Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Joze Tomaš izabran za predsjednika Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora

Joze Tomaš izabran za predsjednika Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora

HGK u Splitu preuzela dvogodišnje predsjedanje Forumom

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš izabran je na redovnoj Skupštini Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (The Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce – AIC Forum) za predsjednika Foruma u mandatnom razdoblju 2021.-2023. Za potpredsjednike su izabrani predsjednik Gospodarske komore Drač Alban Isteri, predsjednik Gospodarske komore Marche Gino Sabatini i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora međunarodno je udruženje koje okuplja gospodarske komore iz osam zemalja jadransko-jonskog područja - Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije. Prije 20 godina Forum su pokrenule i osnovale HGK – Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone (sadašnja Gospodarska komora Marche), a danas on broji više od 40 gospodarskih komora iz zemalja jadransko-jonske regije, koje zastupaju oko 1.800.000 tvrtki.

'Izuzetna mi je čast predsjedavati Forumom i dovesti predsjedništvo ponovo u Split, jer je upravo HGK u Splitu uz Gospodarsku komoru Ancone osnivačica Foruma. ​Nadamo se tijekom dvogodišnjeg predsjedanja u grad Split dovesti značajne međunarodne konferencije u organizaciji Foruma', poručio je nakon izbora Joze Tomaš. 

Tomaš, koji je  na mjestu predsjednika AIC Foruma naslijedio predsjednika talijanske Komore Marche Gina Sabatinija, naglasio je veliki značaj ove mreže za suradnju na EU projektima na razini regije. Naime, Forum provodi niz projekata, a od posebne su važnosti strateški projekti za razvoj jadransko-jonske regije i realizaciju ciljeva Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Jedan takav projekt će se provoditi upravo za vrijeme predsjedanja ŽK Split, a uskoro će biti održana i konferencija povodom njegovog službenog početka.

Koliko je vizija osnivača AIC Foruma bila ispravna potvrdilo je pokretanje Strategije EU za jadransku i jonsku regiju 2014. godine, koja je upravo ovaj Forum prepoznala kao jednog od ključnih dionika. Posljednjih godina AIC Forum organizira i popratna događanja u sklopu godišnjih EUSAIR foruma, koji se održavaju na ministarskoj razini i okupljaju visoke dužnosnike iz zemalja članica Strategije, predstavnike Europske komisije, regionalnih i lokalnih zajednica, privatnog sektora, znanstvene zajednice i civilnog društva.

Prije tri godine, Forum gospodarskih komora se povezao s organizacijama gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja, na velikom zajedničkom skupu održanom upravo u Splitu. Povezivanje gospodarskih komora s mrežom jadransko-jonskih gradova i sveučilišta omogućilo je još širu platformu za razvoj zajedničkih projekata na regionalnom nivou, kao i brojne mogućnosti kroz ovu mrežu kako za tvrtke iz zemalja regije, tako i za gradove i akademsku zajednicu.

Pri AIC Forumu djeluju okrugli stolovi za teme od zajedničkog interesa za zemlje regije: plavi rast, povezivanje regije, zaštita okoliša i poljoprivreda, održivi turizam, poduzetništvo žena, društveni izazovi te ekonomske analize, kao i Radna grupa za upravljanje projektima EU. ŽK Split koordinira okrugli stol za poduzetništvo žena, iz čijeg rada je do sada proizišlo 11 kongresa poduzetnica jadransko-jonskog područja.

Među aktivnostima Foruma posebno mjesto zauzima dugogodišnja uključenost i pokroviteljstvo Adriatic Start Up škole, koja je usmjerena na razvoj poduzetništva mladih iz država jadransko-jonskog područja na polju kulturnih i kreativnih industrija. Kroz dvomjesečni program škole, koja se već niz godina održava u Anconi, polaznicima se omogućava razvoj njihovih poduzetničkih ideja putem suradnje sa stručnjacima, kao i susret s poslovnim anđelima koji im pomažu na putu prema uspjehu. Projekt Adriatic Start Up škole već gotovo dva desetljeća svjedoči o važnost poticanja i podržavanja mladih na pokretanje vlastitog posla i ulazak u svijet poduzetništva.

Uz izbor predsjednika i potpredsjednika AIC Foruma na Skupštini su imenovani i članovi Upravnog vijeća u novom mandatnom razdoblju, u kojem je uz ŽK Split iz Hrvatske još zastupljena i ŽK Dubrovnik. Usvojeni su i financijski dokumenti te se raspravljalo o predstojećim aktivnostima, prvenstveno sljedećoj zajedničkoj konferenciji jadransko-jonskih komora, gradova i sveučilišta u širem kontekstu albanskog predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom, odnosno EUSAIR-om.

Vaša reakcija na temu