Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay JOŠ JEDNA ZLOČINAČKA? Josip Čubelić priveden zbog napada u prometu, a završio u USKOK-u zbog droge

JOŠ JEDNA ZLOČINAČKA? Josip Čubelić priveden zbog napada u prometu, a završio u USKOK-u zbog droge

Bio je pod mjerama tajnog nadzora nakon ranjavanja na Skalicama

Žrtva prošlogodišnjeg napada na Skalicama Josip Čubelić priveden je jučer zbog sumnje da je sudjelovao u incidentu u izbornoj noći u Ulici Domovinskog rata kada je napadnuta grupa ljudi u automobilu. Nije se utvrdilo da je u napadu sudjelovao, no na slobodu nije pušten. Kako neslužbeno doznajemo, jutros su ga preuzeli ikriminalisti PU splitsko-dalmatinske zbog sumnje da je ustrojio zločinačku organizaciju za preprodaju droge. 

Čubelić je odnedavna već imao takav status, jer je USKOK preuzeo slučaj njegovog ranjavanja na Skalicama obrazloživši kako su ga namjerili likvidirati članovi suprotstavljene skupine pod vodstvom Nenada Petraka, no nekakvog kaznenog postupka u tom smislu nije bilo, makar ne do sada. 

USKOK je rješenju o pokretanju istrage nad Petrakom, Antom Varnicom i Jerkom Radićem priložio brojne Čubelićeve kontakte koji su trebali dokazati da je imao ustrojenu organizaciju za preprodaju droge. Naime, nakon ranjavanja na Skalicama nad Čubelićem su određene mjere tajnog nadzora tako da su snimani njegovi razgovori. 

Tako je koncem svibnja prošle godine zabilježen njegov razgovor s odvjetnikom u kojem mu navodi da se desilo sranje i da je mali pao s pola kile koke. Zamolio je odvjetnika da hitno preuzme slučaj i vidi kako će to biti riješeno. USKOK je koristio ovaj razgovor jer odvjetnik u tom trenutku nije imao potpisanu punomoć za Čubelićevo zastupanje. 

Potom se navodi kako su policajci istog dana uhitili V. Ž. s 590 grama kokaina. Protiv njega je pokrenut kazneni postupak koji je zaključen nepravomoćnom djelomičnom uvjetnom presudom po kojoj treba odslužiti godinu i pol zatvora, dok mu se ostatak kazne od 16 mjeseci pretvara u uvjetnu kaznu. Ni tijekom istrage, a ni na suđenju, nije otkrio odakle mu droga. 

Snimani razgovori koje je vodio Čubelić otkrili su još toga. 

Samo koji dan nakon ranjavanja govori da je išao pomoći prijatelju, a pičketina ga je pogodila sa zadnjeg sica. Iznenadio ga je, nije ga ni vidio. Požalio se da su ga ostavili kao psa na cesti i da je mogao iskrvariti. 

Dva dana kasnije komentira članak o pritvaranju Alena Radića, nećaka Jerka Radića. Govori da sada može uvijek nositi pištolj jer su ga htjeli ubiti. U razgovoru navodi da je tražio lovu i da su svi pobjegli, ali da će on to riješiti kad izađe. Majci se povjerio da neće nikoga teretiti i da će reći da oni nisu pucali. 

USKOK se referira i na još jedan razgovor s majkom u kojem je šalje u njegov stan ljutit što ništa nisu makli. Pita je za piće u ormaru i kesu, ima li što u njoj. Nakon što je potvrdila da ima, Čubelić psuje i govori: 'Crkli svi dabogda, mogao sam pasti.'

Majka uzvraća da su bezobrazni. Čubelić govori da će V. doći po to. Dva dana kasnije majka govori kako je u kući obavljena pretraga i kako je Bog čuvao i njega i nju.

O akciji se oglasio i USKOK. Navode kako se provode hitne dokazne radnje u odnosu na tri osobe za koje se osnovano sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela iz oblasti kriminaliteta droga.

Vaša reakcija na temu