Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Joško Markić: Relativizira se nasilje, kalkulira se u njegovoj osudi ovisno o tome prema kome je usmjereno!

Joško Markić: Relativizira se nasilje, kalkulira se u njegovoj osudi ovisno o tome prema kome je usmjereno!

Markić je predočio, za razliku od policije, brojke za ovu godinu

 Vijećnik SDP-a Joško Markić je održao jedan od upečatljivijih govora u Gradskom vijeću na koji su se osvrtali i kolege iz splitskog parlamenta.

Pozvao je još jednom na nultu toleranciju na nasilje. Predočio je brojke, kao znanstvenik, kako je rekao, a na njima temelji i svoje mišljenje. Poručio je da sigurnost mora biti bolja. Za razliku od izvješća Srdarevića, Markić je pokazao brojke za ovu godinu.

- U usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ove godine imamo porast broja provala za 22 posto, imovinskih kaznenih djela za 38 posto, drskih krađa za 75 posto, a razbojništava za 150 posto. Broj teških tjelesnih ozljeda raste za 27 posto, a ukupni broj kaznenih djela općeg kriminaliteta te kaznenih djela na štetu maloljetnika i obitelji za 35 posto. Trend porasta je očit, signifikantan i zabrinjavajući. Nadam se konstruktivnoj raspraviti o tome koliko svatko od nas može pomoći osudi tih trendova. Možda čak i bitnije, koliko svatko od nas svojim političkim djelovanjem može pomoći stvaranju okružja tolerancije i sigurnosti te neprihvatljivosti sadašnjeg stanja - iznio je konkretne brojke.

Te nastavio u dahu:

- Relativizira se nasilje, kalkulira se u njegovoj osudi ovisno o tome prema kome je usmjereno, traže se opravdanja. Stvara se opća društvena klima i atmosfera protiv onih koji su drukčiji od nas i na koje onda projiciramo svoje nezadovoljstvo uvjereni da ćemo time dobiti odobravanje u svom okružju i bolji status u zajednici. Srećom, te su skupine i pojedinci za sada u manjini.  Za sada! Međutim, imaju utjecaj na život svih nas i kvalitetu našeg života. Uvjeren sam da svojoj djeci želimo rast i razvoj u okružju sigurnosti i stabilnosti. Ako mislimo da ga nemamo ondje gdje smo, tražit ćemo ga u drugom gradu ili državi!

Rekao je i da ono što ih je potaklo sazivanje ove tematske sjednice je dojam da stanje sigurnosti u našem gradu nije dobro.

- I u tom dojmu nas podržavaju službeni podaci o evidentiranim kaznenim djelima na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske za prvih sedam mjeseci 2019. - jasan je.

S obzirom na nedavni početak školske godine, naglasio je, važno je istaknuti i rad na povećanju sigurnosti učenika u školama i u prometu. Važno je tako nastaviti aktivnosti na uvođenju video nadzora u školama s tim da to mora biti samo jedna kockica u mozaiku.

-  Također, iako se posljednjih godina bilježi pad smrtnosti djece i mladih od prometnih nesreća, i dalje je potreban sustavan rad na ovoj problematici, a svoj dio odgovornosti ima i gradska uprava.  Naime, jedna od deset mjera Svjetske zdravstvene organizacije za povećanje sigurnosti djece je mjera poboljšanja cestovne infrastrukture. Osim što je prilikom izgradnje novih prometnica potrebno voditi računa o sigurnosnim mjerama, važno je i postojeće prometnice poboljšati da bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu. To se može postići postavljanjem odgovarajućih prometnih znakova i signalizacije, pješačkih prijelaza, primjerenim osvjetljenjem prometnica te izgradnjom nogostupa za pješake. Dio splitskih prometnica u blizini škola ne zadovoljavaju sve ove preporuke pa očekujem od gradske uprave veću angažiranost oko ove problematike u sljedećem razdoblju - podvukao je. 

Vaša reakcija na temu