Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Još uvijek držite novac u banci, unatoč niskim kamatama? Razmislite o ovoj alternativi
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Još uvijek držite novac u banci, unatoč niskim kamatama? Razmislite o ovoj alternativi

Tisuću eura danas vrijedi znatno manje nego prije samo nekoliko godina

Najnoviji podaci pokazuju da prosječni Hrvat u banci drži oko 10.000 eura, a kada se tome pridoda i gotovina koja se drži 'ispod madraca', ispada da je držanje novca daleko najpopularniji oblik štednje u Hrvatskoj. No, takva je štednja izrazito neisplativa i zapravo osiromašuje štedišu.

Naime, zbog visoke inflacije i niskih kamata na štednju, novčana štednja vremenom samo gubi vrijednost. 1000 eura danas vrijedi znatno manje nego prije samo nekoliko godina, a u budućnosti će vrijediti još manje jer će za taj iznos biti moguće kupiti sve manje i manje proizvoda i usluga.

Mnogi se građani stoga okreću nekretninama u potrazi za imovinom koja zadržava vrijednost i donosi prinos, ali i taj oblik ulaganja i štednje postaje sve manje privlačan zbog visokih troškova i rekordnih cijena. Iz tog razloga, ulaganje u investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika postaje sve popularniji oblik štednje kojem se okreće rastući broj građana.

Zašto se isplati ulagati u investicijsko zlato?

Zlatne poluge i zlatnici u fizičkom obliku sve su popularnija opcija za investitore koji žele svoj novac pretvoriti u isplativiji oblik imovine, a pritom zadržati visoku likvidnost i zaštitu od inflacije.

Komplet zlatnih poluga 'UnityBars'

Glavni razlog zbog kojeg ljudi kupuju zlatne poluge i zlatnike je visok prinos kojeg je taj oblik ulaganja do sada nosio. Naime, cijena zlata u eurima u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, a rast je bio posebno izražen u periodima inflacije, ekonomskih kriza i nestabilnosti. 

Osim visokog prinosa, zlatne poluge i zlatnici privlačni su investitorima i jer su u potpunosti oslobođeni svih poreza prilikom kupnje i prodaje, što znači da sva zarada ostaje ulagaču, bez obveza prema državi. Investicijsko zlato je prenosivo, lako za skladištiti te je vrlo likvidno jer ga je moguće bilo gdje u svijetu zamijeniti za novac po aktualnom tečaju kroz otkup zlata.

Isplativije od štednje u novcu, ali i od nekretnina

Usporedi li se ulaganje u zlato s drugim oblicima ulaganja i štednje, jasno je da se radi o investiciji koja se u zadnjih 20 godina pokazala unosnijom od držanja novca na računu, ali i od nekretnina koje u Hrvatskoj i dalje privlače mnoge investitore. Iz tog razloga, zadnjih je godina u Hrvatskoj, ali i u svijetu, pojačana potražnja za investicijskim zlatom kojemu je cijena u posljednjih pet godina narasla za više od 70%.

Iako je cijena zlata zadnjih godina rasla, to ne znači da je tom rastu došao kraj. Pogledamo li povijest, cijena zlata u pravilu je najviše rasla u nestabilnim periodima koji uključuju recesije, geopolitičke nestabilnosti i visoku inflaciju. S obzirom da se trenutno nalazimo u takvom periodu, a mnogi stručnjaci najavljuju novu recesiju, investitori u zlato očekuju nastavak rasta cijene i u budućnosti, što bi moglo donijeti značajne prinose.

Kako i gdje ulagati u zlato u Dalmaciji?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. 

Kupnju i prodaju zlata moguće je obaviti u poslovnicama Centra Zlata

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Splitska poslovnica Centra Zlata nalazi se na adresi Ćirila i Metoda 38, s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 09:00 do 17:00, a kupnja je moguća i putem gotovine.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru. 

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 021 330 066  ili slanjem e-maila na split@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Vaša reakcija na temu