Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Josip Markotić: Splitski podstanari su građani drugoga reda u vlastitom gradu!

Josip Markotić: Splitski podstanari su građani drugoga reda u vlastitom gradu!

Gradski vijećnik Mosta poručio je da je pitanje POS-a postalo idealan joker kad treba davati predizborna obećanja

Na današnjoj sjednici Gradskoj vijeća Splita tijekom rasprave o izvršenju proračuna za 2018 godinu, Mostov gradski vijećnik Josip Markotić osvrnuo se na gorući problem Grada – POS, te istaknuo da već 9 mjeseci čeka odgovore na postavljena pitanja vezana za tu temu. 

- Nakon prošlogodišnje sjednice Vlade u Splitu i pompozno najavljenih kapitalnih projekata u naš grad, gospodin gradonačelnik je u dobroj vjeri nasjeo i povjerovao lakonskim obećanjima ministra Štromara koji je nakon hodočašća u Split najavio ukazanje od 600 do 1000 stanova na Korešnici. Godinu dana ni milimetar se nije pomaklo ništa, tek je neki dan objavljeno kako je pokrenuta procedura za natječaj za izgradnju naselja na Korešnici.. Službe Grada Splita obavile su pripremne radnje, koje prvenstveno podrazumijevaju utvrđivanje i korekciju katastarske granice K.O. Split s K.O. Solin, snimanje katastarsko-topografske podloge te parcelaciju. Ovim tempom stanovi će se napraviti za 20 godina - rekao je Josip Markotić. 

Istaknuo je da će biti žalosno, ako se dovedu u situaciju da ih se mora uspoređivati s najgorim mogućim primjerima kad se radi o vrlo bitnoj temi za golemi broj naših sugrađana. Pritom je naglasio da je pitanje POS-a postalo idealan joker kad treba davati predizborna obećanja. Naveo je da se jako dobro sjeća tribine koju je u Splitu organizirao tadašnji saborski zastupnik HNS-a, trenutno novi kolega u vijeću Srđan Gjurković, uoči parlamentarnih izbora 2015. godine na temu gradnje stanova za najam. Istaknuo je da je tribinu Gjurković lukavo iskoristio za svoju vlastitu promociju i od nje napravio predizborni skup. Tvrdi i da je na njegovo pitanje hoće li stvarno graditi ti stanove, dobio je odgovor od Gjurkovića: 'Ako pobijedimo na izborima hoćemo, ako ne pobijedimo ne možemo ništa garantirati'

- Ovakva nepodnošljiva lakoća davanja lažnih obećanja i manipuliranje s najosjetljivijim skupinama društva nešto je što se rijetko viđa čak i među najokorjelijim političarima Svjestan sam kako postoje mnoge objektivne okolnosti i prepreke koje treba nadvladati kako bi se riješilo ovo pitanje. Split je specifičan grad, koji zbog svog geografskog položaja nema puno mogućnosti za širiti se, i u kojemu cijene zemljišta i kvadrata nadmašuju mnoge svjetske metropole. Stoga ovaj moj intervent nemojte shvatiti isključivo kao kritiku radi kritike, nego kao apel i molbu da prestanemo manipulirati sa sudbinama tisuća splitskih podstanara, da prestanemo olako davati lakonska obećanja, jer često nemamo pojma kroz što ti ljudi prolaze. To su doslovno građani drugoga reda u vlastitom gradu, koji nemaju apsolutno nikakvih prava - naglasio je Josip Markotić.

Naveo je da danas v.d. pročelnica Branka Mimica spominje POS za branitelje i zaštićene najmoprimce, naglasio je da pozdravlja tu odluku, ali se pita što je s gomilom podstanara i obitelji koji ne spadaju u tu kategoriju i naglašava da su ministar Štromar i gradonačelnik Krstulović Opara prošle godine drukčije govorili. Za kraj je istaknuo da iako se često priča o demografskim mjerama, u Gradu Splitu kategorija koja je vidljivo diskriminirana su upravo mlade podstanarske obitelji s djecom i naglasio da se to hitno mora promijeniti.

Vaša reakcija na temu