgovca plemenitih metala kao što je BankaZlata.com, ali kupac nije vezan za trgovca koji mu je prodao zlato, već zlato može prodati doslovno bilo gdje u svijetu.

● Kolika je razlika između kupovne i prodajne cijene zlata?

Kao i kod mjenjačnica za papirnate valute, tako i kod nas postoje dvije cijene zlata - kupovna i prodajna. Razlika između njih ovisi o veličini proizvoda. Što je gramaža veća, to je razlika izražena u postotku manja i obrnuto. U prosjeku, razlika između kupovne i prodajne cijene investicijskog zlata je oko 1-4%.


BankaZlata.com garantira najpovoljniju cijenu zlatnika i zlatnih poluga u Hrvatskoj

Je li nova nestašica zlata pred nama i je li rast cijene zlata od 20% moguć i u 2021.?

U prvoj polovici 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa tek počela, u svijetu je došlo do velike nestašice zlata uzrokovane velikom potražnjom i poremećajima u opskrbnim lancima. Saša Ivanović, glavni direktor BankeZlata.com, kaže da bi se sličan scenarij mogao ponoviti i ove godine:

- Poznato je da cijena zlata najviše raste za vrijeme kriza pa ne čudi što je trenutno potražnja vrlo visoka. Prošle godine mnogi nisu uspjeli nabaviti zlato zbog nestašice, a rast cijene od 25% koji je uslijedio donio je veliku zaradu onima koji su na vrijeme kupili zlato. Moguće je da se nestašica ponovi i ove godine, kao što se dogodilo sa srebrom, što bi značilo da je sada najbolje vrijeme za kupnju zlatnih poluga i zlatnika - pojašnjava Ivanović.


mag. oec. Josip Kokanović (lijevo) i dr.sc. Saša Ivanović (desno)

Josip Kokanović, glavni analitičar BankeZlata.com koji je uspješno predvidio rast cijene zlata u 2019. i 2020. godini, očekuje nastavak pozitivnog trenda za ulagače u zlato:

- Pandemija koronavirusa unijela je velike nestabilnosti u gospodarstva diljem svijeta. Središnje banke odgovorile su na nove izazove masovnim programima stvaranja novog novca ni iz čega, što nikako ne može biti dugoročno održivo. Zbog toga pada vrijednost valuta poput američkog dolara, a investitori se sve više okreću zlatu koje se dokazalo kao 'sigurna luka' koja štiti imovinu od inflacije i ekonomskih kriza. S obzirom da se još uvijek nalazimo na početku krize, trend rasta cijene zlata trebao bi se nastaviti u narednom periodu”, tvrdi Kokanović, a s njegovom se prognozom slažu i analitičari najvećih svjetskih investicijskih banaka poput Citibanka koji prognoziraju rast cijene zlata od 20% u prvoj polovici ove godine. 

Gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Otkako je Hrvatska ušla u EU, na tržištu plemenitih metala pojavilo se nekoliko trgovaca koji se bave prodajom i otkupom zlata. BankaZlata.com brend tvrtke Saiva d.o.o. koja ima tradiciju poslovanja od 1994. godine,  vodeći je trgovac zlatom i srebrom u državi te ovlašteni distributer poznatih europskih talionica za Hrvatsku. 

- Imamo preko 50.000 zadovoljnih korisnika naših usluga, a recenzije klijenata govore same za sebe. Hrvatski ulagači u zlato prepoznali su nas kao najpouzdanije mjesto za kupnju investicijskog zlata, a mi se trudimo pružiti najpovoljnije cijene koje su niže čak nego i kod većine trgovaca na razvijenijim tržištima zlata poput Njemačke, budući da garantiramo najpovoljnije cijene u državi. Uz to, klijentima smo u stanju isporučiti traženo zlato odmah, a opcija dostave na kućnu adresu osigurava pokrivenost cijele Hrvatske - navodi Ivanović, osnivač i vlasnik BankeZlata.com.

Ukoliko vas zanima ulaganje u zlato i htjeli biste više saznati o procesu ulaganja, ostavite svoje podatke u dolje priloženoj kontakt formi (ili kliknite OVDJE) i kontaktirat će Vas netko od stručnjaka iz BankeZlata.com kako bi vam pružili besplatno savjetovanje. 

Ako želite sami kontaktirati BankuZlata.com, to možete učiniti putem maila info@bankazlata.com ili na broj telefona 01 3000 783.


Vaša reakcija na temu