Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Još jedna priča o besmislu javnih poziva i natječaja: l službeno se zna tko će organizirati blagdansku zabavu na Obrovu
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Još jedna priča o besmislu javnih poziva i natječaja: l službeno se zna tko će organizirati blagdansku zabavu na Obrovu

Zona se prostire na području štekata triju restorana

U seriji priča koje smo pisali o javnim pozivima i natječajima u mandatu ove gradske vlasti, dodajemo još jednu. 

Zahvaljujući javnom pozivu tvrtke Žnjan, na Obrovu pokraj Peškarije smjestit će se još jedna adventska zona. Na javni poziv, kažu u gradskoj tvrtki, mogli su se javiti svi koji su na toj lokaciji htjeli organizirati događanja od 6. prosinca do 6. siječnja iduće godine, a sve to za poprilično simboličnu cifru od 600 eura. I to na rok od sljedeće tri godine. Dakle, po 600 eura za svaku godinu organizacije blagdanske zabave na Obrovu.

Riječ je o poprilično apsurdnom (i jeftinom) javnom pozivu. Ustvari, riječ je o još jednoj proceduri kako bi se tek zadovoljila forma, jer je od početka bilo jasno tko će pobijediti u javnom nadmetanju. 

Na toj lokaciji djeluju tri ugostiteljska objekta - Corto Maltese, Pandora Greenbox i Pinku. Tri restorana drže dva vlasnika koji su, u načelu, jedini imali priliku pobijediti u tom nadmetanju. Naime, zona u kojoj će se odvijati adventska događanja na Obrovu prostire se preko tri štekata navedenih ugostiteljskih objekata. Pitali smo se čemu onda javni poziv?

- Iz Grada su naložili da se objavi javni poziv, jer smo tako radili na svim ostalim lokacijama - kazao nam je Antonio Ljubas, direktor tvrtke Žnjan te je naglasio kako se na javni poziv mogao javiti bilo tko. 

Tome i služe javni pozivi, no zanimljivo bi bilo vidjeti ugostitelja koji bi zakupio četiri štanda na Obrovu i postavio ih na površini gdje su smješteni štekati tri restorana koja nisu u njegovom vlasništvu. Premda je u ugovorima za zakup javne površine kod većine ugostitelja navedeno kako za potrebe manifestacije moraju ukloniti svoje štekate, teško da bi takav scenarij mogli gledati na Obrovu gdje nije bilo mogućnosti zakupa kućice, već četiri štanda koja će se idealno uklopiti u štekate postojećih ugostiteljskih objekata. 

Što se tiče simbolične cijene zakupa četiri štanda i organizacije adventskih događanja, Ljubas je rekao da su se vodili lanjskom cijenom i da im nije u cilju zarada. 

Tako je danas, 1. prosinca, okončan javni poziv na koji se javio jedan ponuditelj, tvrtka Brbljava brokula, u vlasništvu Danijella Nikolle koji drži dva od tri ugostiteljska objekta u adventskoj zoni na Obrovu. Kako doznajemo, poziv će se morati ponoviti jer je nedostajao 'jedan papir', ali je jasno da će adventsku zonu na Obrovu organizirati ugostitelji koji tamo i rade. 

Što apsolutno ima smisla, samo je nejasno čemu još jedan poziv kako bi se samo zadovoljila procedura. Direktor Žnjana dobio je naputak iz Banovine da se za to raspiše javni poziv kako bi se sve napravilo sukladno zakonu bez obzira na to što se unaprijed znalo tko bi trebao pobijediti. 

Za organizaciju Adventa na Obrovu nije bila potrebna suglasnost kotara Grad, dok su pojedini drugi ugostiteljski objekti u centru grada primorani tražili dozvolu od čelnika kotara za organizaciju blagdanskih događanja, ali je nisu dobili. 

Naime, Obrov je odlukom bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na popisu lokacija na kojima se mogu organizirati sajmovi i manifestacije. Na tom popisu je 17 lokacija, kao što su Prokurative, Riva, Narodni trg, Morpurgova poljana... Za sve te lokacije nije potrebna suglasnost kotara za organizaciju manifestacije poput Adventa. 

Tako su se neki ugostitelji, zbog lokacije na kojoj su smješteni, našli u bitno povoljnijoj situaciji od drugih koji su tražili, ali nisu dobili suglasnost kotara i zbog toga nemaju priliku zaraditi dodatnu lovu u adventskom periodu.

Vaša reakcija na temu